Kiebrudalták az oroszokat Wimbledonból, de az egyikük visszamászott az ablakon kazahként, és meg is nyerheti a tornát

2022. július 08. 16:39

A moszkvai születésű Jelena Ribakina kazah színeket képviselve döntőt játszik a mai napon a legerősebb női sportág legjelentősebb versenyén, a wimbledoni teniszbajnokságon. A tornán, ahonnan kitiltották az oroszokat, de még a fehéroroszokat is – amiért az sem volt drága ár, hogy ezzel egy évre felforgatták a teniszrendszer alapját, a világranglistát.

2022. július 08. 16:39
null
Balázs Boldizsár

Egy tizenkilenc éves junior világranglista-3. teniszezőlány Moszkvából, Jelena Ribakina úgy döntött 2018 júniusában, hogy az asztalán sorakozó amerikai egyetemi sportösztöndíjak helyett egyből profiként vág bele a világ legsűrűbb női sportjába, és ehhez elfogadta Kazahsztán ajánlatát. Az orosz (női) tenisz olyan mély, hogy többszörös junior Grand Slam-bajnok szint alatt neki sem állnak győzködni; az állampolgárságváltási kérelem rutinműveletként futott végig a teniszszövetség titkárnőinek keze alatt.

Ribakinának egyszerre rendelkezésre állt a pénzügyi keret, hogy olyan edzőkkel dolgozzon és azokra a versenyekre utazzon, amikre feltétlen szüksége van bárkinek, ha Grand Slam-győztes akar lenni.

(Az ezt biztosító kazahok még mindig a világ legilledelmesebb olaj- és gázprofitot sportra költő állama. Összevetve például a zömében keresztény kenyai és etióp futókat csak muszlim névvel átvevő arab miniállamokkal, Kazahsztán alapvetően csak kulturálisan közeli tehetségeket szipkáz el – és így nem esik nehezükre hagyni, hogy megtartsák a nevüket.)

Szűk négy évvel később Putyin lerohanja Ukrajnát. Az oroszokat és a fehéroroszokat a brit kormány nyomására kitiltják Wimbledonból. A világranglistáért felelős játékos-érdekvédelmi szervezetek az egyenlő esélyek sérülte miatt idén nem ad pontokat a világ legnagyobbra becsült tenisztornáján. Ami a minden fél számára legrosszabb, tankönyvi lose-lose megoldás (Wimbledonban nélkülözik például a férfi világelsőt, Medvegyevet és a hölgyek tavalyi elődöntősét, Szabalenkát, míg a világranglisták szavahihetetlenek lesznek egy évig); de legalább mindenki kitartott az igaza mellett.

Azzal azonban senki nem számolt, hogy a kazah színekben induló Ribakina eljut egészen a ma délután 3 órai döntőig. Korábban ugyanis a legjobb Grand Slam eredménye egy negyeddöntő volt; a négy nagy tornán kívül pedig legbüszkébb az olimpiai elődöntőjére lehet Tokióból, ahol azonban nem nyert érmet, mert kikapott az ukrán Szvitolinától a bronzmeccsen.

Tokióban megkérdezték Ribakinától, inkább kazahnak érzi-e magát, avagy orosznak. A válasz beszédes. „Nehéz lenne megmondani.” - mondta egy olimpián, az egyetlen egyéni eseményen, amin egy teniszjátékos ténylegesen a neve mellett álló országot képviseli.

Hiába forgatta fel tehát a teniszvilágot az origót jelentő Wimbledon, egy alapvetően mégiscsak orosz részt vesz majd a díjkiosztón, és – feltéve, hogy nem törik meg miatta a szokást – vagy a döntő vesztesének, vagy a bajnoknak járó tálat vesz majd át Katalin hercegnőtől. A kitiltási hercehurca nélkül is igen kínos lenne, de utána pont ezerszer inkább lesz az.

