Továbbra sem csökkent kamatot az Európai Központi Bank

2023. március 06. 08:27

Christine Lagarde nem látja stabilnak az infláció európai csökkenését, így folytatja a szigorítást.

2023. március 06. 08:27
null

Sokan várták, hogy az elmúlt hónapok inflációcsökkenése az Európai Központi Bankot is arra készteti, lazítson a kamatemeléseken, figyelembe véve a rosszabb forgatókönyvek által hangoztatott recesszió elmaradását. Christine Lagarde, a jegybank elnöke azonban következetesen kitartott februárban is a kamatemelés mellett, mondván, az inflációcsökkenés átmenetinek látszik, a 2 százalékos cél elérése pedig még igen messze van. 

Kacsa volt az Európai Központi Bank kamatcsökkentéséről szóló hír

Néhány nappal ezelőtt felröppent a hír, amely szerint a már bejelentett, februári 50 bázispontos kamatemelés után márciusban csökkentést tervez az Európai Központi Bank, és már csak 25 pontos növeléssel számol.

Az EKB elnöke most újra megerősítette: továbbra sem csökkentenek a kamaton, az emelés mértéke azonban mindig az aktuális helyzettől függ. Lagarde az infláció csökkenését egyáltalán nem látja stabilnak és folyamatosnak. Mint rámutatott: az EU-ban a fogyasztói árak 8,5 százalékkal ugrottak meg az egy évvel korábbihoz képest, ezért az EKB újabb 50 bázispontos emelést hajt végre márciusban. Ugyanakkor azt is hangoztatta: a recesszió a jelenlegi állapotokat figyelembe véve valószínűleg továbbra is elkerüli Európát.

A Makronóm Intézet februári Gazdasági Monitor elemzésében is olvasható: az Európai Bizottság friss előrejelzése szerint Magyarország idén elkerüli a recessziót, jövőre pedig 2,6 százalékos növekedéssel a legjobban növekvő országok között lesz.

Az elemzés fontos megállapítása, hogy az előző időszakhoz képest a legtöbb nemzetközi, európai és régiós bizalmi indikátor értéke javult februárban, ugyanakkor az energiaválság, a szankciók, a háború és az infláció, mint bizonytalansági tényezők lényegüket tekintve velünk maradtak, így az üzleti bizalmi mutatók értékei továbbra is a hosszú távú átlag alattiak..

Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2023. március 06. 12:56
Elképesztő, hogy ez az IMF delegálta idős nő az Európai Központi Bank elnöke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!