Gyulay Zsolt, a MOB új elnöke: Egész életem az olimpiai eszme követésén és tiszteletén alapul

2022. január 29. 21:22

A Magyar Olimpiai Bizottság január 29-i közgyűlésén a kajakosként kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok sportvezetőt, Gyulay Zsoltot választották meg a MOB új elnökének.

2022. január 29. 21:22
null
Bánfalvi Szabolcs

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlést tartott a budai Larus Rendezvényközpontban január 29-én, amelynek két napirendi pontja volt: új elnök választása, valamint döntés az olimpiai eseményekre történő nevezés és akkreditáció minimumkövetelményeinek módosításáról.

A 2017-ben megválasztott, tisztségében 2020 júniusában megerősített eddigi elnök, Kulcsár Krisztián a december 30-i közgyűlésen a maga által kezdeményezett bizalmi szavazáson nem kapta meg a támogatói többséget, így január 31-i hatállyal lemondott. Az új elnököt a MOB rendes tagjai választották meg.

Az elnöki posztra ketten jelentkeztek.

Egyikük az 57 esztendős, kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kajakos Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója – a Magyar Kajak-Kenu Szövetség delegáltja. A másik jelölt a 46 éves Hajdu Balázs ügyvéd – a Magyar Vitorlásszövetség delegáltja –, vitorlázóként két olimpián versenyzett, és az ötkarikás játékok műsoráról a tokiói olimpia után lekerült finn hajóosztály nemzetközi szövetségének elnöke, valamint a vitorlás-világszövetség alkotmányügyi bizottságának tagja 2008 óta.

 

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megválasztott új elnöke (jobbról a második), mellette a másik elnökjelölt, Hajdu Balázs (jobbról az első) a MOB közgyűlésén a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2022. január 29-én. MTI/Illyés Tibor

A közgyűlést Dávid Imre, a MOB Felügyelő Bizottságának elnöke, a MOB tiszteletbeli tagja vezette le. Az 57 szavazásra jogosult MOB-tag közül 48 jelent meg. A jelenlévő MOB-tagok szavazatának több mint a felét kell megszereznie annak, akit MOB-elnöknek választanak.

A szavazás előtt mindkét jelölt öt-öt percben bemutatkozott a közgyűlésen résztvevőknek, és felvázolta legfontosabb gondolatait, elképzeléseit és célkitűzéseit.

Elsőként Gyulay Zsolt tartotta meg bemutatkozó beszédét.

„Tisztelt közgyűlés, amikor egy ilyen szép szolgálatra jelentkezik az ember, akkor tart egy komoly önvizsgálatot, hogy mennyire alkalmas egy ilyen feladatra, rendelkezik-e kellő alázattal, tapasztalattal. Ez nem csupán állásinterjú, ez egy olimpiai család vezetése, minden sportoló életében jelentős feladat.

1976 óta olimpiai ciklusokban gondolkodtam. Az 1988-as, az 1992-es és az 1996-os olimpián – illetve a 1984-es Barátság Versenyt is beleértve – hét versenyen indultam, ebből öt érmet nyertem. Ez talán még nem jogosítana fel arra, hogy olyan bátor legyek, hogy az olimpiai mozgalmat vezessem. Huszonhat éve fejeztem be a versenyzést, és bár sohasem éltem a sportból, mindig visszatértem hozzá. 1989-ben részt vehettem azon a közgyűlésen, amelyen Schmitt Pált elnöknek választottuk, és azóta is a MOB közelében tevékenykedtem. Mellette dolgoztam klubnál és szövetségnél egyaránt. A személyes megbeszélések alapján azt tapasztaltam, hogy a sportágak tudják, mit akarnak elérni, ám az érdekérvényesítő képességünk csökkent, és azt vállalom, hogy ezt megnöveljük az elkövetkező időben. Mi vagyunk a sportszakma, mi képviseljük a szakmát. Arra vállalkozom, hogy az olimpiai családot összefogjam és vezessem, és hogy a MOB újra a sport Parlamentje legyen” – mondta Gyulay Zsolt a bemutatkozásában.

Szavaznak a MOB közgyűlésén a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2022. január 29-én. Gyulay Zsolt lett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megválasztott új elnöke. MTI/Illyés Tibor

Ezután Hajdu Balázs is beszédet mondott.

