Összefoglaltuk a távozó MOB elnök, Kulcsár Krisztián zárógondolatait

2021. december 31. 00:45

A Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlése csütörtökön megvonta a bizalmat az elnöktől, Kulcsár Krisztiántól. A korábbi olimpiai ezüstérmes párbajtőröző elfogadta a döntést, január 31-étől lemond a tisztségéről, így már az utódja vehet részt a pekingi téli olimpián. Összefoglaltuk a távozó elnök zárógondolatait és helyzetértékelését.

2021. december 31. 00:45
null
Bánfalvi Szabolcs

Megvont bizalom

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendkívüli közgyűlést tartott csütörtökön a Larus Rendezvényközpont nagytermében. A MOB elnöke, Kulcsár Krisztián hívta össze a rendkívüli MOB-közgyűlést, miután többek között a szeptember 1-jén életbe lépett új alapszabályban meghatározott tagdelegálási politika miatt az elnökség és a tagság, illetve vezető sportszervezetek részéről is többen bírálták az elnököt.

Kulcsár két napirendi pont miatt kezdeményezte a MOB közgyűlését: elnöki beszámoló a legutóbbi találkozó óta eltelt időszak eseményeiről, valamint bizalmi szavazás az elnök személyéről, miután az elnökség 13 tagja közül kilenc lemondásra szólította fel Kulcsárt, és sajtóhírek szerint a tagság többsége sem támogatta már.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a bizottság rendkívüli közgyűlésén Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban 2021. december 30-án. MTI/Illyés Tibor
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a bizottság rendkívüli közgyűlésén Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban 2021. december 30-án. MTI/Illyés Tibor

Kulcsár 2017. május 2-án töltötte be a MOB elnöki posztját, majd 2020. június 20-án megerősítették pozíciójában.

Az 51 MOB-tagból 44-en jelentek meg a közgyűlésen.

A közgyűlés elején Kulcsár Krisztián mondott beszédet.

„Tisztelt Államtitkár Asszony, Elnök úr! Tisztelt Tagság és tiszteletbeli Tagjaink! Kedves Vendégeink! Kedves Barátaim!

Nagyon köszönöm, hogy elfogadtátok a meghívást, és időt tudtatok szakítani erre a rendkívüli időpontra összehívott közgyűlésre. Higgyétek el, nagyon sajnálom, hogy az ünnepek nem tisztán családról, barátságról, kedvességről, szeretetről és olimpia-várásról szólnak – egy hónappal a Pekingbe való kiutazás előtt. Elnézéseteket kérem, hogy a mondandóm javarészt olvasni fogom, de nem egyszerű elmondanom ezeket a dolgokat és jobbnak éreztem, ha előre összeírom magamnak a gondolataimat.

Alig egy hónap telt el azóta, hogy legutóbb találkoztunk. Sokan tanúi vagytok a 2017 óta tartott közgyűléseknek. Érzékelitek a hangulatot, átélitek a vezetési stílusomat a hangvételtől a bevonásotokon keresztül mindenhogy, és mégis azzal kerültök most szembe, hogy az elnökségi ülésekre kezelhetetlenné változom.

Szerettem volna most azt mondani nektek, hogy a mai naptól kezdve a lezajlott elnökségi üléseink hangfelvételei elérhetőek lesznek a honlapunkon azért, hogy aki akar, maga is megbizonyosodhasson erről, vagy az ellenkezőjéről.

Amikor az ember ellen igaztalan kampány zajlik, nagyon nehéz megállni, hogy ne szólaljon meg. A Magyar Olimpiai Bizottság ügye jóval fontosabb annál, mintsem bekapcsolódni a sárdobálásba, és végeredményben lejáratni a szervezetet. Részben így is kudarcot vallottam, mert másról sem szólnak a hírek, mint az én elnöki működésemről – a tokiói sikerek és a pekingi várakozások helyett. A hallgatásom nem tudta elcsendesíteni az indulatokat.

Másban is kudarcot vallottam, tudom, hogy hibáztam, különben nem lennénk most itt. Az önvizsgálatom még tart.

Nagyon szeretnék minél hamarabb a végére érni, hogy magamnak is választ tudjak adni az első kérdésre, amely bennetek is felmerült az ügy kapcsán: „Mit tettem, amivel azt az eljárásmódot kiérdemeltem, hogy az elnökség, amellyel minden döntést együtt hoztunk meg szinte kivétel nélkül egyhangúlag, a tiszteletdíjamtól az alapszabály közgyűlés elé terjesztéséig, így ellenem fordul és egyszemélyes bűnbakká tesz?”.

Választ szeretnék arra kapni, hogy milyen rosszhiszemű cselekedet róható fel nekem, amelyben egyedül eljárva, nem a Magyar Olimpiai Bizottság érdekeit szolgáltam.

Megválasztásomkor azt ígértem, hogy az ajtóm mindig nyitva fog állni, és eszerint is működtem mindvégig. Örömteli, hogy sokan éltetek ezzel, ám rendkívül sajnálom, hogy épp ebben az ügyben senki sem lépett be rajta.

A bizalmatlanság első jelét észlelve egyértelmű volt számomra, hogy elétek jövök, és a tagság véleményét kérem ki, mert a tagság választott meg, és a jelen vitában sokat citált alapszabályt is a tagság fogadta el.

