A magyar kötöttfogású válogatott egy ezüstérmet és négy ötödik helyet szerzett a birkózó-világbajnokságon

2021. október 12. 05:44

A birkózó-világbajnokságot október 2. és 10. között rendezték Oslóban, s Szőke Alex élete első felnőtt-vb-jén ezüstérmet nyert. Emellett a magyar kötöttfogású csapat még négy ötödik helyezést ért el, és a hatodik helyen zárta a csapatrangsort.

2021. október 12. 05:44
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, október 2-án kezdődött a birkózó-világbajnokság a norvégiai Oslóban, s a magyar szabadfogású csapat már október 4-én befejezte szereplését, miután a négyfős válogatott minden tagja elveszítette első meccsét és kiesett.

A folytatásban, október 5-én a nők léptek szőnyegre, s Magyarországot egyedül az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett képviselte a vb-n. Az U23-as Európa-bajnok magyar birkózó a 76 kilogrammos súlycsoportban indult, s az U23-as világbajnok Macujuki Jaszuhával került szembe a nyolcaddöntőben. A 27 éves Németh 2-0-ra vezetett a mérkőzés elején, ám a riválisa még az első menetben egyenlített, majd Macujuki megfordította a meccset, s végül 5-2-re nyert. Ezután a japán versenyző kikapott a negyeddöntőben, ezzel Németh nem folytathatta a küzdelmeket a vigaszágon, és búcsúzott a vb-től. Ezzel az október 6-i versenynapon nem volt magyar érdekelt, mivel Németh volt az egyetlen sportoló, aki Magyarország színeit képviselte a nőknél.

Majd október 7-én kezdődtek a férfiaknál a kötöttfogásúak küzdelmei, köztük nyolc magyarral.

A 77 kilogrammos kategóriában szereplő Lévai Tamás a horvát Antonio Kamenjasevic ellen küzdött meg a 16 közé jutásért. A junior Eb-győztes Lévai már 5-0-ra is vezetett, ám az ellenfele ki tudott egyenlíteni (5-5). Viszont a döntetlen a magyar versenyzőnek kedvezett nagyobb értékű akciója miatt, így végül nyert, és továbbjutott. Ezzel megszerezte a magyar küldöttség első győzelmét az oslói birkózó világbajnokságon.

A 22 éves Lévai Tamás az az előkelő ötödik helyezést érte el a birkózó-világbajnokságon. Nemzetközi Birkózószövetség (UWW)
A 22 éves Lévai Tamás az az előkelő ötödik helyezést érte el a birkózó-világbajnokságon. Nemzetközi Birkózószövetség (UWW)

A nyolcaddöntőben Lévai az indiai Sajan Sajannal vívott meg. A találkozón a 22 éves magyar sportoló nagyon szép akciókat mutatott be, s nyert 7-0-ra, és bejutott a negyeddöntőbe, ahol a szerbiai magyar Nemes Viktor várt rá. A vajdasági birkózó világbajnoki aranyérmet nyert 2017-ben 75 kilóban, s ugyanebben a súlycsoportban bezsebelt még egy ezüstérmet a 2016-os rigai Európa-bajnokságon. Majd áttért a 77 kilogrammos kategóriába, s ott a 2018-as budapesti vb-n bronzérmet szerzett, illetve a 2018-as Eb-n második lett, míg a 2019-es kontinensviadalon a dobogó harmadik fokára állhatott.

A világbajnoki újonc Lévai tehát a sportág egyik kiemelkedő alakjával küzdött meg, ám helytállt, sőt a 22 éves magyar birkózó döntetlent ért el, amely neki volt kedvező, s ezzel kivívta a továbbjutást.

Az elődöntőben a Budapesti Honvéd Sportegyesület versenyzőjének még nagyobb kihívással kellett szembenéznie, hiszen a londoni és riói olimpiai bajnok Roman Vlaszovval mérkőzett meg. Az orosz sportoló hozta a papírformát, győzött, és bejutott a fináléba, ahol szintén diadalmaskodott, s világbajnok lett. Míg Lévai a pénteki bronzmeccsen az iráni Mohammadali Abdolhamid Geraejjel csatázott, s a jóval rutinosabb ellenfele 9-0-s technikai tussal nyert.

Ezzel Lévai az első felnőtt világversenyén egy kiváló ötödik helyezést ért el.

A 82 kilogrammos kategóriában Szabó László a dél-koreai Sin Bjung Csol ellen kezdte meg szereplését a selejtezőben, ahol a világ-és Európa-bajnoki bronzérmes magabiztos, 7-1-es győzelmet aratott, s bejutott a legjobb 16 közé. Az UTE versenyzője a nyolcaddöntőben a török Burhan Akbudak ellen lépett szőnyegre, akivel már nem bírt a 30 éves Szabó, tussal kikapott, ám ellenfele bejutott a döntőbe, így Szabó a vigaszágon folytathatta a versenyt a pénteki versenynapon. Ott először legyőzte az örmény Gegam Torgomjant, majd az amerikai Benjamin Errol Provisor ellen diadalmaskodott, s ezután az iráni Pejman Szoltanmorad Postammal szemben már alulmaradt, így Szabó is ötödikként zárt a vb-n.

