Novak Djokovicot beengedték Ausztráliába, fusson, ki merre lát

2023. január 25. 13:28

A rekordbajnok Novak Djokovic egész egyszerűen tönkreveri a mezőnyt az idei Ausztrál Openen. Egyetlen szettet veszítve jutott el a legjobb négy közé, dacára a hol jobban, hol kevésbé hátráltató combsérülésének. Két meccse van hátra, hogy utolérje Nadalt a tenisz legfontosabb örökranglistájának élén, és a torna ilyen kései szakaszában még sosem kapott ki.

2023. január 25. 13:28
null
Balázs Boldizsár

Novak Djokovicot tavaly nemzetközi hisztéria keretében végül ausztrál miniszteri rendelkezésre nem engedték elindulni az Ausztrál Openen. Azon a tornán, amelyikkel egymásnak kölcsönösen a legsikeresebbjei. Djokovic kilenc győzelme hárommal több, mint amennyit bárki más nyert itt; míg Djokovic a wimbledoni centerpályán sem érzi magát annyira legyőzhetetlennek, mint Melbourneben.

Ha a mezőny az idei visszatérésekor egy bosszúhadjárattól félt, igazuk volt. 

A pályán kívül Djokovic szinte nyájas. A mai meccse után megünnepeltette a közönséggel a torna második legsikeresebb játékosát, a nemrég visszavonult Federert, pedig a nagy ellenfél osztatlan népszerűségére igen régóta fáj a foga; majd virágot vitt az őt az Eurosportnak interjúvoló Barbara Shettnek. Az előző meccse után könnybe lábadt szemmel beszélt arról, mennyire hiányzik neki a kislánya mosolya. (Így, hogy idén nem akarta átreptetni a fél bolygón a családját.)

A pályán viszont nincs kegyelem. Az első három fordulóban szemmel láthatóan óvatoskodnia kellett egy friss combsérülése miatt. Játszmát így is csak egyet veszített. A hétfői negyedik körben, a legjobb tizenhat között már csak a vastag fáslizás maradt az egyetlen jele az egészségügyi problémáknak. A mezőny gyalogkakukkjával, a mindig mindent elérő ausztrál Alex de Minaurral 6-2, 6-1, 6-2-es meccsen törölte fel a padlót.

Megoszlanak a vélemények, hogy a hazai pályán mért, játékképben és eredményben is megalázó verés mennyiben volt személyes de Minaurral szemben. Djokovic egyrészről azt mondta, hogy először nem érzett végre fájdalmat a lábában; egy felszabadult Djokovic pedig különösebb erőlködés nélkül jobb ennyivel az ellenfelek szinte mindegyikénél. Másrészről viszont az ausztrál játékos tavaly elég vigyorian, mondhatni élcelődően nyilatkozott Djokovic vízum-ügyéről, ha megkérdezték, majd Djokovic kitoloncolása után maga sürgette a közvéleményt, hogy most már rájuk, a játékra készülőkre figyeljenek.

Hogy ennyi elég-e egy becsületbeli ügyhöz, vérmérséklete válogatja. Szerbiában jó eséllyel igen. Arra a kérdésre ugyanis, hogy mi szükség volt, hogy ilyen fölényesen verje meg de Minaurt, Djokovic válasza és arckifejezése is vérfagyasztóra sikerült: „mert így akartam”.

A mai, szerdai negyeddöntőt Novak Djokovic további üzenetek levélpapírjának használta. Ellenfele, Andrej Rubljov az egydimenziós játékos mintapéldánya; de az az egyetlen fegyvere, a tenyerese, olyan erejű, hogy stabilan a legjobb tíz között jegyzik évek óta a világranglistán. Most éppen a torna ötödik kiemeltje. Djokovic világosabban nem is jelezhette volna, hogy nem fél semmitől, mint hogy a meccs elején Rubljov tenyeresére ütötte a labdát. Leginkább a saját tenyeresével, hogy bárki, aki le akarja győzni őt a tornán, vagy a szezon során, közvetlenül össszehasonlíthassa a kettőt.

