Felavattuk!

2022. január 14. 01:18

Új nézőcsúcs született csütörtök este Magyarországon: 20.022 szurkoló volt egy kézilabda találkozón. Az eddigi (nem hivatalos) rekordot a „műfajban” egy Debreceni Dózsa- Tatabánya mérkőzés tartotta 1978-ból, amikor a bajnoki címet eldöntő találkozón kb. 12.000-en szorongtak Debrecenben a nyitott, bitumenes pálya körül. Nagy utat járt be ez a sport azóta, és nemcsak hazánkban. Elég csak annyit mondani: 1978-ban még az Európa-bajnokság ötlet szintjén sem létezett, az első kontinenstornát 1994-ben rendezték.

2022. január 14. 01:18
null
Edvi László

Amíg a kék metró megteszi azt a kevés megállóját, amennyi jelenleg van neki, a kézilabda-rajongó emlékei közül felszínre törnek a sportág régi hazai eseményei. Meg azok helyszínei.

Emlékszik, hogy milyen irigyen nézett körül a kölni Lanxess Arénában, vagy a prágai O2-ben. De még a pozsonyi Zimny Stadionban is, mely manapság Ondrej Nepela nevét viseli. És az egyik helyszíne az idei kézilabda Európa-bajnokságnak. Ám nem a legnagyobb. Mert megépült Budapesten egy igazi XXI. századi csodacsarnok.

20.022-en voltak országunk új büszkeségében rendezett első tétmérkőzésen. A szerző fotója
20.022-en voltak országunk új büszkeségében rendezett első tétmérkőzésen. A szerző fotója

A kezdés előtt is volt mivel tölteni az időt. A szerző fotója
A kezdés előtt is volt mivel tölteni az időt. A szerző fotója

Három szinten, szinte minden, ami ilyenkor kell. Kaja-pia-emléktárgyak. Belül is gyönyörű a csarnok, még fél hétkor sem kell sorban állni a büféknél. Az árak a kölnieket idézik, a kínálat „made in hungary”. Ez így van rendjén, egyék a Ruhr-vidékiek a kolbászukat, nekünk itt a szeretett szendvicsünk. Darabja 1.150, hot dog: 950, perec és chips: 690. Víz: 590, márkás üdítő: 690, sör: 790. A pohár betétes, de szép, és kedves emlék lesz. Ajándéktárgyat is lehet már 2.000-ért kapni, hűtőmágnest és kulcstartót, sapka-sál: 6.500, póló: 7.500, labda: 32.500. Plüss-Tricky: 5.000, így hívják a kabalát. „Mascot”, ahogy a hangulatfelelős hölgy mondja. Ő, és kiváló sportriporter, és műsorvezető társa két nyelven lelkesíti a közönséget, igaz, hogy a jelenlévők kb. 95% magyar, ám ez mégis egy világesemény. Bizonyára ezért hívják a szarvast is Trickynek.

Este fél nyolckor kezdődött a megnyitó. A szerző felvétele
Este fél nyolckor kezdődött a megnyitó. A szerző felvétele

20.022 ember. Soha Magyarországon ennyi nem volt csarnokban szórakoztató programon.

Majdnem ennyi torokból szól a magyar himnusz, igazán felemelő érzés!

A mérkőzés elején még alig lehetett hallani a maroknyi holland tábor hangját. A szerző felvétele
A mérkőzés elején még alig lehetett hallani a maroknyi holland tábor hangját. A szerző felvétele

A magyar csapat teljesítménye egyáltalán nem az. Nem tudni, hogy a játékosok is meghatódtak a helytől, megijedtek a nagy tömegtől, vagy (reméljük nincs így… ) ennyit tudnak. A szakmai elemzést majd máskor, most annyit, hogy a közönségnek is kicsit idegen a helyzet. Nincs olyan hangulat, amilyen várható volt. Talán a válogatott visszafogott teljesítménye az oka ennek, talán a tény, hogy Budapesten évek (sőt, évtizedek) óta nincs minőségi férfi kézilabda. A csapat nem tudja lázba hozni a jelenlévőket, utóbbiak sem tudnak szárnyakat adni a játékosoknak. Messze nincs olyan atmoszféra, mint ami megszokott volt a B csoportos jégkorong vb-ken, az öt villamosmegállóval arrébb lévő „régi” csarnokban. Igaz, maszkokban nem is könnyű olyan hangulatot teremteni, és a mai szurkoláshoz kötelezően tartozó állandó ivászat közben sem lehet úgy „örjöngni”, mint pl. lehetett 1978-ban, amikor a büfé fogalma még nem volt ismert.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A második félidő közepére, a kettős emberelőnyre kezd kialakulni olyan légkör, amilyen előzetesen várható volt, majd az utolsó öt perc már ilyen szempontból (is) felejthetetlen. „ Álljatok fel!” –zengik a leglelkesebbek, és ekkor már talpon van az egész csarnok…

