Elkészült a Turi-bizottság jelentése – a Magyar Úszószövetség és a mesteredző bocsánatot kért a megbántott versenyzőktől

2021. december 12. 22:16

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) által felállított, Turi György edzői módszereit vizsgáló bizottság elkészítette jelentését, amelyet megosztott a közvéleménnyel. Mint írtuk, Turit több korábbi tanítványa vádolta a tréner nevelési eszközei kapcsán.

2021. december 12. 22:16
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, Turi György úszóedzőt egyre több korábbi tanítványa bírálja a tréner edzési módszerei miatt. A négyszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok Cseh László indította el a lavinát, majd további egykori és jelenlegi úszók – Kozma Dominik, Dara Eszter, Szilágyi Liliána, Orsovai Péter – is megszólaltak az eset kapcsán. A nyilatkozatok szerint a mesteredző lelki terrorban készítette fel az úszókat, s fizikailag is bántalmazta őket. Miközben Turi is nyilatkozott már a magyar sajtóban.

Az ügyre reagálva a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) november 11-én – a rövid pályás úszó országos bajnokság első napján – Kaposvárott tartott elnökségi ülésén megtárgyalta Turi több évtizedes munkája kapcsán nyilvánosságra hozott információkat.

A MÚSZ vezető testülete akkor úgy határozott, hogy öttagú bizottságot állít fel, amely a közeljövőben meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről. Turi György pedig az ülésen közölte, mindenben együttműködik a bizottsággal, és a jelentés elkészültéig önként felfüggeszti a tevékenységét, mint a MÚSZ szakmai alelnöke, valamint az edzőbizottság elnöke.

Mint írtuk, a Turi-ügyet vizsgáló bizottság pedig november 18-án megkezdte a munkát, aznap ülésezett először.

Egy hétre rá pedig

Turi lemondott a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöki, elnökségi tagsági tisztségéről és az edzőbizottság elnöki posztjáról.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Úszószövetség elfogadta a szakember végérvényes lemondását. Ennek kapcsán a MÚSZ közölte Wladár Sándor elnök nyilatkozatát, aki akkor hangsúlyozta, ettől függetlenül a Turi-üggyel foglalkozó bizottság folytatja a munkáját.

Mint írtuk, a Kőbánya SC december 3-án adta hírül a Facebook-oldalán, hogy rendkívüli elnökségi ülést tartott a Turi kapcsán kialakult helyzet miatt. A kőbányai egyesület közleménye szerint

Turi, a Kőbánya SC úszószakosztályának vezetője továbbra is élvezi a klubja bizalmát.

Az egyesület sikeres a szakemberrel, a Kőbánya SC nyerte a 2021. évi úszó országos bajnokságok összesített pontversenyét, amelyet a Magyar Úszószövetség hozott nyilvánosságra a novemberi rövid pályás úszó országos bajnokság után. A tabella második helyén a Győri Úszó Sportegyesület végzett, és a BVSC lett a harmadik.

A MÚSZ által felállított vizsgálóbizottság pedig elkészítette jelentését,

amelyet a Magyar Úszószövetség elnöksége december 9-én tárgyalt meg, s annak tartalmát elfogadta. A MÚSZ december 10-én számolt be a jelentés legfontosabb pontjairól sajtótájékoztató keretében, mindezt közzé tette a MÚSZ hivatalos honlapján, ahol a teljes 16 oldalas szöveget is nyilvánosságra hozta.

Turi György mesteredző a bántalmazásokat nagyrészt elismerte és a vizsgálóbizottság előtt is bocsánatot kért a megbántott versenyzőktől. MTI Fotó: Illyés Tibor
Turi György mesteredző a bántalmazásokat nagyrészt elismerte és a vizsgálóbizottság előtt is bocsánatot kért a megbántott versenyzőktől. MTI Fotó: Illyés Tibor

A sajtótájékoztatón dr. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke mellett részt vettek a vizsgálóbizottság tagjai: dr. Ugrin Tamás ügyvéd, a bizottság elnöke, Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottság vezetője, kommunikációs szakértő, dr. Tausz Katalin szociológus, Becsky András, a MÚSZ alelnöke, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója, és Bohus Richárd olimpikon, világ- és Európa-bajnoki érmes, a sportolói bizottság elnöke.

A bizottság megfogalmazta főbb megállapításait, amelyeket az alábbiakban idézünk:

Ebben az időszakban Turi György meg nem engedhető hangnemben és módon ordibált versenyzőivel, akik közül sokan ezt lelki bántalmazásként élték meg. Az erre az időszakra eső rendszeres és tudatos vagy élvezetből történő testi bántalmazás nem bizonyítható. Turi György a fenti cselekményeket elismerte.

Turi György a versenyzőket gyakran testi fenyítésben részesítette, amelynek kiváltó oka rendszerint fegyelmezetlenség volt. A testi fenyítés általában pofon volt, vagy az edzés közben alkalmazott hosszú nyelű bot, amellyel a sportolót úszás közben is fegyelmezte. A bántalmazásokból származó sérülésről egyetlen nyilatkozó sem számolt be. A bántalmazásról a versenyzők nem szóltak a szülőknek vagy ha szóltak, a szülők nem látták szükségesnek, hogy beleavatkozzanak e nevelési módszerbe.

Gyakori panasz volt a versenyzőkkel szemben alkalmazott minősíthetetlen verbális fellépés, a káromkodás, az ordibálás.

Sok esetben merült fel a megalázó és lealacsonyító megjegyzések alkalmazása a versenyzőkkel szemben, különösen sértő módon a leány versenyzők esetében a súlyukkal illetőleg a menstruációs ciklusukkal kapcsolatban. A női versenyzők súlyproblémájának nem megfelelő kezelése bulimiás tünetekhez vezetett.