Szabó László az ötödik helyen végzett a birkózó-világbajnokságon. Magyar Birkózószövetség (MBSZ)
Szabó László az ötödik helyen végzett a birkózó-világbajnokságon. Magyar Birkózószövetség (MBSZ)

A világranglista-vezető Fritsch Róbert pedig azonnal a nyolcaddöntőben kezdett a finn Mikko Petteri Peltokangas ellen 72 kilóban csütörtökön. Magyar szempontból nem alakult jól a mérkőzés, a junior világbajnoki ötödik helyezett sportoló 4-3-ra legyőzte Fritschet, aki ezzel a vereséggel búcsút inthetett a vb-nek, mivel a vigászagi lehetőséget is elbukta, miután a finn nem jutott a fináléba.

A pénteki versenynapon Kecskeméti Krisztián vereséget szenvedett a 60 kilósok selejtezőjében, és kiesett.

A tokiói olimpián ötödik Szőke Alex is bemutatkozott élete első felnőtt-világbajnokságán a 97 kilogrammos kategóriában pénteken.

Az ESMTK sportolója 6-1-re nyert az ukrán Jevhenyi Szaveta ellen a nyolcaddöntőben, majd a német Peter Öhler ellen is kiválóan birkózott, s őt is magabiztosan, 4-1-re verte a negyeddöntőben. Az elődöntőben pedig az amerikai Tracy Gangelo Hancock volt az ellenfele, akivel hatalmas csatát vívott. Az amerikai már 4-1-re vezetett, ám a 21 éves magyar tehetség kiegyenlített 4-4-re, s mivel Szőke hajtotta végre az utolsó akciót, így a döntetlen neki kedvezett, megnyerte a találkozót, és bejutott a szombati döntőbe. A fináléban viszont 3-0-ra kikapott az iráni Mohammadhadi Szaravitól, s ezzel Szőke ezüstérmes lett az élete első felnőtt-világbajnokságán. Nagyszerű teljesítmény.

A 21 éves Szőke Alex ezüstérmet nyert élete első felnőtt-világbajnokságán. Magyar Birkózószövetség (MBSZ)
A 21 éves Szőke Alex ezüstérmet nyert élete első felnőtt-világbajnokságán. Magyar Birkózószövetség (MBSZ)

A szombati versenynapon további három magyar versenyző mutatkozott be. Az U23-as Európa-bajnok Váncza Istvánnak a selejtezőben kellett megmérkőznie a nyolcaddöntőbe jutásért a tavalyi Eb-n ezüstérmes orosz Nazir Abdullajev ellen. Az FTC birkózója 4-1-es vereséget szenvedett, de mivel az orosz a döntőig menetelt, így Váncza a vigaszágon folytatta a tornát. Ott azonban megint nehéz ellenfelet kapott, Váncza a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Mateusz Bernatek ellen lépett szőnyegre, s 3-1-re kikapott a jóval rutinosabb lengyel birkózótól, így búcsúzott a vb-től.

Szombaton a 63 kilogrammos kategóriában a 2019-es Európai Játékokon második Torba Erik rögtön a nyolcaddöntőben kezdett, amelyben az egyiptomi Mosztafa Hasszan Abdelaal Mohamed ellen diadalmaskodott technikai tussal. Ezután a Budapesti Honvéd Sportegyesület versenyzője az Európa-bajnok román Mihai Radu Mihuttal küzdött meg a negyeddöntőben, ahol 6-5-re nyert, ezzel bejutott az elődöntőbe. Ott azonban 7-1-re kikapott az Eb-bronzérmes grúz Leri Abuladzétól. Majd vasárnap a bronzmeccsen a 25 éves Torba a vigaszág győztesével, a 22 éves Simizu Kenszukével került össze. A japán ellenfele 10-1-re nyert, így Torba az ötödik helyen fejezte be a világbajnokságot, de ez is nagyon szép eredmény.

Torba Erik az ötödik helyen fejezte be a világbajnokságot. Magyar Birkózószövetség (MBSZ)
Torba Erik az ötödik helyen fejezte be a világbajnokságot. Magyar Birkózószövetség (MBSZ)

A junior világ- és Európa-bajnok Takács István élete első felnőtt világbajnokságán a kazah Nurszultan Turszinov ellen debütált a szombati napon 87 kilóban. A fiatal magyar tehetség 3-1-re győzte le az idei Ázsia-bajnokság ötödik helyezettjét, és bejutott a legjobb nyolc közé, ahol az Eb-bronzérmes svéd Kristoffer Zakarias Berget szintén 3-1-re verte meg.

A döntőbe jutásért a Budapesti Honvéd Sportegyesület sportolója az Európa-bajnoki ezüstérmes, Kiril Maszkevics ellen küzdött meg, a meccs végén kockáztatott, végül tussal kapott ki a fehérorosztól. A záró napon, vasárnap így Takács bronzmérkőzést vívott az Európai Játékokon harmadik helyezett lengyel Arkadiusz Marcin Kulynycz ellen, s az elődöntőhöz hasonlóan egypontos hátrányban volt, amikor kockáztatott, és megint tussal veszített.

Végül a 21 éves Takács az előkelő ötödik helyen zárta a versenyt.

A mieinknek ezzel befejeződött a világbajnokság, a kötöttfogású csapat egy ezüstérmet és négy ötödik helyet szerzett. A magyar válogatott 48 résztvevő országból a hatodik helyen végzett a csapatrangsorban.

 

Nyitókép: Szőke Alex ezüstérmet nyert élete első felnőtt-világbajnokságán. Magyar Birkózószövetség (MBSZ)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!