Katalin hercegnő a tavalyi wimbledoni hölgy-bajnoknak nyújtja át a női sport legmagasabban jegyzett díját. <br> Fotó: Ben Solomon / AELTC via AFP
Katalin hercegnő a tavalyi wimbledoni hölgy-bajnoknak nyújtja át a női sport legmagasabban jegyzett díját.
Fotó: Ben Solomon / AELTC via AFP

Ribakináéhoz hasonló eset volt pár hete, amikor az oroszt azeri színekre cserélő vívónő, Anna Bashta Európa-bajnokságot nyert a női kardozók között, amely fegyvernemben az előző olimpiai döntőt két azóta-is-orosz vívta. A EB-negyeddöntőben Bashta a négyszeres egyéni világbajnok és topfavorit ukrán Olga Kharlant győzte le. Felfoghatatlan bravúr, ha azt a bíráskodást vesszük alapul, amit a magyar női kard csapat kapott a Kharlannal felálló ukránok ellen az elvesztett bronzmeccsen – csak egy sima meglepetés, ha azt a fair bíráskodást, amit Szilágyi Áronék kaptak az aranymeccsen ugyancsak az ukránok ellen.

Egy Ribakinához közelebbi eset Alekszander Bubliké, aki szintén oroszból lett kazah teniszező. Ő olyan sokáig ugyan nem jutott mint Ribakina vagy Bashta, de a wimbledoni első körben pont Fucsovics Mártont verte meg. Azt a Fucsovicsot, akinél súlyosabban senkinek nem fenyegeti a pályafutása további alakulását a világranglistáról lehúzott Wimbledon, és aki ahelyett, hogy a következő évét mentendő kis tornákat nyert volna ebben a két hétben valahol Európában, a világ etalonnak tekintett tenisztornáját választotta.

 ugyancsak az ukránok ellen. Egy Ribakinához közelebbi eset Alekszander Bubliké, aki szintén oroszból lett kazah teniszező. Ő olyan sokáig ugyan nem jutott mint Ribakina vagy Bashta, de a wimbledoni első körben pont Fucsovics Mártont verte meg. Azt a Fucsovicsot, a világranglistáról lehúzott Wimbledon, és aki ahelyett, hogy a következő évét mentendő kis tornákat nyert volna ebben a két hétben valahol Európában, a világ etalonnak tekintett tenisztornáját választotta.

Léteznek nagyobb problémák a világban, de a sport mindig valamiféle leképezést ad. Korábban is lehetett tudni, hogy rossz alaphelyzetben minden döntés csak rossz lehet. (Talán pont ez a definíció is.) A bojkottok körüli fő kérdés tehát az volt, hogy a rossz alaphelyzet belekeverése a sportba segít-e bármit a rossz alaphelyzeten a sporton kívül.

Ám a sport leképezett minivilágában kiderült több is: a rossz alaphelyzet szükségszerűen rossz döntései még az előreláthatónál is bőven rosszabbak.

Nyitókép: Jelena Ribakina az idei Roland Garroson, az eddigi legerősebb helyszínén a harmadik fordulóban kapott ki. Korábban a legjobb négy közé sosem jutott Grand Slam-tornán. Fotó: Christophe Archambault / AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2022. augusztus 21. 18:26
...és milyen jó kis csaj! És nagyon intelligens is. Láttam az elődöntő utáni sajtótájékoztatón. Többen is próbáltak trollkodni vele szemben mindenféle kérdéssel de nagyon okosan szerelte le őket.
Papamaci1957
2022. augusztus 21. 18:26
Hatalmas Z betű, alatta olyan kis betűkkel, mint a banki szerződésekben: elenszkij. Na erre mit lépnek a hülye angolok, angol hülyék? Amúgy meg már többször leírtam itt: adjunk magyar állampolgárságot az orosz sportolóknak, és mi nyerjük az elcsalt párizsi olimpiát.
eius
2022. augusztus 21. 18:26
Igen. Én is így értékelem. Fiatal kora (s a kissé kényes helyzet?) ellenére a döntő után is elég ügyesen válaszolgatott.
Dezsőke
2022. augusztus 21. 18:26
oroszok nélkül a szankciót követő sportversenyek mind érvénytelenek. az eredményket illetően mindenképpen. minden nemzetnek tiltakoznia kell a sportolók és művészek "kitagadásáért". Egy nép (sem) nem kitagadható!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!