Liberális vesztőhely

2010. január 05. 10:48

Orbán Viktor jövendőbeli miniszterelnökségére vonatkozó liberális kritika a demokrácia lebomlását állítja.

2010. január 05. 10:48

„Az ma még kérdéses, hogy a Fidesz – avagy a jobboldalhoz közel álló média – miként kezeli majd a liberálisok stratégiáját, mert úgy tűnik, tanúi lehetünk már a „Fidesz lebontja majd a demokráciát” politikai kampánynak. Lehet, nem kívánnak foglalkozni vele, de az is lehet, hogy kifigurázzák. Több lehetőség adódik, akár az is, hogy verseny kezdődik magáért a szóért, ki is birtokolhassa a „demokrata” jelzőt. Láttunk már ilyen nyelvpolitikai küzdelmet, folytatott már versenyt a két oldal a „liberális” szóért, melyben Antall József magát tartotta liberálisnak, s folyt/folyik a „polgári” szóért is, ahol a szocialisták is polgárnak tartják magukat.

A „demokrácialebontó lesz a Fidesz” kampány különösen a liberális baloldal számára önsorsrontó. Azért is, mert elsősorban a magát liberális értelmiségnek tartókból indul ki, ahelyett, hogy például a politikusok PR-stratégiája lenne. Bármely ideológia egyébként csak úgy tarthatja tisztán magát, ha nem keveredik bele túlságosan az aktuálpolitikába. Az ideológia lángjának őrzője lehet akár a párt, akár a párt körüli értelmiségi holdudvar. Ha ezek túlságosan szembekerülnek a körükből kikerült hatalom birtokosával vagy épp ellenkezőleg, maguk helyettesítik a hatalom gyakorlóit, akkor szétesés következhet be. Alighanem az SZDSZ-en érhető tetten leginkább az ideológiát képviselők hatalommal való összeolvadásának káros folyamata. A demokrácia lebontásával való riogatás PR-kampánya pedig példa arra, hogy az értelmiségi holdudvar veszi át a politikai stratégiáknak nemcsak a kijelölését, hanem az aktív végigviteli próbálkozását is.”

Zsolt Péter: Liberális vesztőhely (Nol)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajduj
2010. január 05. 18:34
Azért az se ártana, ha a magukat liberalistaként látó emberkék definiálnák azt, hogy mit is értenek ezen, mert innen nekem egy rohadt terrorista csapatnak tűnnek, akik kifogyhatatlanok a társadalom egészének provokálásából, mint a bolsevikok, vagy Mohamed fundamentalistái vagy mondhatnám a cionistákat is.
iMan
2010. január 05. 15:30
Semmit sem szabad túlzásba vinni,így a liberalizmust sem. A demokráciához kell egy bizonyos szintű liberalista hozzáállás,de erre egy egész pártot alapozni? Ugyanmár! Magyarországon eddig csak a jobbos kormányok működtek elfogadhatóan/végezték hozzáértően a munkájukat (Kivéve Antall idején),csak rendszerint eltúlozták a kampányolást,amikből inkább az indulatok szűrődtek ki,mint az ésszerű gondolatok. Egy normális és ésszerű kampányt kell csinálni,a mostani mocskolódás helyett.
Öreg
2010. január 05. 11:05
A liberális holdudvar ki mögött áll, ez lenne az eéső kérdés. Kit akar helyzetbe hozni? Mert ami mostanában tőlük megjelenik / Nem Retkesékre gondolok/ az végveszély vizionálása és ha lehet, dögöljön a szomszéd tehene is. Én ugy gondolom, az elkövetkező 1-2 hét folyamán megtalálják azt akit támogatni fognak / Az MDF-et Bokros viszi arra, az MSZP -ben jelenleg nem vonzóak számukra a személyek/ Mindenesetre örülök, hogy pár hónap mulva- ha a sajtó se lesz nagyon kiváncsi rájuk- néha-néha /mint most egy- két Orbánt cikiző külföldi cikk/ fogják bölcsességükkel és jóslataikkal bősziteni a nagyérdemüt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!