Fontos mérföldkőhöz érkezett – nagy nap a mai Szeles Mónika életében!

2023. december 02. 14:11

A valaha volt legsikeresebb magyar nemzetiségű teniszezőnő számára ma is fontos magyarsága.

2023. december 02. 14:11
SZELES

Bár sikereit nem magyar nemzeti színekben érte el – hiszen a vajdasági születésű sportolónő először Jugoszlávia majd az Egyesült Államok versenyzőjeként szerepelt – ahogy több interjúban is kifejezte, fontos számára a magyarsága. Rendszeresen követi a magyar teniszezőket, Babos Tímeát, Fucsovics Mártont és a Davis-kupa csapatot. A kilencszeres Grand Slam- és háromszoros Fed-kupa-győztes, háromszoros világbajnok, olimpiai bronzérmes egykori világranglista-vezető teniszezőnő 2007-ben felvette a magyar állampolgárságot. 

50 éves lett Szeles Mónika, a valaha volt legsikeresebb magyar nemzetiségű teniszezőnő. 

Tenisz a fal ellen

Szeles Mónika az akkor Jugoszláviához, ma Szerbiához tartozó Újvidéken született 1973 december 2-án, magyar nemzetiségű szülők gyermekeként. Édesapja, Szeles Károly, az újvidéki Magyar Szó karikaturistája egykor szintén sportolónak készült, és hobbiszinten teniszezett. Mónika ötévesen, egy adriai nyaraláson kedvelte meg a teniszt, miután látta apját és bátyját játszani. Első „meccseit” a városi házak falai ellen játszotta. Erre később az Indexnek adott interjúban így emlékezett vissza: 

„Elsőre alig találtam el a labdát. Istenem, később mennyit ütögettem a falat Újvidéken. Vagy nagyon jó emberek voltak a Balzac utca lakói, vagy nagyothallottak. Mert én reggel, még az iskola előtt mindig ott kezdtem a napot, és egy órán át ott voltam.

 És iskola után is rögtön oda mentem. Teniszpálya alig és amúgy is foglalt volt. Előfordult, hogy csak éjfélre kaptunk időpontot. Ha sokszor foglalt volt, akkor a parkoló autók közé húzott hálót apu, ott játszottunk. Ha esetleg nem volt kedvem, rajzfilmfigurákat rajzolt a labdákra, így hozta vissza. De jó dolog falazni, szerettem.”

Világsztár születik

12 évesen korosztályos bajnokként az Egyesült Államokba utazott, és Nick Bolettieri floridai teniszakadémiáján folytatta a sportot. Első profi versenye döntőjét 15 évesen nyerte a nála 18 évvel idősebb egykori példaképe, Chris Evert ellen Houstonban. 1990-ben pedig megszerezte első Grand Slam tornagyőzelmét, az akkor már világsztár Steffi Grafot 7-6, 6-4-re verte a Roland Garros fináléjában. Erre a győzelmére volt a legbüszkébb.

Mindössze 17 éves és három hónapos volt, amikor 1991. március 11-én átvette a vezetést világranglistán, ez ilyen fiatalon addig senkinek nem sikerült. Pályafutása alatt egyébként összesen 178 héten keresztül állt az élen. Ebben az időszakban vitathatatlanul ő volt a világ egyik legjobb női teniszjátékosa. 1990-ben, 1991-ben és 1992-ben is megnyerte a tenisz-világbajnokságnak is nevezett WTA Finals tornát.  Az 1991 és 1993 januárja közt rendezett kilenc Grand Slam közül heten győzött, egyedül Wimbledonban nem sikerült neki.

A szintén Bolettierinél edződő későbbi világsztár 

Andre Agassi azt mondta róla: „Kétkezes tenyerese és a fonákja olyan, mint egy gránát. Veszélyes még a férfiakra is. Aki nem hiszi, próbálja ki.”

A merénylet

1993 április 30-án egy németországi teniszversenyen merénylet áldozata lett, egy férfi hátulról megszúrta egy késsel. Valószínűleg az életét mentette meg, hogy éppen a vizesflakonjáért hajolt le, mert a támadó így nem tudott életveszélyes sebet okozni. A biztonság személyzet ekkor azonnal elfogta a merénylőt, akiről kiderült, hogy a legnagyobb rivális, Steffi Graf rajongója, egy mentálisan instabil férfi, aki a támadással akarta megbosszulni, hogy Szeles átvette a világranglistán a vezetést a német sportolótól. „Éppen leültem és előre dőltem, amikor hirtelen éles fájdalmat éreztem a hátamban. Hátranéztem és egy embert láttam, a kezét, meg egy kést. A következő pillanatban pedig arra gondoltam: »Úristen, ez a férfi kést szúrt a hátamba«” – így emlékezett vissza a történtekre Szeles. 

A német televízióban a késes támadás felvétele 1993 április 30-án, Hamburgban
Fotó: DPA/ARD/NDR / AFP

Vissza a legjobbak közé

A merénylet lelki hatásai sokkal súlyosabbak voltak a fizikai sérüléseknél. Szeles Mónika pánikrohamokkal, bulimiával küzdött, ám két év kihagyást követően egy kis időre mégis vissza tudott térni a legjobbak közé. 

1995-ben ismét döntőt játszott a US Openen, épp Steffi Graf ellen, ám ezt elveszítette. 1996 elején viszont megnyerte az Australian Opent.

 Ez volt az utolsó Grand Slam győzelme, de 1998-ban még döntős volt a Roland Garrroson. 1996-ban és 2000-ben is megnyerte a Fed-kupát az Egyesült Államok együttesével. 2000-ben a sidney-i olimpián bronzérmes lett, egyedül az aranyérmes Venus Williams tudta legyőzni. 

Szeles Mónika összesen 53 egyéni és 6 páros WTA-tornagyőzelmet szerzett. 2008-ban vonult vissza profi tenisztől, azóta vállalkozóként tevékenykedik, és aktív jószolgálati tevékenységet is folytat, elsősorban az evészavarokkal küzdőknek igyekszik segíteni. 2009-ben a teniszhírességek csarnokának (International Tennis Hall of Fame) tagjai közé választották. 

Kapcsolatban hazánkkal

Szeles Mónika az Egyesült Államokban él, de rendszeresen látogat Magyarországra barátaihoz és rokonaihoz,

 2018-ban az Év sportolója Gála díjátadói közt szerepelt, de magyarországi teniszversenyeknek is rendszeres vendége volt. 

Szeles Mónika pár éve a TV2-nek beszélt Magyarországhoz fűződő kapcsolatáról: 

 

Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Jamanaka Toru

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2023. december 03. 12:43
Hozzáteszem azért, hogy örültem, hogy "hazatalált". Egyébként a legolvasottabb lexikonon, a wikin is "magyar etnikumú"-nak írják.
istvanpeter
2023. december 03. 10:50
Mónika valóban fényes pályát futott be és egy szeretetre méltó kedves hölgy. A Jóisten éltesse erőben és egészségben!
rugbista
2023. december 02. 17:04
Én sem nagyon emlékszem, hogy tüntetett volna a magyarságával. Pedig jó lett volna a háború idején, ha valaki "tényező" megvilágítja a magyarok szerbiai helyzetét.
ekeke1
2023. december 02. 15:21
És a günther parche nevű merénylő: nyomorultul meghalt, vagy 14 évig volt otthonban. Viszont a német igazságszolgáltatás ezért őt két év felfüggesztett börtönre ítélte. És így parche a hat hónap előzetesen kívül egy napot sem ült börtönben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!