Nem titok: Kínában egy olimpiai arany 800 milliót ér, nálunk ötvenet

2022. november 09. 21:35

Százmilliók is röpködhetnek a honosítási bizniszben.

2022. november 09. 21:35
null

Ha „elengedjük a Liu fivéreket”, többszáz milliós állami támogatást kell visszafizetniük, vagy 3 évig nem versenyezhetnek ISU versenyeken – nyilatkozta lapunknak adott interjújában szerdán Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Kósa Lajos: Ha „elengedjük a Liu fivéreket", többszáz milliós állami támogatást kell visszafizetniük, vagy 3 évig nem versenyezhetnek ISU versenyeken

A MOKSZ elnöke exkluzív interjúban részletezte a Liu fivérek országváltására vonatkozó kérésnek várható következményeit.

Százmilliók is repkedhetnek a honosítási bizniszben

A Liu-fivérek országváltására vonatkozó kérésének következményeiről az Index is kérdéssel fordult az elnökhöz. Kósa Lajos arra a kérdésre, hogy milyen okot vagy okokat lát a testvérek bejelentése mögött, a fiatalok edzőjükhöz való ragaszkodását, családi kötelékeit, valamint anyagi okokat is említett.

Utóbbiak kapcsán Kósa Lajos rámutatott: 

Az interjú említett részletét teljes egészében az alábbiakban olvashatja:

„Milyen okot vagy okokat lát ön a testvérek bejelentése mögött?

Az egyik az, hogy mindig is nagyon erősen ragaszkodtak az edzőjük, Lina személyéhez. Ezt kerek perec kijelentették: ahol Lina van, ők ott akarnak edzeni. Másrészt az édesapjuk kínai, nemcsak állampolgár, hanem hazafi is, és Pekingben él. Ő korábban is szervezte már a fiúk kínai tartózkodását és felkészülését. És nyilván a kínai piac óriási mérete is szerepet játszik a döntésükben. Nem kell magyaráznom, mekkora a különbség egy 1,4 milliárdos és egy nem egészen tízmilliós ország üzleti potenciálja között. Mindkét országban létezik egy állami támogatási, jutalmazási rendszer, Magyarországon egy olimpiai aranyérem tarifája jelenleg 50 millió forint, ezzel szemben Vu Da-csing, a férfi 500 méter phjongcshangi győztese tudomásunk szerint körülbelül mai árfolyamon 700-800 millió forint között kapott. Ami körülbelül tizenhatszorosa Ádó pekingi 500-as olimpiai aranyérme „ árának”. Egyébként Ádóék már februárban megkapták az olimpiai jutalmukat. De ez a két szám szerintem mindent elárul a dimenziókról. De mondok mást. Sándor Instagramjának látogatottsága, akármit csinál, itthon nem megy száz-száztízezer fölé. A hasonló kínai platformon, a Weibón a tizenötmillió elérés még kudarcnak számít. Amikor Sanyit megkérdezték, mi a véleménye kínai vetélytársáról, Vu Da-csingről, és ő azt válaszolta, hogy „k..va gyors”, nos, ez a bejegyzés 30 millió lájkot kapott.”

Exkluzív interjúnkat Kósa Lajossal teljes egészében ide kattintva olvashatja, míg az Index idézett interjúját Kósa Lajossal teljes hosszában itt találja.

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menő manó
2022. november 10. 08:48
Tudom hogy nem lesz népszerű amit írok, de az ilyen esetek miatt is meg kellene szüntetni a pénzes sportok állami támogatását. XY ne állami segítséggel kaszáljon magának 10-100 milliókat. Az államnak a tömegsportot kell támogassa, ha a pénz megjelenik, akkor NE legyen állami támogatás. Gondolkodjon el azon mindenki, hogy minden magyar gyermek és szülei jogosan várnák el az államtól, hogy számukra is biztosítson ilyen komoly versenysportolási lehetőséget, de sokszor még iskolai tornateremre se futja, többek között ezért. Nekem személy szerint semmivel se lesz jobb, ha ők nyernek (csak ők kapnak még több támogatást stb.) én nem leszek ettől büszkébb magyar. Viszont az igen nagy probléma, hogy az átlag magyar gyereknek semmilyen sportolási , nem versenysport, lehetőség nem jut. Emiatt betegebbek, mint az idősebb generációk főleg az elamerikaisodott életmód miatt. (Kényelem, gyorskaja, cukor bevitel, Coca-Cola stb). A két Liu testvérről pedig, megmutatják mennyit ér nekik a magyarállampolgárság, SEMMIT. Azonkívül elgondolkodhatnának, hogy a 1,5 milliárd kínaiból mindig lesz olyan aki jobb náluk, míg itthon elég sokáig nyerő helyzetben vannak.
Mr.Falafel
2022. november 10. 07:24
Senki nem beszél a tavaszi kifakadásról, amikor a fiúk elmondták, milyen körülményeket biztosít a szövetség. Lekezelték őket, gyerekként kezelték őket. Hiba volt.
Burdisgarage
2022. november 10. 07:14
Ennyit ér nekik az anyjuk és a szülőhazájuk, ennyit a vegyesházasságokról. Nehéz ezt nem árulásnak felfogni. Hálásnak kéne lennem, mert a szemembe hazudtak? Nem hinném. Természetesen, ha erőszakkal kényszerítették őket, visszavonom.
pipa89
2022. november 10. 06:53
Konkrétan fájó ez a hír. Részben megértem a fiúkat. Amiért nem, az valószínűleg az én eltérő helyzetem, hogy mindkét szülőm magyar. Nekik nem. Így eleve más a helyzetük, a lehetőségük. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!