Kína beleállt a chipháborúba

2023. május 24. 09:20

Biden elnök közeledésről beszélt, Kína erre elrendelte egy amerikai chipgyártó kereskedelmi szankcionálását.

2023. május 24. 09:20
null
Révész Béla

A G7-csoport hirosimai csúcstalálkozója után Joe Biden meglepően optimistán válaszolt az újságírói kérdésekre a kínai kapcsolatokról. Annak ellenére, hogy a csúcs központi témája a Peking elleni összehangolt stratégia alapjainak lefektetése és a Kínával szemben „túl baráti” tagok meggyőzése volt, Biden úgy fogalmazott, enyhülésre számít a két ország kapcsolatában, amelyet az „ostoba” léggömb-ügy árnyékolt be

Biden a sajtótájékoztatón nem vitatta Kína és Tajvan összetartozását, megismételte ugyanakkor: ha Peking úgy döntene, hogy megszállja Tajvant, az amerikai válasz nem maradna el. Az nem derült ki, hogy ez a válasz katonai jellegű lenne-e, de az elnök korábban már többször jelezte, hogy valamilyen formában arról van szó. 

Kínai pofon

A sajtótájékoztató békülékeny hangneme nem hatotta meg különösebben Kínát, amely változatlanul fenntartja véleményét: Tajvan védelmének hangoztatásával a Nyugat beleavatkozik Peking belügyeibe, a G7-es csúcs pedig nem volt más, mint egy összehangolt gazdasági támadás fontos lépése Kína ellen.

Ha létezik jól időzített és kijózanító pofon, akkor a Biden-féle sajtótájékoztatóra adott pekingi válasz az volt. Mindössze néhány órával az amerikai elnök enyhülésről szóló szavai után Kína

megtiltotta valamennyi kritikus infrastruktúrában szerepet játszó vállalatának, hogy bármilyen terméket vásároljon

az amerikai Micron Technology chipgyártó vállalattól.  

A rendelet több jelentéssel bír egyszerre: egyfelől válasz volt arra az amerikai intézkedésre, amelyet a Biden-kabinet azért hozott, hogy – biztonsági okokra hivatkozva – Kína ne férjen hozzá kulcsfontosságú technológiákhoz, vagyis chipexport-tilalmat vezetett be (a terméktilalmi harcba Japán és Hollandia is bekapcsolódott az USA oldalán). Másfelől a hasonló válaszcsapással egyértelműen jelezte, hogy egy esetlegesen kirobbanó kereskedelmi háború messze nem egyoldalú lesz, a következményeket pedig a nyugati vállalatok éppúgy viselik, mint a kínaiak. A pekingi válasznak még az indoklása is hasonló volt az amerikaihoz: a Micro vállalat „jelentős biztonsági kockázatot jelent a kínai kritikus infrastruktúra ellátási láncaira”, termékei vásárlását és alkalmazását ezért azonnal betiltják

Hogyan lesz ebből béke?

Az USA kereskedelmi minisztériuma azonnal tiltakozását fejezte ki az egyoldalú döntés ellen (ezt Kína is megtette az USA hasonló jellegű döntésénél, így már mindketten tiltakoztak), és kijelentette, hogy az indoklásnak semmiféle tényalapja nincs (ahogyan Peking is kijelentette a rá vonatkozó tilalom esetében Washingtonnak). 

A Micron-termékeket Peking alapvetően Dél-Koreából, a Samsung és az SK Hynix által akarja pótolni. Az USA-t nem érte váratlanul a szankció, miután már egy hónappal ezelőtt (a vállalat elleni kínai vizsgálat elindításakor) azt kérte Dél-Koreától, hogy amennyiben a Micron-chipek tiltólistára kerülnek, ne segítsenek Kínának a piaci rés betömésében.

A Micron erősen meg fogja érezni a szankció következményeit. A vállalat 30,8 milliárd dolláros bevételének 25 százalékát a kínai és hongkongi piac termelte ki tavaly. Bár Kína nem fejtette ki pontosan, mit ért kritikus infrastruktúra alatt, a tiltás valószínűleg a teljes pénzügyi, energetikai és közlekedési szektort magában foglalja, nem beszélve az adatközpontokról, amelyek nagyipari mennyiségben vásárolják a mikrochipeket. 

 

Egyes elemzők szerint Pekingnek áll jobban érdekében, hogy normalizálja a kapcsolatokat, és a Nyugatnak ne jusson eszébe eljátszani többé egy esetleges gazdasági leválás gondolatával. A Micron-szankció azonban nyilvánvalóan nagy törést okoz az egyébként is feszült amerikai–kínai viszonyban, és meghiúsíthatja a legmagasabb szintű kapcsolatfelvételt, miután olyan patthelyzetet teremt, amelyben mindkét fél ragaszkodik a másik által ellenzett politikához.

Az USA pénzügyminisztere: Katasztrófa lenne, ha megszakadnának Kínával a gazdasági kapcsolatok

Janet Yellen hirtelen irányváltással mosolyogni kezdett Pekingre. Most kínai térfélen pattog a labda, de egyelőre fagyos csend a válasz.

Fotó: MTI/EPA/Kirgiz elnöki hivatal sajtószolgálata

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robogo72
2023. május 25. 17:05
Az usákok nem tűrik a konkurenciát, kizárólag cselédeket tudnak elképzelni maguk mellett. Az eddigi együttműködés helyett újabb lépést tesznek egy masszív ellenfél létrehozására. És kína több más mellett azért tud erőteljes lenni, mert ők nem építenek légvárakat, a fizetőeszközuk nem kamu. Ja, a 70-es, 80-as években mit csinált Japán ? Koppintott. Akkor a japán iparcikk (autó) volt a gagyi és a német meg a tuti. Már máshogyan van. És kórea ? Detto... Ha egyszer a ruszkik is erőt vennének magukon, ... De hagyjuk is...
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. május 25. 16:44
Eljátszogathatnak a nyugatiak minden balfasz gondolattal amire kedvük szottyan, mondjuk a valóságra, gazdasági, politikai realitásokra nem lesznek túl nagy hatással. Kína gyárt mindent, töretlenül fejlődik, most ebből is pár éven belül önellátó lesz sőt, tőlük fog függeni a nyugat záros határidőn belül, mivel Kínát nem tudják megetetni ezzel a szembevigyorgós álbarátkozással.
szemlelo
2023. május 25. 16:06
Nem akkora lövés, mint aminek látszik. A Micron rengeteg mikrokontrollert gyárt - na ezek vannak a mosógépekben és az egyszerű drónokban is. De nem a legfejlettebb technológiát. Micron szintű processzorokat a kínaiak is tudnak gyártani.
lhotx
2023. május 25. 16:00
A csipgyártás világszerte legalább fél éve rohan a maga zsákutcájában. Hogy a világon kinek és hol van életrevaló (azaz fejlődőképes) megoldása, pillanatnyilag nem világos -- annyira semmiképp sem világos, hogy arra a tőzsdék INDOKOLTAN ráállhatnának. Ellenkezőleg: az ügyben túl sokféle szélhámoskodás forog terítéken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!