A kanadai vb nagy lépés lehet az olimpia felé – szeretettel várják női jégkorong-válogatottunkat a külhoni magyarok

2023. március 27. 12:33

A kanadai magyar diaszpóra már az áprilisi elit-világbajnokság lázában ég, és ha női jégkorongozóinkat sikerül belehajszolnia a csoportkörös továbbjutásba, a 2026-os téli olimpia is elérhető közelségbe kerül.

2023. március 27. 12:33
null
Czövek Oszkár

A legutóbbi, 2020-21-es kanadai népszámláláson 320 ezren vallották magukat magyar származásúnak, közülük 150 ezren Ontario tartományban, míg 90 ezren annak székhelyén, Torontóban és környékén élik mindennapjaikat – túlzás nélkül otthon érezheti majd magát női jégkorong-válogatottunk, mely április 6-án Franciaország ellen kezdi meg szereplését az A-csoportos világbajnokságon a Toronto melletti Bramptonban.

Húsvét a lelátón

„A helyi diaszpóra nagyon összetartó, a farsangi szezonban egymást érték a saját szervezésű bálok, de a magyar miséken, táborokban, különböző rendezvényeken is rendre több százan vesznek részt. Tavaly ráadásul minden év októberét a Magyar örökség hónapjának nyilvánították Ontarióban, ennek kapcsán Novák Katalin köztársasági elnök asszony a személyes jelenlétével is megtisztelt bennünket” – hangsúlyozta a Mandinernek Magyarország torontói főkonzulátusának ügyvivője.

Igaz Máté a vb előkészületeiről elmondta, már a március 15-i ünnepségen az esemény jelentette a fő beszédtémát, a jelenlévők egymást kérdezgették, ki honnan szerzi be a mezt, sálat, melyik meccsen milyen eredmény várható.

„A húsvéti hosszúhétvége némileg nehezíti a tervezést, de a családi programok közül a helyszíni szurkolás sem hiányozhat, a hoki amúgy is nemzeti ügy errefelé. A sportnak komoly identitásképző, -erősítő hatása van, főleg ennyire messze, hétezer kilométerre az anyaországtól. Az egészen kicsiktől a legidősebbekig mindenki piros-fehér-zöldbe fog öltözni” – tette hozzá az ügyvivő.

Az éjjel soha nem érhet véget!

Külképviseletünk kiemelt feladatának tekinti, hogy a magyar csapat megkapja a kellő támogatást Kanadában. A főkonzulátus a helyi magyar szervezetekkel megosztotta az eseménnyel kapcsolatos valamennyi fontos információt, az általa indított nyereményjátékon meccsjegyekhez lehet jutni, közbenjárt annak érdekében, hogy magyar zeneszámok – így Az éjjel soha nem véget! szurkolói kultsláger – szóljanak a hangszórókból a CAA Arénában, a létesítményre az Isten hozott! felirat is kikerül. Mindemellett jótékonysági akciót hirdet: a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségével összefogva válogatottunk játékosaival hokiütőt írat alá, és az annak árveréséből befolyó összeget a kárpátaljai magyaroknak ajánlja fel.

Okkal bízhatunk abban, hogy a semleges szurkolók szimpátiáját is kivívja a magyar válogatott, elvégre a keretből négyen Kanadában kergetik a pakkot: Metzler Regina és Pázmándi Zsófia az Ontario Hockey Academyt, Kreisz Emma pedig a Stanstead College-ot erősíti. Baker Taylor a Montréal Force játékosa, de tanulmányait a Toronto Metropolitan Universityn folytatja.

Pat Cortina szövetségi kapitány Montréalban látta meg a napvilágot, német csapatával, a garmisch-partenkircheni SC Riesserseevel viszont egyelőre a rájátszásban érdekelt, így kérdéses, mikor csatlakozhat a világbajnokságon szereplő válogatotthoz. Addig is, az elmúlt időszak gyakorlatának megfelelően, Delaney Collins másodedző veszi át a stafétát.

Téli olimpia a horizonton

A mieink a francia, svéd, finn, német kvartettel kerültek egy csoportba, s mivel kiegyenlítettek az erőviszonyok, reális sansz mutatkozik arra, hogy az első háromban végezzenek, és a negyeddöntőbe verekedjék magukat. Ez a forgatókönyv jelentősen növelné az esélyét annak, hogy az együttesért a 2026-os téli olimpián is szoríthassunk.

A férficsapatnak szintén az elit-vb-n szurkolhatunk tavasszal a finnországi Tamperében, és előtte két rangos felkészülési mérkőzést is játszik Budapesten, már most biztosan sok ezer néző előtt: május 4-én Szlovénia, öt nappal később Kanada lép az MVM Dome jegére a Hokitavaszra keresztelt eseményen. 

A magyar válogatott programja az A-csoportos női világbajnokságon:

április 6., 19:00 (magyar idő szerint április 7., 1:00): Magyarország-Franciaország

április 8., 11:00 (17:00): Magyarország-Svédország

április 10., 11:00 (17:00): Magyarország-Finnország

április 11., 11:00 (17:00): Magyarország-Németország

A magyar keret

Kapusok: Bogáti Bianka (HKB), Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (DEAC JA)

Hátvédek: Baker Taylor (Montreal Force, kanadai), Faggyas Lilla (HKB), Kiss-Simon Franciska (HKB), Knee Sarah (KalPa, finn), Mayer Fruzsina (HKB), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (University of St. Thomas, amerikai), Tóth Enikő (BJA)

Csatárok: Dabasi Réka (Metropolitan Riveters, amerikai), Garát-Gasparics Fanni (Metropolitan Riveters, amerikai), Gondos Tamara (MAC Budapest), Horváth Imola (MAC Budapest), Huszák Alexandra (HKB), Jókai-Szilágyi Kinga (MAC Budapest), Kreisz Emma (Stanstead College, kanadai), Metzler Regina (OHA, kanadai), Pázmándi Zsófia (OHA, kanadai), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Míra (University of Maine, amerikai), Strobl Lara (HKB), Szamosfalvi Petra (HKB), Williams Hayley (Dinamo-Neva, orosz)

Tartalék: Báhiczki-Tóth Boglárka (MAC Budapest), Koncz Boglárka (MAC Budapest), Mozolai Berta (BJA)

Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocky Raccoon
2023. március 27. 14:42
Erős csoportba kerültünk! Csupa NATO-tagország, kivéve Svédország és Finnország... :)
dave
2023. március 27. 14:12
Nem szoktam ilyet, de nagyon szépek és hajrá!
Dr Bubo
2023. március 27. 14:04
Hajrá lányok, asszonyok!
JMoflicheque
2023. március 27. 13:46
vegytiszta amatőr sport. Lelkesebbek, mint egy kölyök kutya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!