Árok vagy átjáró – Nem az MSZP programja nyeri a baloldaliság-versenyt

2017. december 6. 21:03

Lakner Zoltán
168 Óra

A szocialisták a negyedik köztársaság kikiáltására és új alkotmány megalkotására készülnek, amiről népszavazás döntene.

„Az európai együttműködés kiemelt cél, bár részletekbe ezen a téren sem bocsátkozik a Hiller István közlése szerint 143 szakértő közreműködésével a választmányi kabinetek bázisán alkotott programtervezet. Deklarálja, hogy Európa polgárai 72 éve békében élnek – ezen az állításon Ratko Mladić tábornok hágai ítéletének napjaiban azért el lehetett volna gondolkodni –, és ennek a békének az Európai Unió a garanciája. Tény, hogy a közösségben ősi ellenségek élnek egymás mellett békében, de azért ez mégsem a kontinens egészét jelenti. Az MSZP jelzi, hogy a szociális Európa gondolatához érez közelséget, ami bírálat az Orbán-féle »munkaalapú társadalom« gyakorlatával szemben. A nemzetközi kapcsolatokat illetően az MSZP azt látja szükségesnek »a magyarság nemzeti érdekeinek érvényesítéséhez« , ha az ország visszatér a »világfejlődés folyamatába« és a jogállamokkal való kooperációhoz.

Ennek feltétele, hogy Magyarországon helyreálljon a jogállam. A szocialisták a negyedik köztársaság kikiáltására és új alkotmány megalkotására készülnek, amiről népszavazás döntene. Ez azt jelenti, hogy nem az Alaptörvény javítgatása, módosítása, hanem a teljes orbáni struktúra elvetése a cél, másfelől pedig e szerint abban sem hisznek, hogy a 2010-es állapotok helyreállítása lenne az akár csak ideiglenes megoldás.

Az MSZP feleleveníti régi elképzelését a közvetlen államfőválasztásról. Emellett mintha arra is célzást tenne, hogy az érdekegyeztetés törvényben garantált mechanizmusa, a szakszervezeti jogok erősítése, az önkormányzati jogkörök helyreállítása, a civilek működését támogató autonóm mechanizmusok révén erős részvételi pillérrel támasztaná meg az új köztársasági intézményeket.

Bár az elszámoltatás kifejezést nem használja a programtervezet, ígéretet tesz a politikai klientúra hatalmának megtörésére, valamint a »bizonyíthatóan jogtalanul elvett közpénzek« visszaszerzésére. A törvényesített korrupció orbáni rendszere után ez nem ígérkezik könnyű feladatnak.

A Jobbik-féle bérunió-kezdeményezés idején az MSZP számára különösen fontos visszaüzenni a szavazóira pályázó riválisnak, hogy a szocialisták is európai béreket akarnak: »A magyar munkavállaló munkája nem érhet kevesebbet Magyarországon, mint az Európai Unióban« – hangzik az erről szóló megjegyzés. Százezer forint lenne a nettó minimálbér, ami megegyezik az MSZP 2014-es ígéretével. Ahogyan az is, hogy a közmunkásoknak nem ígér minimálbért, csak »tisztességes bért« meg azt, hogy átterelik őket »a valódi munka világába«. Összehasonlításképp: a Párbeszéd minimálbérlicitje 150 ezer forintig ment el.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre