WikiLeaks

Ejtik az Assange elleni nemierőszak-vádat

2017. május 19. 13:46

Svédország ejti a Julian Assange WikiLeaks-alapító elleni, nemi erőszakról szóló vádat. Az amerikaiak viszont továbbra is kiadatnák az Ecuador londoni nagykövetségén öt éve élő férfit, a titkos adatok kiszivárogtatása miatt akár halálbüntetés is várna rá.

A CNN arról ír: ejti Svédország azt a vádat, mely szerint Julian Assange, a világnyilvánosság számára kényes, titkosított iratokat közlő WikiLeaks ausztrál állampolgárságú alapítója nemi erőszakot követett volna el. A svéd főügyész szerint minden lehetőséget megpróbáltak a nyomozás előrehaladás érdekében, mindhiába.

Assange azért tartózkodik 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén, hogy elkerülje a svédek által kiadott nemzetközi elfogatási parancsot. Az aktivista egyébként mindvégig tagadta, hogy erőszakot követett volna el.

Az Egyesült Államok azonban továbbra is kiadatná Assange-ot. Washington a titkos amerikai adatok kiszivárogtatása miatt körözi őt. Ha Assange elhagyná a londoni ecuadori nagykövetséget, akkor Nagy-Britanniának ki kellene adnia őt az USA-nak, ahol akár halálbüntetés is lehetne Assange ítélete.

vissza a teljes nézetre