Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

FTC: az Európa Liga-főtábla megvan, a BL-csoportkörért a Young Boyst kell kiverni

2021. augusztus 10. 20:47

Aki látta a Slavia Praha elleni oda-visszavágót, tanúsíthatja: hihetetlen bravúrt hajtott végre a magyar bajnokcsapat.

2021. augusztus 10. 20:47
null
Vámos Tamás

Már az első találkozón is tapasztalhattuk, hogy a Slavia Praha teljesen más kategóriát képvisel, mint a Fradi korábbi két selejtezőbeli ellenfele, a koszovói Pristhina vagy a litván Zalgiris.

Az Üllői úti mérkőzés első félidejében – kisebb meglepetésre – is már a cseh bajnok játszott fölényben, a letámadás ellenszerét nem nagyon találta Peter Stöger együttese. Azonban a szerencse a Fradi-játékosok mellé állt, (s valljuk be a visszavágón sem engedte el Fortuna istenasszony a mieink kezét), hiszen a vendégek ukrán védője, Tarasz Kacsaraba, a kapus, Ondrej Kolár és egy Üllői úti göröngy az évtized öngólját hozta össze, s hiába támadott többet a második játékrészben is a rivális, egy jogos büntetővel 2-0-ra növelte előnyét az FTC, és ez maradt a végeredmény is.

Nem csoda, hogy a visszavágó előtt „vért ittak” a csehek,

hiszen éppen azért, mert szerencsétlen körülmények között vesztették el az első mérkőzést, joggal gondolták azt, hogy behozhatják kétgólos hátrányukat, már csak azért is, mert a Ferencváros története során még soha nem nyert a Slavia vendégeként.

Ám hiába vezettek számos ígéretes akciót a hazaiak, az első komolyabb helyzet a Fradi előtt adódott: egy Uzuni – Tokmac összjáték után a kenyai-norvég légiós, a selejtezők nagymestere kis híján túljárt Kolár kapus eszén.  

Ezután több veszélyes lövést hárított a ferencvárosi védelem, mindig volt egy bevetődő láb vagy fej, vagy éppen az ezúttal is rendkívül magabiztos Dibusz Dénes volt a végállomás.

Ám

a 36. percben „átszakadt” a hazai gát,

a csereként beállt szenegáli, Abdallah Sima ezúttal is bizonyította, hogy remek labdarúgó, kitűnően centerezett, és a korábbi cseh szövetségi kapitány, Josef Masopust fia, Lukás pontosan érkezett, és vezetést szerzett a Slaviának. Egy félidő után tehát ugyanúgy állt a párharc, mint szűk egy hete a Groupama Arénában.

A második játékrészben még inkább fokozta a nyomást a prágai rivális, egyre inkább tűzbe jött a 15 ezer cseh drukker is, hiába villant többször is a román válogatott, Nicolae Stanciu, Dibusz Dénes lassan a mezőny legjobbja lett.

A Ferencváros játékosai pontosan érezték, hogy ebben a felfokozott hangulatban miként kell lassítani a játékot,

ha kellett, szabálytalankodtak, ha a helyzet úgy hozta, kicsit többet maradtak a földön a kelleténél (ebben Botka Endre és Aissa Laidouni járt az élen), a nyomás talán Eldar Civic bírta legkevésbé.

A bosnyák hátvédről tudni kell, hogy a Fradi előtt öt évig játszott Csehországban, ebből két idényt húzott le a Slavia fő riválisánál, a Sparta Prahánál, érthető, hogy nem ő volt a hazai publikum első számú kedvence. A 79. percben egy bedobás előtt – kissé amatőr módon – összeveszett egy hazai drukkerrel, Stieler játékvezető jogosan figyelmeztette egy sárgával, majd öt perc után Civic ismét elragadtatta magát, csúnyán odarúgott Plascsicsnak, így a hazai közönség üdvrivalgása közepette mehetett is zuhanyozni.

Nem csoda, hogy a meccs utolsó öt perce (plusz az öt perc hosszabbítás) hihetetlen izgalmak között zajlott, de a sors könyvében az volt megírva, hogy a Ferencvárosnak kell továbbjutnia. Elismerve azt: jó nagy adag szerencse is kellett mindehhez, hiszen

a magyar bajnoknál háromszor értékesebb Slavia tényleg remek ellenfél volt.

Vagy akár úgyis fogalmazhatnánk: nem véletlen, hogy a Fradi az elmúlt három évben már harmadszor vívja ki valamelyik nemzetközi kupában a főtáblára jutást (két éve az Európa Ligában bizonyítottak Tokmacék, tavaly – 25 év után – a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutás sikerült, míg a Slavia kiverésével már az EL főtáblája biztos), hiszen egész egyszerűen megtanulta, miként kell megvívni ezeket a nemzetközi kupapárharcokat.

S mindeközben az is kiderült: a magyar bajnok a Bajnokok Ligája playoff körében a román Kolozsvárt kiverő svájci Young Boys ellen újra történelmet írhat: amióta 1993-ban útjára indult a BL, magyar csapat még egyszer sem jutott kétszer egymás után a főtáblára. Zöld-fehérek, újabb rekordokra felkészülni!

Nyitókép: MTI/EPA Martin Divisek

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zöld zsömle
2022. június 03. 12:57
"Nem szépségverseny a fozi." Ez azért kérdés. A foci játék. Tehát akármennyire küzdelmes, meg kell maradjon a szépség benne. Anélkül kár nézni, foglalkozni vele. Tavaly szépen játszott a csapat. Még a Juventus ellen is.
balbako_
2022. június 03. 12:57
A Fradiban már van pénz, sok pénz. És ezt a pénzt nem az államtól, pláne nem a kerülettől kapták - ezek csak elvontak tőle - hanem kupaküzdelmek során nyerte. Magyar mértékkel nézve sok milliárdot. És ezt a pénzt játékos és edző vásárlásra fordította. Most majd kiderül a befektetés megtérül-e, netán még több pénzt fial.
röviden
2022. június 03. 12:56
Stöger úgy néz ki, mint egy nyugdíjas pingpong-szertáros, de láthatóan tudja, mit akar.
Cserna János
2022. június 03. 12:56
Én megemelem a kalapomat a Rebrov-éra teljesítménye előtt. Már két éve is sok öröm volt a Fradi játékában, tavaly végképpen, de a covid miatt egyfordulós volt a selejtező, ami más játékot igényel, mint az oda-visszavágó páros. Szemmel látható, hogy Stöger érti a dolgát, és a mindekori ellenfélhez igazítja a követendő játékfelfogást. A cseh csapatot így lehetett kiejteni a Bl-ből. A fradi támadhatna is esze nélkül, csak abból zakó lenne. Hányszor éltük meg, hogy a magyar csapat szépen játszva veszített. Mostanában van, hogy kevésbé játszik szépen, viszont továbbjut. Ez az utóbbi nekem jobban bejön. Stögert felettébb lóarcúnak találtam eleinte, de úgy látom nagyon érti a dolgát. Nem szépségverseny a fozi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!