Kerékpárút épül a Velencei-tó déli partján

2013. május 16. 13:16

Az Agárd, Gárdony és Velence belterületén megvalósuló beruházás az út megépítése mellett kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztését és gyermekbarát elemek kiépítését is tartalmazza.

2013. május 16. 13:16

Mintegy kilenc kilométer hosszú kerékpárút építése kezdődik meg júniusban a Velencei-tó déli partján, a 730 millió forintos fejlesztés várhatóan az idén befejeződik – közölte a körzet fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, Agárdon, a Gárdony város és térsége turisztikai egyesület által rendezett szakmai napon.

L. Simon László hangsúlyozta, hogy a két szakaszból álló beruházásra Gárdony önkormányzata 291 millió forint, illetve a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) 288 millió forint uniós forrást nyert. Ezenkívül a tanács a kormánytól további 150 millió forint támogatást kapott a fejlesztés megvalósítására.

Az Agárd, Gárdony és Velence belterületén megvalósuló beruházás az út megépítése mellett kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztését és gyermekbarát elemek kiépítését is tartalmazza. Ezenkívül több új híd épül és néhány helyen közvilágítást is létesítenek a kerékpárutak mellé.

A parlamenti képviselő a távlati tervekről szólva elmondta: további kilenc szakasszal és 32,6 kilométerrel bővítenék a Velencei-tó körüli kerékpárút hálózatot és ehhez 1,7 milliárd forintot igényelnek a kormánytól. Jelezte, hogy elképzeléseiket támogatja Garancsi István miniszterelnöki megbízott is. Amennyiben ezek a tervek valóra válnak, akkor jó minőségű utakon körbe lehet kerékpározni a tavat és környékét, ezzel pedig a Velencei-tó az ország első számú kerékpáros turisztikai központjává nőheti ki magát – tette hozzá.

A már elkészített fejlesztési koncepció szerint több helyen párhuzamos kerékpárutak épülnének a helyi lakosság által ma is használt utak mellé. 2016 végéig megvalósulna a Dinnyés-Pákozd, a Pákozd-Katonai Emlékpark, a Nadap-Sukoró, a Nadap-Velence, a Nadap-Pázmánd és a Pázmánd-Kápolnásnyék közötti szakasz, valamint elkészülne a Mészeg-hegyre felvezető, illetve a Kápolnásnyék és Velence belterületén létesítendő útszakasz is.

A rendezvényen Deák Csaba a VVSI Nonprofit Kft. ügyvezetője a Velencei-tavi Vízi Sportiskola 2,25 milliárd forintos kiemelt beruházásáról elmondta: a hiánypótlást követően pályázatuk az Európai Szociális Alapnál van és reményeik szerint hamarosan pozitív elbírálásban részesül. A tervek szerint a komplex rehabilitációs fejlesztés szeptember végén elkezdődhet és 2014 októberében átadható lesz.

A VVSI agárdi telephelyén a jövőben a sport és a rehabilitáció egyszerre lesz jelen. A pályázat segítségével felújítják a jelenlegi szállodaépületet és kibővítik egy korai fejlesztő központtal. A sportcsarnok megújul és kibővül egy kondicionálóteremmel. Ezeken kívül rehabilitációs központ, akadálymentes partszakasz, sportpályák, speciális játszótér és ability park létesül.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!