Film készül a magyar labdarúgó-legendáról, aki Cristiano Ronaldot is felfedezte

2023. március 11. 15:23

Puskás Ferenc mellett az egyetlen magyar BEK-győztes, 100-szoros román válogatott labdarúgó, két nemzet világsztárja – a 70 éves Bölöni László inspiráló élettörténetét most filmen is megörökítik.

2023. március 11. 15:23
null

Hónapok óta forog Kollarik Tamás ötlete alapján, Novák Tamás producer, valamint Kollarik Tamás és Szabó Attila rendezők életrajzi sport-dokumentumfilmje a szombaton hetvenesztendős Bölöni Lászlóról, aki erdélyi magyar futballistaként előbb Románia – és a magyar kisebbség – nemzeti hőse lett, majd edzőként Franciaországban, Romániában, Belgiumban a Közel-Keleten és

Portugáliában nagy sikereket ért el. Utóbbi állomáshelyén is hallatlanul népszerű a Sporting bajnok és kupagyőztes szakvezetőjeként, aki

felfedezte és elsőként állította a felnőtt csapatba Cristiano Ronaldót. 

Két nemzet példaképe, aki egy kis erdélyi településről, Dicsőszentmártonból indulva tudott kitörni a diktatúrából, és meg sem állt a világhírnévig.

Erdélyből a világfutball elitjébe – Bölöni László, világsztárok mestere

Bölöni László családját szinte kettétörte a kommunista terror, neki mégis sikerült kiemelkednie, és kitartásának, szorgalmának, intelligenciájának köszönhetően a futballvilág elitjébe került, útja, Marosvásárhelyre, majd Bukarestbe vezetett. Egyszerre a román és az egyetemes magyar sport egyik legsikeresebb, legnépszerűbb alakja. 

Puskás Ferenc mellett az egyetlen magyar játékos, aki megnyerte a legrangosabb klubtrófeát, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (a mai Bajnokok Ligája elődjét)

és egyben az első 100-szoros román válogatott labdarúgó. Két nemzet világsztárja.

Fogorvosi diplomájára és gyakorlatára is büszke, de a futballvilág egyik szakmai központjává váló Franciaországban edzőként kezdett új életet, a mai napig aktív és sikeres egyénisége a nemzetközi labdarúgásnak. Nevéhez fűződik több európai nagycsapat irányítása, Cristiano Ronaldo felfedezése mellett több, ma is aktív világsztár edzője is volt.

A film Bölöni László hallatlanul inspiráló élettörténetét meséli el

a futballvilág számos ismert alakja, csapattársak és tanítványok, továbbá barátok, tisztelők, szakértők megszólaltatásával és persze a főszereplő szavaival. Bölöni László mellett megszólal a filmben többek között több hajdani csapattárs (Tudorel Stoica, Victor Piturca, Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Helmut Dukadam, Gavril Balnit Pelé – a BEK-győztes Steaua Bucuresti és a román  válogatott játékosai), Valentin Ceausescu – a Steaua egykori patrónusa, a néhai diktátor fia, korábbi magyar válogatott labdarúgók (Kovács Kálmán, Martos Győző, Nyilasi Tibor) és számos világsztár futballista a volt tanítványok közül (Petr Čech, Axel Witsel, Raphaël Varane).

A Nemzeti Filmintézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával készülő dokumentumfilmet Magyarországon és Romániában is bemutatják és vetítik majd a mozik, de további országokkal is folynak tárgyalások a forgalmazásról.  A film alkotói: Kollarik Tamás, Szabó Attila (rendezők), Szöllősi György (tanácsadó), Antal Szabolcs, Simó Csaba (operatőrök), Koch Simon (hangmérnök) és Novák Tamás (producer). A Bölöni László életéről szóló filmről IDE KATTINTVA az alkotás facebook-oldalán talál további információkat. 

Nyitókép: Kollarik Tamás, a film egyik rendezője és Bölöni László, Nyirkos Zsófia fényképe

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. március 15. 11:45
Mutogass csak rájuk, Orbánékra , nyugodtan!
Tehetős Totó
2023. március 14. 11:37
Személyes élményem: kamaszként jelen voltam, mikor a román ifiválogatottban játszó Bölöni, keresztszüleimnél, egy baráti társaságban elmesélte, hogy a magyar ifik ellen játszottak, vezettek egy góllal. A magyar csapat nagyon hajtott, Bölöni is alig állt a lábán, kipattant a labda róla..".Te piszok! -futott ki a magyarországi ifi száján. Fáradt vagyok...Erre az ellenfél bocsánatot kért:Ne haragudj, nem tudtam, hogy magyar vagy!" Laci egyébként mindig "leereszkedett" a dicső(szentmárton)i emberekhez, nem voltak sztár allűrjei. Évtizedeken keresztül támogatott egy tolószékhez kötött lányt a szomszédjukból-haláláig-akit végzetes gyermekbénulás ért csecsemő korában. Cristiano Ronaldo támogatását is megszerezte a Böjte Csaba védenceinek. Bizony sokan tartóznak bocsánatkéréssel a külhoniaknak-azoknak akik a sors "kegyéből" kerültek ilyen helyzetbe. A tommaso félék sosem értik meg. Nota bene: az akkori román himnuszt a lőtéri kutya sem énekelte: egy kommunista szöveg volt, s azóta még legalább 3 -szor megváltoztatták. Így T. vádja abszolút nevetséges, hatásvadász és teljes tudatlanságából fakad.
Isten jobb keze
2023. március 14. 11:37
Na most már döntsétekel, hogy Magyar, vagy Román?! Mielőtt kifizetnék a több milliárdot erre a filmre!
decalco
2023. március 14. 11:36
Te egy magyarul beszélő bélféreg patkány vagy. Takarodj ebből az országból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!