„Köszönöm, hogy felajánlhatom a nemzetközi tapasztalataimat és az aktív tenni akarásomat az olimpiai mozgalom ügyében. Az elmúlt napokban a sportági szövetségekkel egyeztettünk azzal kapcsolatban, hogy a MOB hogyan tud jobbá válni, köszönöm a bizalmat, és azt, hogy betekintést engedtetek a mindennapi munkátokba. Köszönöm, hogy megadtátok annak a lehetőségét, hogy a jövőben felszálltok velem az általam kormányzott hajóra.

beszéltünk arról, hogy ezt milyen eszközökkel lehet megvalósítani. Örömmel tapasztaltam, hogy az elmúlt két-három hét versengése jó képet festett rólunk az olimpiai társadalom szemében. Továbbra is aktívan keresem majd a kapcsolatot az egyes jelöltekkel és szervezetekkel. Prioritásként kezelem majd a minden sportág számára elérhető MOB-programokat, így a Sportolói életút programot, azonban ugyanilyen fontosnak tartom a nemzetközi sporttudományos know-how magyarországi beágyazását. A nemzetközi sportdiplomácia nem lehet öncélú, annyi haszna lehet, amit itthon hasznosítani tudunk. Fantasztikus példaként álljon előttünk a rövid pályás gyorskorcsolyázóink eredményessége, akik szinte a semmiből, lelkesedéssel, szakmai tudással és némi rafinériával felfegyverkezve megnyerték az első magyar téli olimpiai aranyat. Bízom benne, hogy néhány nap múlva hasonló sikereknek örülhetünk, azt kívánom nekik, hogy a döntő pillanatban a legjobb teljesítményüket nyújtsák. Készen állok a magyar sport, az olimpiai család szolgálatára” – közölte Hajdu Balázs.

A választás titkos szavazással zajlott le. A szavazatszámlálást követően a közgyűlést vezető Dávid Imre közölte a végeredményt.

A közgyűlésen megjelent 48 szavazásra jogosult MOB-tag közül 34 szavazott Gyulay Zsoltra, míg Hajdu Balázs 14 voksot kapott. Tartózkodás és érvénytelen szavazat nem volt. Mindez azt jelenti, hogy

Gyulay Zsoltot választották meg a MOB új elnökének. Az elnöki mandátum 2022. február 1-jétől a 2024-es tisztújító közgyűlés napjáig tart.

Megválasztása után Gyulay Zsolt, a MOB 17. elnöke köszönetét fejezte ki a kapott támogatásért, és elmondta, ezúttal nagyobbnak bizonyult a a médiaérdeklődés, mint amikor olimpiát nyert Szöulban 1988-ban.

Szabó Tünde sportért felelős államtitikár és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megválasztott új elnöke a MOB közgyűlésén a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2022. január 29-én. MTI/Illyés Tibor

„Szeretném mindenkinek megköszönni a támogatást. Az elmúlt hetek megterhelőek voltak, azonban ilyen esetekben az embernek ki kell lépnie a komfortzónájából. Elismerésem Hajdu Balázsnak, hogy jelöltette magát az elnöki posztra, és nemes versenyre késztetett. Ki kell emelnem, amit neki is elmondtam, hogy nagyon jót tett az egész olimpiai mozgalomnak az, amilyen nemes versenyre késztettük egymást. A tagokkal történt beszélgetések során azt észleltem, hogy ez felrázta a MOB-tagságot. Szeretném megköszönni Kulcsár Krisztián eddig elnök munkáját, és sajnálatos, hogy így alakult, másrészt viszont a tagság ennek fényében egy kicsit elgondolkodott, hogy hogyan haladjunk tovább. Az olimpiai család vezetése nagyon nehéz feladat, nem lehet úgy irányítani, mint egy multinacionális céget. Szeretni kell, tisztelni kell, egyformán kell bánni minden tagjával, ezért is nagyon nehéz ebben a helyzetben jó vezetőnek lenni. Ezt pontosan tudom, hiszen három lányom van, ebben is követtem Schmitt Pált, és én erre vállalkozom Párizsig.