A kétezres évektől fokozatosan eltűntek a fenti módszerek Turi György eszköztárából, illetve jelentősen finomodtak, viszont továbbra is megmaradtak a súlyra vonatkozó sértő megjegyzések és a megalázó beszédstílus.

Több esetben arról számoltak be a sportolók, hogy esetleges rossz eredményeiket, vagy rossz helyezésüket Turi György személyes sértésnek vette, és ilyenkor ahelyett, hogy segített volna feldolgozni a kudarcot, sértetten elvonult, és nem állt szóba a versenyzővel. Manipulálta és gyakran egymás ellen fordította a versenyzőit.

Egyébiránt

Itt tartja szükségesnek megjegyezni a bizottság, hogy több sportoló – még a sérelmet szenvedett tanítványok is – beszámolt arról is, hogy Turi György segítette őket, valakit pénzzel, utazással, szívességgel vagy éppen egy nehezen elérhető orvosi kezelés elintézésével. Sok esetben a sportolók szülő-gyerek kapcsolatot emlegettek viszonyuk kapcsán.

További kifogásolt edzői módszer volt, hogy Turi György mindig hierarchikus viszonyt alakított ki a versenyzőkkel, és amit több sportoló is megjegyzett, hibáját soha nem ismerte el. Közös panaszuk volt a sok ordibálás, valamint túlterhelte és robotként kezelte az úszókat lehetetlen feladatokat kérve tőlük, és előfordult, hogy az egészségüket is veszélyeztette. Állításuk szerint Turi György megutáltatta velük az úszást, és amikor más edzőhöz mentek át, akkor jöttek rá, hogy lehet ezt másképpen is csinálni. Jó néhány alkalommal beosztott edzőtársait is a versenyzők előtt alázta meg, velük is ordibált.

A nyolcvanas évekre mutató olyan panaszok, miszerint Turi György módszeresen, élvezettel alkalmazta volna a testi fenyítést, a nyilatkozatok és az egyéb körülmények mérlegelése után a bizottság szerint nem nyertek bizonyítást.

Számos esetben jelezték a sportolók, hogy pszichológiai segítségre szorultak az esetet követően vagy még most is szükségük lenne egy szakember segítségére.

A jelentést megtárgyalta a MÚSZ elnöksége, amely a következő határozatot fogadta el:

„A Magyar Úszószövetség elnöksége a vizsgálóbizottság jelentését elfogadja. Az elnökség a Magyar Úszószövetség nevében – mások helyett is – őszinte sajnálatát fejezi ki és megköveti mindazon sportolókat, akiket bármilyen fizikai, vagy lelki atrocitás ért a múltban. Az elnökség akként döntött, hogy a Vizsgálóbizottság jelentésében foglaltakkal összhangban szigorítja a Sportfegyelmi Szabályzatát, az edzői licenchez jutás feltételeit, valamint a jelenleg is működő gyermekvédelmi programját tovább fejleszti a bizottsági jelentésben foglaltaknak megfelelően.”

A kialakult ügy kapcsán a Mandiner a podcastjében foglalkozik a sportolók lelki terrorban történő felkészüléséről, a megfélemlítésről, az eredménykényszerről az élsportban. A beszélgetés során Dr. Lénárt Ágota sportpszichológus, a Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense kíméletlenül elénk tárja, hogy milyen hibás edzői mintákkal dolgoznak azok a sportszakemberek és edzők, akik azt hiszik, hogy „az eredmény csak veréssel, megaláztatással érhető el, és hogy le kell rombolni a versenyző személyiségét ahhoz, hogy újra fel tudjuk építeni”.

 

Nyitókép: A Turi György ügyét vizsgáló bizottság lezárta munkáját és elkészítette a jelentését, amelyet a Magyar Úszószövetség sajtótájékoztató keretében hozott nyilvánosságra. Fotó: Magyar Úszószövetség (MÚSZ)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rodolfo
2021. december 18. 10:58
Na ne mondd már, hogy egy tinédzser hibáztassa saját magát az f@sz edző miatt? Eszednél vagy ember??Van akit pl. toboroztak az általános iskolában mert tehetségesek voltak és átkerültek egy másik edzőhöz, vagy másik klubba? Azokról mi a véleményed? Azok is megszívták akkor? Kis birkák be mertek menni az elsportolok közé, mert a kosárlabdában, úszásban vagy akármiben addig az iskolában jó eredményeket értek el? Hála égnek, az edző eldöntötte a szaros kis tinédzser helyett, hogy sportoljon vagy ne sportoljon? Itt arról van szó, hogy ez az állat évekig csinálta ezt, és bevallotta, lemondott és most őt véded - mert valószínűleg vonzódsz az ilyen aberrált manipulatív idiótákhoz. Nem a kemény edzésekről van szó, azt senki sem vitatja, hanem egy állatról aki verte a "tanítványait". Ezt értsd meg légyszíves, és azután papoljál nekünk a kemény sportpályáról.
bölcsbagoly
2021. december 18. 10:58
Inkább a Turi féle edzőkhöz, mint a hozzád hasonló idióta haladár széplelkekhez!
bölcsbagoly
2021. december 18. 10:57
Mert Cseh Laciék felébredtek csipkeózsika álmukból, és bosszúra vágytak, mert híressé tette őket! Most megint azok akarnak lenni! Az apja biztos forog a sírjában! DE most már azt is értem, hogy miért nem nyert olimpiát Lacika! Mert gerinc nélkül nehéz úszni is!
zakar zoltán béla
2021. december 18. 10:57
Eszenyi Enikő-Rudolf Péter...Tessék időben szólni! A gerinc nem bordélyházi elem! Cseh???!!! Rudolf Petike,....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!