Áll a bál az Ukrajnának szánt Leopardok miatt

2023. augusztus 26. 13:11

Száz Leopardot akart egy svájci vállalat eladni a németeknek, hogy azok onnan Ukrajnába küldjék tovább. A terv nem sikerült, vizsgálat viszont indult az ügyben.

2023. augusztus 26. 13:11
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

Alaposan felborzolta a kedélyeket a svájci Ruag fegyvergyártó vállalat, amely a közelmúltban minden egyeztetés nélkül úgy döntött, hogy elad a tulajdonában lévő, egyébként működésképtelen Leopard 1 harckocsik közül kilencvenhatot a német Rheinmetallnak. A terv szerint a német cég felújította és Ukrajnába küldte volna a monstrumokat.

Bern rövid gondolkodás után határozottan megtiltotta a tranzakciót, közleményben tudatva: „A Szövetségi Tanács arra a következtetésre jutott, hogy a 96 harckocsi eladása a jelenlegi svájci törvények szerint nem lehetséges. Ez eltávolodást jelentene Svájc semlegességi politikájától.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nem az első próbálkozás volt

Az ország védelmi minisztériuma azonban nem elégedett meg ennyivel: teljes körű ellenőrzést rendelt el, hogy tisztázzák, miként tudott a svájci vállalat üzletbe kezdeni a Rheinmetallal, figyelmen kívül hagyva a semlegességi alapelveket, amelyek szigorúan tiltják az ottani haditechnikai eszközök eladását abból a célból, hogy azok utána konfliktuszónába kerüljenek. A vizsgálat arra is kiterjed, hogy megállapítsa: 

szükség van-e a kormány és a Ruag között fennálló kapcsolatok újraértelmezésére és más megközelítésére.

A fegyvergyártó cég nem először húzza ki a gyufát a háború kitörése óta. Korábbi vezérigazgatójának éppen azért kellett lemondania, mert határozottan kiállt amellett, hogy az európai országok svájci gyártmányú fegyvereket küldjenek Ukrajnába, hozzátéve, hogy Svájc szemet fog hunyni a dolog felett. A botrány kipattanása után bocsánatot kért mindenkitől, utódja, Nicolas Perrin azonban az általa megkezdett utat folytatta, azt hangoztatva, hogy az országnak újra kellene gondolni a nemzetközi álláspontját, és változtatni azon. 

Kampánytéma

Miután októberben választások lesznek Svájcban, a Ruag önjárása és vezetőinek nyilatkozatai természetesen beépültek a kampányba. A háború miatt a mostani voksoláson a semlegesség áll a középpontban – annak minden velejárójával, így a fegyvereladási tilalommal együtt.

A törvényhozás erős csapata, a jobboldali Svájci Néppárt a Ruag-ügy kapcsán azonnal jelezte, hogy semmiféle kompromisszumra nem hajlandó. Mint mondták, az ország békéjének és stabilitásának az alkotmányos semlegesség az alappillére, ezen a doktrínán pedig semmilyen körülmények között nem lehet és nem is szabad változtatni. A párt egyébként bőszen nekirontott a svájci védelmi miniszternek is, feltéve a kérdést: hogyan lehetséges, hogy egy állami cég ámokfutásba kezd, a felügyeleti jogokat gyakorló illetékes személy pedig csak utólag kezd el vizsgálódni az ügyben?

Fotó: Leopard típusú harckocsi felújítását végzik a Rheinmetall német hadi- és járműipari konszern unterlüssi gyárában.

MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Az eredeti cikk ezen a linken érhető el. 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.


 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blanconegro
2023. augusztus 27. 17:31
Büdös tolvaj nép a svájci.
powerage
2023. augusztus 27. 13:25
>Leopard 1 > a monstrumokat Talán pléh halálcsapdákat akartál írni...
Türelem
2023. augusztus 27. 10:19
Zsolakomarom csak az aluljárókban, kocsmák előtt kéregetve, csatornákban éli az életét.......a patkányok előre köszönnek neki, de már egy kóbor kutya le sem pisili, arra is érdemtelennek tartja.......
Chekke-Faint
2023. augusztus 27. 09:45
Minden ócskavasat Ukrajnába. Jó projekt, gondolom jó áron is. Peresze ne higgye senki azt, hogy ezekkel hatékonyan lehet harcolni az oroszok ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!