Ha bizalommal vagytok felém, akkor még több párbeszédet tudok ajánlani, hogy úgy tudjuk folytatni a munkát az elnökséggel és veletek egyaránt, hogy a véleménykülönbségek békésen, barátságos és jószándékú eszmecsere útján kerüljenek rendezésre, ahogy egyébként eddig is.

Ha nem élvezem tovább a bizalmatokat, emelt fővel fogok távozni, és biztosak lehettek benne, hogy igyekszem a jóérzést és a barátságot megőrizni.

Mielőtt elkezdjük a munkát, engedjetek meg egy személyes villámtörténetet. Néhány évvel ezelőtt említettem Török Ferinek – aki a nevelőapám, Móna Pista talán legjobb barátja volt –, hogyha István megérte volna, biztosan lebeszélt volna engem arról, hogy pályázzak a MOB elnöki székére. Erre Feri azt válaszolta: „Lehet, de én akkor rábeszéltem volna őt.”

Szeretném, ha tudnátok, hogyha

Végezetül köszönöm nektek a jelenlétet, a támogatást, a korábbi és főként az elmúlt napok számtalan pozitív visszajelzését, és természetesen a negatívakat is, hiszen ezek is azt célozzák, hogy jobb legyek.” – idézi Kulcsár Krisztián gondolatait a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos oldala.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagjai szavaznak a bizottság rendkívüli közgyűlésén Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban 2021. december 30-án. A közgyűlésen a megjelentek többsége megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztián elnöktől (balról a második). A jelenlévők közül 24-en voksoltak arra, hogy távozzon, 18-an arra, hogy maradjon, egy szavazat pedig érvénytelen volt. Kulcsár Krisztián mellett Vékássy Bálint főtitkár (balra). MTI/Illyés Tibor
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagjai szavaznak a bizottság rendkívüli közgyűlésén Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban 2021. december 30-án. A közgyűlésen a megjelentek többsége megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztián elnöktől (balról a második). A jelenlévők közül 24-en voksoltak arra, hogy távozzon, 18-an arra, hogy maradjon, egy szavazat pedig érvénytelen volt. Kulcsár Krisztián mellett Vékássy Bálint főtitkár (balra). MTI/Illyés Tibor

Ezután kapott szót a Magyar Judo Szövetség elnöke, Tóth László, és ő azt kérte, hogy vegyék le az elnöki beszámolót a napirendi pontok közül, ne legyenek hozzászólások, és csak a bizalmatlansági szavazást tartsák meg. A közgyűlés elfogadta a javaslatot, és nem voltak hozzászólások sem.

Ezután a közgyűlés papíralapú titkos szavazással döntött Kulcsár sorsáról. Dr. Baráth Etelét – a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) közgyűlésének elnökét, tiszteletbeli MOB-tagot – jelölték ki a szavazást levezető elnöknek. Háromtagú mandátumvizsgáló és szavazatszámláló bizottság jött létre Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, valamint Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke vezetésével. A MOB-tagok pedig egyesével, névsor szerint, szólítás után léptek a szavazófülkébe.

A szavazólapokon a következő kérdésre kellett válaszolni: „Egyetért-e ön azzal, hogy Kulcsár Krisztián folytassa MOB-elnöki munkáját?”.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagjai szavaznak a bizottság rendkívüli közgyűlésén Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban 2021. december 30-án. Középen Szabó Tünde sportért felelős álamtitkár. MTI/Illyés Tibor
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagjai szavaznak a bizottság rendkívüli közgyűlésén Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban 2021. december 30-án. Középen Szabó Tünde sportért felelős álamtitkár. MTI/Illyés Tibor

Kulcsárnak 23 szavazatot kellett volna kapnia ahhoz, hogy maradhasson az elnöki posztján. A szavazatok összeszámlálása után Baráth Etele közölte az eredményt. A megjelent 44 MOB-tag közül 43 adott le szavazólapot, mivel az érintett Kulcsár nem szavazhatott. Egy szavazat érvénytelen volt. 18-an voksoltak arra, hogy Kulcsár maradjon a MOB vezetője, 24-en szavaztak arra, hogy Kulcsár ne folytassa elnöki tevékenységét a szervezet élén. Mindez azt jelentette, hogy

a közgyűlés megvonta a bizalmat Kulcsártól, a MOB-elnöktől.

Majd Kulcsár megint felszólalt, és tudomásul vette a döntést. Bejelentette, hogy

január 31-étől lemond az elnöki tisztségéről, így ő már nem utazik a téli olimpiára Pekingbe.

Ha február 1-jéig megválasztják az új elnököt, akkor ő ott lehet a február 4. és 20. között zajló ötkarikás játékokon.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Vékássy Bálint, a MOB főtitkára azt mondta az új elnök megválasztása kapcsán, hogy az alapszabály szerint február 15-ig kellene összehívni az elnökválasztó közgyűlést, viszont a szervezetnek az az érdeke, hogy a pekingi olimpia miatt már február elejére kiírja. A döntés az elnökség kezében van, amely a MOB információi alapján legközelebb január 12-én fog ülésezni.

 

Nyitókép: Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a bizottság rendkívüli közgyűlésén Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban 2021. december 30-án. A közgyűlésen a megjelentek többsége megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztiántól. A jelenlévők közül 24-en voksoltak arra, hogy távozzon, 18-an arra, hogy maradjon, egy szavazat pedig érvénytelen volt. MTI/Illyés Tibor

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!