316=273

2009. július 16. 08:48

A bankok addig tekintik prédának és nem ügyfélnek a magyarokat, amíg azt a kormány, a politika hagyja, s a jogszabályok megengedik.

2009. július 16. 08:48
"Egyértelmű: kockázata egyedül csak az ügyfélnek van. Úgy tűnik, az emberek csak és kizárólag addig fontosak a hitelintézetek számára, amíg megkötik velük a szerződést. Emlékezetes, gyakran maguk a bankok beszélték rá az ügyfeleket, hogy ne forintban, hanem euróban vagy inkább svájci frankban adósodjanak el, mert az "kedvezőbb". Aztán amikor többek között a hiteltelen kormányzás miatt bedőlt a forint, azzal együtt buktak a magyar családok házi pénztárai is.

Persze aki devizahitelt vesz fel, az számoljon az árfolyamkockázattal is. Ám itt már nem csak arról van szó, hogy a pénzintézetek az árfolyamváltozás miatt emeltek.

De talán nem is a bankokra kell haragudni. Ők pont addig mennek el, addig tekintik prédának és nem ügyfélnek a magyarokat, amíg azt a kormány, a politika hagyja, s a jogszabályok megengedik. Túl sokat azonban nem érdemes várnunk e téren egy olyan országban, ahol a magyar érdekek képviselete helyett hét éve abban versenyeznek a kormányok egymással, hogy melyikük tudja jobban megsütni saját pecsenyéjét, s százmilliós saját vagyonokat menekítenek és menekíttetnek külföldre.

A devizabuktát megúszhattuk volna, ha már euróval fizetnénk. Csak úgy emlékeztetőül, a Fidesz-kormány idején a közös uniós fizetőeszköz bevezetésének várható dátuma 2007 volt, a pesszimistább verzió 2008-cal számolt. Aztán egymásnak adták a "szakértői" szocialista kormányok a kilincset és a bársonyszéket, s regnálásuk éveinek számával egyenes arányban távolodtunk attól, hogy Magyarországon is euróval fizessünk. Ma pedig már céldátum sincs. Így marad a kockázat – na persze, nem a bankoknak…"

316=273 (Csákó Attila, MH)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2009. július 17. 10:33
A szerző nagyon jól kifejezte a lényeget: "Egyértelmű: kockázata egyedül csak az ügyfélnek van.” Mai “szuper jogállamunkban” a bankok olyan helyzetet vívtak ki maguknak ügyfeleikkel szemben, mint régen a nemesi földesurak jobbágyaikkal szemben. Nemsokára az “első éjszaka jogát” is megkaphatják. A bankkal szerződéses viszonyban álló ügyfél szerződését bármikor módosíthatják az ügyfél kárára. Úri kedvüktől függ, mennyi extraprofitot préselnek ki az ügyfélből. Határ a csillagos ég.
dé208
2009. július 17. 08:17
Viszont látjuk már az alagút végét, nem fog fájni, jövőre már könnyebb lesz, a reformok meghozzák az eredményüket, a határozott válságkezelés célt ér és az örök életet Ámen.
imres
2009. július 17. 06:00
"Aztán egymásnak adták a "szakértői" szocialista kormányok a kilincset és a bársonyszéket, s regnálásuk éveinek számával egyenes arányban távolodtunk attól, hogy Magyarországon is euróval fizessünk." Egyenes arányban? Exponenciálisan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!