Jelenleg ugyanis csonka közgyűlése van a MOB-nak, hiányoznak többek között a klubok, a sporttudomány, vagy az Olimpiai Bajnokok Klubjának és a Sportegyesületek Országos Szövetségének képviselői. Őket nem lehet kihagyni, és az egyeztetéseken elhangzottak szerint minderre nagy igény is van. Bízom benne, hogy megvalósíthatóvá válik, amit meghirdettünk, azaz a kétszáz magyar kvóta elérése a párizsi ötkarikás játékokra, valamint a kétszázadik magyar olimpiai arany megszerzése 2030-ig” – árulta el Gyulay Zsolt, és hozzátette, a jövőben fel akarja venni a kapcsolatot Hajdu Balázzsal, akinek nagyon jó és használható gondolatai vannak az új elnök szerint.

Az újonnan megválasztott elnökre hamarosan szép feladat vár, mivel február 4-én kezdődik a téli olimpia Pekingben, és a MOB vezetője kedden utazik a kínai fővárosba, így a helyszínen támogatja majd a magyar olimpikonokat a február 20-ig tartó ötkarikás játékokon.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizotság (MOB) előző elnöke (balra) gratulál Gyulay Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megválasztott új elnökének (jobbra) a MOB közgyűlésén a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2022. január 29-én. MTI/Illyés Tibor

Gyulay Zsolt korábban a Mandiner Sport podcastműsorában kifejtette, hogy eddig sem volt megélhetési sportvezető, és nem is lesz az. Megválasztása esetén Gyulay nagyobb szakmai kontrollt ígért a sportszakmai kérdésekben, nyitni szeretne a nők felé a MOB-ban, és tenne az ellen, hogy a MOB-ot utazási irodához hasonlítsák.

A közgyűlés határozott az olimpiai részvételhez szükséges minimum-követelmények módosításáról is.

Névjegy – Gyulay Zsolt

Született: 1964. szeptember 12., Vác Sportága: kajak Kiemelkedő eredményei: kétszeres olimpiai bajnok (1988 – K-1 500 méter, K-4 1000 méter), hatszoros világbajnok (1986 – K-4 1000 méter, 1987 – K-4 1000 méter, 1989 – K-1 1000 méter és K-4 1000 méter, 1990 – K-4 1000 méter, 1991 – K-4 1000 méter), 31-szeres magyar bajnok (1986–1995) Kitüntetései: Magyar Népköztársaság Csillagrendje (1988), Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1992), MOB olimpiai aranygyűrű (1992), Halhatatlanok Klubjának tagja A versenysporttól való visszavonulása után: TF szakedzői szak (1991), Külkereskedelmi Főiskola (1994), Arena marketingigazgatója (1996), az Újpest FC ügyvezető igazgatója (2004), a MOB tagja, majd alelnöke, a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség elnöke (2011–2014), a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetője (2012–2016), a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója (2010–)

 

Gyulay Zsolt markáns kérdésekre adott válaszait, hogy tudniillik meg kell-e nyivánulni olyan kényes kérdésekben a MOB-nak, mint a Szilágyi Liliána-ügy, vagy, hogy ötkarikás utazási iroda marad-e a MOB és hogy társadalmi pozicióban, vagy fizetett állásban vezeti-e majd a MOB-ot egyértelmű válaszokat adott. Itt meghallgathatja: 

Nyitókép: Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megválasztott új elnöke beszédet mond a MOB közgyűlésén a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2022. január 29-én. Az 57 éves, kétszeres olimpiai bajnok kajakos Gyulay Zsolt a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. MTI/Illyés Tibor

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. január 30. 16:36
Látszik is, hogy az olimpia körül forog az élete, hiszen még borotválkozni sem volt ideje.
Gyzoltan
2022. január 30. 15:13
A négy elemimmel is egyértelmű esetet jelentesz! A beszűkült tudatod pszichiáterért, segítségért kiált! Beteg vagy, kezelésre szorulsz! Jobb, ha tudomásul veszed!
lazio154
2022. január 30. 09:56
Gratulálok Gyulay úrnak. Remélem nem esik elődje hibájába. A legfontosabb, hogy a MOB. tagoknak járó székek száma megmaradjon. Probléma volt még elődjével, hogy saját javadalmazását önhatalmulag megemelte. Ezt remélem visszacsökkenti az eredetire. Bár az eredeti olimpiai eszme szerint, se a sportolásért, se annak szervezéséért nem járhatna fizetés.
Parm
2022. január 30. 09:56
Egy kurva nagy biznisz ez az olimpiásdi, semmi más. A többi balbla. Igaza volt az előző elnöknek, meg kellene felezni az egész gittegylet létszámát, csak egy kifizetőhely és egy utazási iroda keveréke ez a vircsaft.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!