Tokió 2020:20! Az olimpiák történetének legsikeresebb nemzetévé vált hazánk Tokióban!

2021. augusztus 11. 20:07

„Mindenki 100%-osan teljesített, becsülettel helyt állt. Emelt fővel jöhetett haza az olimpiai csapat.” Ezeket a szavakat Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke mondta szerdán a sajtó képviselőinek. A tokiói olimpia értékelése természetesen a közeljövő feladata, ám a küldöttség vezetői gyorsmérleget készítettek a vasárnap véget ért olimpiáról.

2021. augusztus 11. 20:07
null
Edvi László

A MOB három elvárással élt a játékok előtt a sportági szövetségekkel szemben. Az egyik a teljes sportolói létszámmal volt kapcsolatos, a másik a versenyzők sportágak szerinti eloszlásával, a harmadik pedig természetesen az eredményességgel. A küldöttség ezeket nemcsak teljesítette, hanem túl is szárnyalta. Persze voltak kevésbé sikeres sportágak is, azokban majd az ott ténykedőknek kell törekedni a változtatásokra, de most még olyan jó sokadszor is a sikerekre emlékezni! A MOB elnöke, Kulcsár Krisztián a következőket mondta az előzetesen megfogalmazott célok teljesítéséről:

A képen: Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke. Fotó: Mátrai Dávid
A képen: Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke. Fotó: Mátrai Dávid

„ A csapat létszámát illetően az elvárásokat sikerült túlteljesíteni, hiszen 175 sportolónk szerepelt az olimpián, több, mint Rióban és Londonban. Külön öröm, hogy három klasszikus csapatsportban is láthattuk legjobbjainkat. Tokióban 23 sportág 27 szakágában voltunk jelen, ez is több a két ezt megelőző olimpia számaitól. Az aranyak tekintetében kerültük az előrejelzéseket, inkább azt a célt fogalmaztuk meg, hogy 13 érem lenne az elvárás. Szerencsére ettől több lett. Éremesélyeseink nagy százaléka éremmel is jött haza. A 20 érem nagyon szép eredmény.”

Ennek köszönhetően született meg az új magyar szlogenje a 2021-ben rendezett, de hivatalosan a tavalyi dátumot viselő olimpiának. Tokió 2020: 20

Az elnök még elmondta, hogy az előzetes reményeket túlteljesítette a tekvando, a karate, a mountainbike, a triatlon és tulajdonképpen a vitorlázás is. Hiányérzetünk ökölvívásban, atlétikában és tornában lehet.

Fotó: Mátrai Dávid
Fotó: Mátrai Dávid

A MOB főtitkára, Vékássy Bálint arról beszét, hogy hiába próbáltak tökéletesen tervezni a várható kiadásokkal, a máskor megszokottnál sokkal nehezebb volt tartani az irányelveket. Az a szabály, hogy egy sportolónak utolsó versenye után 48 órával el kellett hagynia Japánt külön nehézségeket okozott nemcsak a magyar, de minden küldöttségnek. Viszont a főtitkár derűsen említett olyan dolgot is, mely máskor a kiadás rovatban jelentkezik, de most nem:

„Nem volt szükség sportdiplomáciai kiadásokra, hisz nem lehetett elmenni vacsorázni.

A jelenlegi helyzetben az egyébként remek szervező japánoknak sem sikerült mindent 100%-osan megoldani. Néha késett a busz, néha meleg volt rajta, és a legendásan pontos japán vasútnak is néha sok volt, hogy 90.000 akkreditált személy utazik folyamatosan. Nem voltak ezek komoly gondok, és

néha már mi szégyelltük magunkat, hogy a szervezők minden apróságért állandóan bocsánatot kérnek.”

A főtitkár még azt is elmondta, hogy egészségügyi szempontból szerencsés olimpiát zárt a magyar küldöttség, mert a 100-at sem érte el az orvosi ellátások száma. Szegény kézilabdás lányok voltak ebből a szempontból a legpechesebbek.

A képen: Fábián László, a MOB sportigazgatója. Fotó: Mátrai Dávid
A képen: Fábián László, a MOB sportigazgatója. Fotó: Mátrai Dávid

A MOB sportigazgatója, Fábián László szerint a 13 tervezett érem, és a 24-26 pontszerző hely szerencsére pesszimista tervnek tűnik utólag, bár hozzátette „legyünk őszinték pár helyezés esetén a labda a kapufáról befelé pattant.” Majd a jövőre vonatkozó figyelmeztetésként hozzátette:

„ A sikerek ne homályosítsanak el senkit, meg kell nézni azt is, mi van ezek mögött! A felnőtt korosztály sok helyen kimenőben van, tudni kell pótolna a sportpályafutásuk végéhez közeledőket. Ami viszont

nagy öröm, hogy a számunkra kis sportágakban is nem várt jó eredményeket tudtunk elérni”

Szóba került, hogy négy olyan új sportág volt Tokióban, melyben nem tudtuk képviseltetni magunkat. Karateban igen, ám ez nem lesz ott a következő olimpián. Helyette a break-dance kerül fel a párizsi „étlapra”. Ebben a sportágban egyébként van nagyon tehetséges versenyzőnk, Török Enikő, „Csepke” személyében. Az egyre népszerűbb falmászást is érdemes lenne itthon komolyabban csinálni. A sportágváltás persze tragédia az olimpiáról lekerülő sportok művelőinek, de összességében nekünk, szurkolóknak nem kell aggódnunk a cserék miatt. Bár sok idő nincs az új helyzetekhez igazodni.

Ne feledjük,

most olyan rövid idő lesz két nyári olimpia között, mint soha a történelemben!

Mindössze három éve van mindenkinek a felkészülésre. Ám megéri, mert a második tokiói aranyéremmel egy olyan tabella élére került Magyarország, melyről senki nem beszél, pedig ez talán az egyik legfontosabb mutatója egy ország olimpiai sikerességének. Ugyanis a nyári olimpiák történetében az 1 millió lakosra jutó aranyérmek számát tekintve Finnországot letaszítva az első helyről Magyarország állt az élre.

 

 

A nyitókép: (b-j.)Vékássy Bálint a MOB főtitkára, Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke és Fábián László, a MOB sportigazgatója. Fotó: Mátrai Dávid 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. augusztus 25. 09:52
Akkor most nagy a bódottság! Borzasztó lehet most a svájciaknak, belgáknak, svédeknek, norvégoknak, osztrákoknak ... mennyire boldogtalanok most, hogy csak annyi érmük lett, mint amennyi. De lehet, hogy nem ezen a kétheti orgazmuson múlik az országaik sikerei.
voltospultos
2021. augusztus 13. 19:13
Germánnak lenni alapból kibaxás.
eligold
2021. augusztus 13. 10:54
A momentumnak pedig a qrva anyját.
MayorAnna
2021. augusztus 13. 10:54
Pontosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!