Hazánkban élő román sportdiplomata: Tisztelni kell az országot, ahová költöztél!

2023. július 28. 15:45

Civilizációkat és kultúrákat a tisztelet tud összekötni, ami a sport jelentőségéhez vezet – a Nemzetközi Judo Szövetség és a Nemzetközi E-sport Szövetség első embere beszélt az MCC Feszten, az MBH Színpadon szervezett panelbeszélgetésen.

2023. július 28. 15:45
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Pusztán a könyvek nem elegendőek ahhoz, hogy megtanulhassuk, hogyan működik az élet és hogyan lehet igazán fejlődni; de lépésről lépésre megtanulható mindez, ha megfelelő utat keresünk az élet minden aspektusában, mondta az MCC Feszt második napján megrendezett panelbeszélgetésen Dr. Vlad Marinescu. A Nemzetközi Judo Szövetség főigazgatója szerint 

a legfontosabb életcélként azt kell kitűzni, hogy egyensúlyt találjunk

és azt mutassuk be mások számára. 

A Romániában született, Amerikában nevelkedett, jelenleg Budapesten élő és dolgozó sportdiplomata élete során nagy utakat járt be. Még egészen kicsi volt, amikor anyukája vele és nővérével az Egyesült Államokba vándorolt, ahol kezdetben szegénységben éltek. De az édesanya kemény munkája felemelte a családot, jó anyagi körülmények közé kerültek, majd, bár komoly katonai és sportkarrier állt előtte Kaliforniában, Vlad Marinescu mégis úgy döntött, húz egy merészet és Magyarországra költözik egyedül és teljesen új egzisztenciát épít fel.

A tapasztalatok és a szív hangja együtt kell, hogy kialakítsa a jó döntéseinket. A döntéseink során hagyatkoznunk kell saját megérzéseinkre is, eközben azonban művelnünk kell az elemzés művészetét is, akkor, amikor a logika és az emóció mást sugall, foglalta össze tapasztalatait Marinescu. 

Ha elköltözöl egy másik országba, tiszteletet kell mutatnod az ország iránt

és meg kell tanulnod a nyelvét is, mondta magyarul a román származású sportdiplomata, aki ezzel máris belopta magát a hallgatóság szívébe. 

Később hozzátette: ma már Magyarország az otthona.

A Nemzetközi E-sport Szövetség elnökeként is működő Marinescu szerint arra a kérdésre, hogy sport-e egyáltalán az e-sport, az elnök azt válaszolta, ő maga a dzsúdó által érett férfivá, de 

a sport bármilyen tevékenység lehet, ahol az emberek versengenek egymással. 

Ezért szerinte a Forma1 is sport és ide sorolja az e-sportot is, amelyben ugyan nem a fizikális képességre van szükség, de a mentális erőre teljes mértékben igen. 

Mentális, fizikális és szociális egészségre egyszerre van szükségünk, a háromnak egyensúlyban kell lennie, A videójátékok, az e-sportban való részvétel nem fejleszt bennünket fizikai értelemben, de mindazt, amit megtanul a versenyző, felkészítheti a másnapi munkára. Ha jól használjuk a technológiát, felkészülhetünk a digitális holnapra, amelynek a mainál több mentális eleme lesz. Ugyanakkor a sikeres e-sportolónak fizikai sportot is űznie kell, éppen az egyensúly miatt, amely nem borulhat fel. Az első e-sport élményeit még Kaliforniában élte meg, akkor még nem látta, hogy ez 

 

2023-ra már nagyobb üzlet lesz, mint a film, a zene és a sport világa együttvéve, 

 

170 milliárdos világpiaccal. Persze ez a tevékenység egyúttal szórakoztató is.

A szakember sürgette, hogy a kormányok minél hamarabb ismerjék el az e-sportot sportként és megfelelő jogszabályok megalkotásával támogassák. Szerinte nem igaz, hogy az e-sport miatt a gyerekek kevésbé kezdenek el hagyományos sportokat űzni. 

A felvetésre, miszerint a videójátékok miatt nem alszanak a gyerekek, Marinescu azt válaszolta, középiskolás korában ő is egész hétvégéket játszott végig a barátaival, akár alvás nélkül. Az alvás hiánya is fel tud készíteni a jövőre, a kihívásokkal, terheléssel teli időszakokra, vélekedett.

A fair play szerepéről szóló panelbeszélgetés vendége kifejtette, a játékok résztvevői sokszor bújtak vagy akár bújnak álnevek mögé, ezt a digitális térben a Facebook írta felül. Az e-sport világában vannak ugyan technológiák, amelyekkel csalni lehet, de egyre nehezebb, küzdenek ellene és nem is ajánlja senkinek; mert

a csalás éppen a valós teljesítményt rombolja le,

saját magának (is) hazudik vele a játékos. Marinescu azt javasolta, a digitális térben is vállalja mindenki az arcát, a valós nevét és személyiségét.

A fair play azonban sokkal többet jelent annál, mint hogy nem csalunk. Ugyanakkor anélkül, hogy időnként veszítenénk, nem tanulunk meg igazán nyerni, hangsúlyozta a sportdiplomata, aki szerint a csalással elért győzelem nem is teszi soha valóban boldoggá a győztest. Mint mondta, 

a fair play először is azt jelenti, hogy önmagával szemben tisztességes az ember, 

magának nem hazudik arról, ki is ő, mire is képes, milyen teljesítményt tud nyújtani. 

Marinescu meggyőződése, hogy a sportolók az élet minden területén sportszerűbbek: a sport megtanít jobb emberként élni az életünket, elsősorban azzal, ahogy fejlesztjük magunkat. Az az ember, aki sportol, jobb emberré tud válni, mint az, aki hátat fordít a sportnak – tiszteletet tanul ugyanis a sportból. 

 

Ezért is tartja fontosnak, hogy Magyarország nagy hangsúlyt fektet a sportra, 

 

számos nemzetközi verseny házigazdája, és beszédes, hogy ez a kis ország az összesített olimpiai éremtáblázaton a legjobb tíz ország között szerepel. 

A kölcsönös tisztelet jelentőségét hangsúlyozva Marinescu kiemelte, civilizációkat és kultúrákat a tisztelet tud összekötni, a megértést tudja segíteni, ami megint visszavezet a sport jelentőségéhez, amely képes ezt szolgálni.

Az MBH Színpadon elhangzott, érdemes mindig mindenben tisztességesnek lenni, és törekednünk kell arra, hogy minden nap jobbak legyünk, mint az előző napon voltunk. Fejlődnünk kell és tanulnunk minden áldott nap.

 

***

 

 

Nyitóképen: Vlad Marinescu (LinkedIn)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. július 28. 20:38
A magyarok nem költöztek sehová, a románokat költöztették ODA.
Akitlosz
2023. július 28. 18:11
Na és aki nem költözött sehova, hanem csak átlépett az (ősei) feje felett az országhatár?
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 28. 16:00
Meg azt az országot is illene tiszteletben tartani, ahova rendszeresen átjársz vartyogni, a helyi rendőrség meg bebiztosítja a seggedet, hogy a helyiek, akik ellen uszítasz ne rúgják szét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!