A meccs ezen rövid szakaszában is brékelőnybe került, majd abbahagyta a játszadozást, és több mint kétszer hatékonyabban kerülte el Rubljov erős oldalát az orosz eddigi ellenfeleinél, akik között egy Grand Slam-bajnok, és az elmúlt hónapok legnagyobb formáját futó játékosa is ott volt. Ahogy egy szakíró fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy Rubljov csak minden negyedik szervája után üthetett tenyerest: Djokoviccsal játszani egy másik sportág.

A torna ötödik kiemeltjét atomjaira szedte Djokovic. Fotó: David Gray / AFP
A torna ötödik kiemeltjét atomjaira szedte Djokovic. Fotó: David Gray / AFP

Végül a szerb úgy mért egy 6-1, 6-2, 6-4-es vereséget Rubljovra, azaz nyert majdnem háromszor annyi játékot, hogy kevesebb mint másfélszer annyi pontot szerzett a meccsen. Djokovicnál jobban senki nem tudja, melyik pontok megnyerése sajtolja ki a legtöbbet az ellenfélből, és hogy hogy vigye el azokat a labdameneket, amiken egy meccs múlik. Például az alábbi videón 1:01-tól.

A kilencszeres Ausztrál Open bajnok tehát ott van a legjobb négy között idén is az év első Grand Slam tornáján.

Sem elődöntőt, sem döntőt nem veszített még itt.

A mai negyeddöntőben néha ismét óvatosan használta a bal lábát, és a combja továbbra is be van kötve, öt meccs alatt már feltérképezte a lehetőségeit jelenlegi állapotában.

A még versenyben lévők közül egyedül a görög Stefanos Tsitsipasról lehet elképzelni, hogy megszorongassa (vagy egyáltalán szettet vegyen el tőle), de őt is megverte másfél éve a Roland Garros döntőjében – hiába volt kétszettes előnyben a görög, a saját legjobb borításán, ami Djokovic leggyengébbje.

Most ráadásul Djokovic denevérbarlangjában játszanák a döntőt. És Djokovic tesz róla eddig idén, hogy a mezőny megértse: ha egyszer felengedik rá, ez még mindig az ő pályája.

Nyitókép: Novak Djokovic az Andrej Rubljov elleni Ausztrál Open negyeddöntőben, Melbourneben, 2023. január 25-én.
Fotó: Paul Crock / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagy Pál
2023. február 01. 12:02
"Novak Djokovicot tavaly nemzetközi hisztéria keretében végül ausztrál miniszteri rendelkezésre nem engedték elindulni az Ausztrál Openen." - baromság! Djokovic előjogokat vindikált magának -mert Ő az aki. Az ausztrálok pedig beintettek neki,mert úgy gondolták, hogy ha a karantén szabályok MINDENKIRE vonatkoznak akkor rá is. Így jár el egy felelős társadalom. Pld.: nem oszt jó pénzért útlevelet, tartózkodási engedélyt bárkinek aki megfizeti... ugye Rogán Tonyó..
DrPepper
2023. január 29. 18:31
Épp e körül zajlott a vita. Alaphangon az AO rendelkezett helyi szintű engedélyezési lehetőséggel, ennek alapján engedték be az országba pl. egy cseh teniszezőnőt. Mire Djokovics megérkezett, több ilyen játékos már Ausztráliában tartózkodott, még ha ez ellenkezett is az országos szabályozással. A sajtó velük nem törődött, viszont Djokovics engedélyét felkapta, ezért bírálták felül magasabb (állami, v tartományi) szinten és állították kínos helyzet elé a határon. Később az érintett játékosokat is kiutasították. A többszor változtatott ítélet egyébként önmagában árulkodik a helyzet zavarosságáról.
Madasa Hatter
2023. január 29. 18:30
Húzzál már innen a népszavához köcsög, senkit nem érdekel a véleményed, nem vágod hogy itt csak hülyegyerek lehetsz???
Stepbystep
2023. január 29. 18:30
Már az ausztrálok is elismerik hogy hibáztak. Sokan kértek bocsánatot nyilvánosan azért a politikai szinjátékért, ami kizárólag Scott Morrison újraválasztását szolgálta. A pali azóta megbukott, Novákot pedig ünneplik Melbourne-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!