Sajnos csak a kisebb, és a még kisebb narancssárga sziget boldog a lefújás után. Előbbinek kb. 80 tagja lehet, utóbbinak, meg hat. Hol van ez a nyári narancssárga tengerhez, mely elárasztotta a Puskás Arénánkat?

Ám akkor a hollandok lógó orr-ral távoztak, most még a lefújás után vagy 20 perccel is a helyükön ünnepelnek. A játékosok többször is visszajönnek hozzájuk az öltözőből, ezért irigyeljük őket.

A magyar válogatott játékosai, miután 31-28-ra kikaptak Hollandiától. Fotó: MTI/Kovács Tamás
A magyar válogatott játékosai, miután 31-28-ra kikaptak Hollandiától. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egy férfi kézilabdában újnak számító nemzet sajnos győzött az Eb nyitónapján, ezzel elkeserítette az ünnepre érkező magyar szurkolókat.

 

A nyitóképen: a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság megnyitója a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 13-án.

MTI/Kovács Tamás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fraktoaster
2022. január 31. 20:07
Ilyet én is tudok: 2008-ban nem álltak le teljes ellátási láncok a kereslet és kínálat teljes felborulása mellett. Lehet így dobálódzni, de ez alapján nem lehet összehasonlítani. Összehasonlítani az okozott változások alapján lehet, amit a világ országainak gazdasági mutatói megszenvedtek. Ezek most dőltek jobban, Az egész világban rekordokat dönt az infláció és még dőlnek egyebek is. Ami tény, 2004-es regionális éllovasból sikerült 2010-re nagyságrendi lemaradásba hozni az országot a régióhoz képest... Míg Európa gyakorlatilag 1 év alatt kilábalt a 2008-as válságból (persze a görögöket kivéve, őket jól megszopatta az EU)...
OberEnnsinnen
2022. január 31. 20:06
Hülyére hülyítésben a magyar világelső. Amihez a debil-idióta magyar sportsajtó hozzányúl, az válik szarrá. Nemzeti Sport, két nappal a meccs előtt: "20 ezer néző adhat szárnyakat a válogatottnak" Ebben a szakmaiság NULLA, pontosabban mínusz 20 ezer. Ha ezt írja: "20 ezer néző adhat szárnyakat a válogatottnak - de ez a nyomás össze is roppanthatja a csapatot" akkor ez egy korrekt begarangozó lett volna. De helyette az 1. oldalon öklömnyi betűkkel az emberek arcába, amit idéztem... A mérkőzés szünetében a helyszíni tv-kapcsolás alatt a hangosan beszélő torkaszakadtából végigugatta a 10 percet, az értékelésből egy szót nem lehetett érteni, szóval: Orbán Viktor - bármennyire elkötelezett és tehetséges - egyedül sem a magyar futballt, sem a magyar kézilabdát és sorolhatnám tovább - NEM FOGJA TUDNI FELEMELNI. Hiányzik a szakmai, a sportorvosi, a mentálhigiénés, a menedzseri szemlélet, a marketing háttér, hogy csak párat említsek. de legfőképp hiányzik: AZ EMBERI MINŐSÉG. És ez mindent meghatároz. Az ország tele van délszláv szakemberekkel, 4-5. rangú idegenlégiósokkal, egyszóval: totális csőd a magyar sportélet. Tisztelet a ritka kivételnek, oázis-szigetnek a magyar sportszahara végtelen homokjában...
Armageddon
2022. január 26. 09:05
Nem is beszélve arról, hogy gazdájuk még 2016 ban imígyen szóla: A miniszterelnök szerint nem elég a GDP-arányos államadósságot csökkenteni, hanem forintban számolva is mérsékelni kell. "Nem véletlenül alakult ki ez az igény, megmutatjuk. A kívánatos állapot az, hogy ha ma 100 forint adósságunk van, akkor holnap 98 legyen" - fogalmazott Orbán Viktor De Volt már itt olyan vérorbánista, aki simán letagadta ezt!
Armageddon
2022. január 26. 09:05
Csak egy. Most egy bank v tőzsde nem dőlt be. 2008 több száz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!