Újra berobbanhat a gáz ára

2023. március 04. 17:27

Mindenki Kínára figyel, mekkora gázfogyasztással kalkulál, amikor idén felpörgeti iparát a Covid-lezárások utáni tomboló szabadságban.

2023. március 04. 17:27
null

Európa a hirtelen és pánikszerűen keresett méregdrága, alternatív forrásoknak, a takarékossági intézkedéseknek és a minden képzeletet felülmúlóan enyhe télnek köszönhetően megúszta az energiaválság legrosszabb forgatókönyvét, a betárolt gázmennyiség elfogyásával járó kilátástalan helyzetet.

Az elemzők szerint az idei tél ugyanakkor csak főpróbája volt a következőnek, amikor az orosz gáz gyakorlatilag már semmilyen szerepet nem fog játszani a földgáz bespájzolásában, így azok az országok, amelyek szakítottak a moszkvai energiahordozók importjával, az LNG-világpiacról lesznek kénytelen folytatni a gyűjtögetést. 

Az idei gázvadászat azonban sokkal bonyolultabb lesz a tavalyinál. Visszatér a küzdelembe ugyanis egy igazi nagyragadozó, Kína, amely Covid-politikájával szakítva szélesre tárja iparának kapuját, és csúcsra fogja pörgetni gazdaságának hajtómotorjait. Ez pedig sokkal jobban bezavarhat az Európába irányuló gázkereskedelembe, mint az orosz gázszállítás leállása. 

A kontinens rekordnagyságú cseppfolyósított földgázvásárlása ugyanis azért valósulhatott meg viszonylag zökkenőmentesen, mert Kína tavaly a Covid-korlátozások miatt szó szerint takaréklángon égette a gázt, és nem vett részt a globális LNG-kereskedelemben a tőle megszokott módon. 

A problémát most az okozza, hogy senki nem tudja előre, mekkora energiaigénnyel fog járni Kínának az, hogy 2023-ban extra fokozatba kapcsolja gazdasági rakétáit. A bizonytalanságot jól jelzi, hogy az elemzők által tippelt legalacsonyabb és legmagasabb LNG-mennyiség között 40 milliárd köbméternyi a különbség, ez az üvöltő eltérés pedig igen csekély alapot szolgáltat a pontos kalkulációkhoz. 

Az Európa számára legrosszabb forgatókönyv szerint a kínai gázfogyasztás 7 százalékkal, míg az LNG-import akár 35 százalékkal is megugorhat 2023-ban, ha pedig Peking beleveti magát a globális földgázvadászatba, és mindent megmozgat, hogy a gazdasági felpörgetéshez szükséges energiamennyiséget levadássza, az a cseppfolyósított földgázmennyiség csökkenésével az árak újbóli horrorba váltását is maga után vonja majd, hasonlóan a tavaly nyári káoszhelyzethez, amikor a földgáz ára teljesen kezelhetetlenné vált.

Fotó: 123rf

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sejobb-sebal
2023. március 10. 08:34
Már fektetik őket. Ja, nem.
-Zsolt-
2023. március 10. 08:13
Nekünk már berobbant. A 15 évre lekötött ötszörös árú orbán-putyin paktumnak köszönhetően. Úgy jártunk vele, mint a lélegeztetőgépekkel: "kicsit" drága, "kicsit" bizonytalan, de a miénk! 🤣🤣🤣
sejobb-sebal
2023. március 10. 08:12
Igen, ötödáron :) Elintézte nekünk a Petike.
putyliorkok
2023. március 10. 08:11
Aki a cigany ruszki típusú propagandáját beszopja az annyit is ér, bár én reméltem, hogy kifagynak az ide öklendező kádárkockás csóró parasztok Európa legdrágább gázárának köszönhetően:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!