Átadták az esztergomi közbringát

2013. szeptember 20. 14:34

Az EBI (Esztergom Bicikli) nevet viselő közbringa rendszer 5 állomással és 50 kerékpárral indul, 2014 tavaszára viszont már 10 állomáson 160 dokkolóval, és 100 kölcsönözhető kerékpárral működik majd.

2013. szeptember 20. 14:34

Magyarország első közösségi kerékpáros rendszerét adta át pénteken Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár és Neuzer András, a rendszert kifejlesztő esztergomi kerékpárgyár tulajdonosa a városnak (Neuzer hosszan beszélt közbringa-koncepciójuk erényeiről a Mandiner.kerékpárnak adott interjújában).

Völner Pál kiemelte, hogy a rendszert a Neuzer Kft. saját erejéből fejlesztette ki, és a külföldi példák tanulmányozása után a legjobb megoldásokat egyesítette a kerékpár-kölcsönző kialakítása során. Tétényi Éva polgármester pedig a felajánlásért emléklapot adott át a társaság tulajdonosának.

Neuzer András ismertette, az EBI (Esztergom Bicikli) nevet viselő közbringa rendszer öt állomással és 50 kerékpárral indul, 2014 tavaszára már tíz állomáson 160 dokkolóval fog működni és a kölcsönözhető járművek száma eléri a száz darabot. A rendszert 50 millió forint ráfordításával hozták létre, az önkormányzat a dokkoló-szigetekhez szükséges helyet biztosította. A társaság a fejlesztéshez korábban 25 millió forintos támogatást nyert.

A kerékpárok feltölthető kártyával bérelhetők, ez regisztrációval és 600 forintos egyszeri költséggel jár. A kölcsönzés díja a bevezetés időszakában 30 percenként 200 forint. Esztergomi lakosok és dolgozók naponta kétszer, alkalmanként 30 percnél rövidebb utazásra térítésmentesen használhatják a járműveket. Turisták az október 30-ig tartó tesztidőszak után bérelhetnek bringát, PIN kódos, bankkártyás azonosítással.

A kölcsönzőhöz egyedi tervezésű kerékpárok tartoznak, vázuk nagy igénybevételre tervezett. A kerékpár alkatrészei nem szabványosak, ezért értéktelenek a piacon, valamint könnyen felismerhetők a szokásos kiegészítők között. A biztonságos esti közlekedéshez az első kerékbe dinamót építettek, amely folyamatosan biztosítja a világítást, és a kerékpárok gumiabroncsai fényvisszaverős csíkkal rendelkeznek. Az első és hátsó sárvédő nagy felületét reklámhordozóként értékesítik, ez fedezi az esztergomi lakosok ingyenes használatának díját.

Az ünnepségen elhangzott: a Neuzer Kft. által kifejlesztett közbringa rendszer alkalmas arra, hogy a bármely városban bevezessék. Ha az ország több településén is működne a Neuzer-rendszer, akkor megoldható lenne, hogy bármelyik magyar városból érkezik valaki, ugyanazzal a kártyával tudna kölcsönözni.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2014. május 10. 13:05
Mi van itt esztergomi küzgyűlés?Láttam a Weinek kurváját biciklizni,hát mit mondjak úgy járt a segge mint az asztalfiók.Csak úgy ette a meztelen macska a nyerget.
Secnir
2013. szeptember 20. 20:06
"azt a kurvát, te is összevernéd faszfej.." tudod, kettőnk között az a különbség, hogy én tartom magam annyira, hogy nem ütök meg egy nőt, így nem az állatok között tartanak számon...
DezInf
2013. szeptember 20. 20:06
Te Archer, te csak egy fogalmatlan agymosott provokátor vagy :))) .... tárgyi tudás semmi, de arról igen határozott véleményed van :))) Igyál még egy bögre kakaót és inkább menj a homokozóba, ne rongáld a közérzetet:)
DezInf
2013. szeptember 20. 20:05
Ezek szerint ismered a fidexes önkormányzatok működését 2002- óta. Aztat mondta a pocakos focista, hogy csak adósoggyatok el majd 4 év múlva jövünk és megszabadítunk titeket az adósságtól, de addig is .... Mégis képben vagy :) Csak nem Meggyes elvtárs sofőrjéhez van szerencsénk? Tudod eszembe jut egy történet egy régi kiskirályról, aki a négylábúját nevezte ki egy igen fontos posztra. Fidextánban minden megtörténhet:)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!