Zuhannak az európai gázárak, de még nem a fogyasztóknál

2023. január 05. 14:10

A tárolók feltöltöttsége jó, az időjárás még jobb. A tőzsdei gázárak a háború előtti szinten járnak, de a fogyasztóknak sajnos még így is méregdrága az energia.

2023. január 05. 14:10
null

A tél beköszönte aggodalomra adott okot a tározói kapacitások miatt, az utóbbi hetek szerencsésen enyhe időjárása azonban egyrészt csökkentette a gázfogyasztást Európában, másrészt lehetőséget teremtett a hiányzó mennyiségek pótlására. A feltöltöttségi mutató átlagban jelenleg több mint 83 százalékos, ami erős optimizmusra adhat okot az idei tél hátralévő részét illetően. 

A nagykereskedelmi árak csökkenése olyan mértékű, ami valóban a háború előtti időket idézi (a héten a holland energiatőzsdén már 64 eurós áron is jegyezték megawattóránként a földgázt), ám a kurzus sajnos még így is ötszöröse a 2019-es, energiaválság kezdete előtti összegeknek – nem beszélve az összehasonlításról az USA áraival, amely az EU-s versenyképesség szempontjából változatlanul katasztrofálisnak mondható. 

Németország felháborodott a világpiaci gázárak miatt

Németország igen nehéz időkön ment keresztül az utóbbi néhány hónapban, hiszen a háború - és persze a szankciók - igencsak megnehezítették számára a gáztározói feltöltését, sőt ahogyan a Makronóm már korábban beszámolt róla, az autóipart és a vegyipart is erősen érintette ez a kettő.

Az enyhe tél mellett a fogyasztás csökkentését segítik az Európa-szerte meghirdetett takarékossági programok, valamint a cseppfolyósítottföldgáz- (LNG) szállítmányok európai importszámainak megugrása is. Ugyanakkor – és ez már nem olyan pozitív adalék – a fogyasztás zuhanása arra is rámutat, hogy a recesszióba sodródó államok gazdasága jelentős lassulást mutat: az agonizáló ipari területeken a fogyasztási mutatók esése a termelési hanyatlást követi le, hiszen az ipar igen jelentős földgázfelhasználó.

Akkor most jó nekünk?

Nem, egyelőre senkinek nem jó. A hirtelen nagykereskedelmi gázáresések nem jelentik azt, hogy a fogyasztóknál is automatikusan zuhanni kezd a számlák összege. Sok helyen eleve az általában több hónaponként tartott felülvizsgálat ad alkalmat az árkorrekcióra. Ám ennél is fontosabb, hogy az energiacégek által a betároláskor (a gáz tényleges átvételekor) kifizetett összeg nagysága mindenképpen meghatározza az árakat akkor is, ha időközben a tőzsdei árfolyam zuhanni kezd – vagyis egy árváltozással csak a folyamatosan alacsony szinten maradó adatok alapján lehet érdemben kalkulálni. 

A gyors csökkenés a fentiek miatt nem jelenik meg azonnal a fogyasztói számlákon, nem beszélve arról, hogy a következő tél betárolási időszaka sokkal nagyobb kihívásokat jelent majd, mint a mostani. 

Tavaly még mindig 60 milliárd köbméter orosz gáz érkezett Európába, az idén ezzel a mennyiséggel a legnagyobb valószínűség szerint már nem lehet kalkulálni. 

Amennyiben az időjárás továbbra is enyhe marad, esélyes, hogy az európai tárolókban eleve elég gáz marad ahhoz, hogy a hiányt már tavasszal és nyáron ki lehessen bennük egyenlíteni. Ha nem, akkor ismét megnő az LNG-piaci tülekedés, amelyből azonban már Kína is egyre nagyobb szeletet követel magának, így az LNG-árak újra növekedésnek indulhatnak.

Bezuhant a kínai LNG-vásárlás, ám ez csak egy darabig volt jó hír Európának

Ahogy a dolgok állnak, Kína az idén visszaadja Japánnak a világ legnagyobb LNG-importőre címet. A kereslet a cseppfolyósított földgáz iránt óriásit zuhant, ez alapvetően a még mindig érvényben lévő Covid-szabályok és lockdownok miatti lecsökkent ipari keresletnek, valamint a fokozódó kínai földgáz- és szénkitermelésnek köszönhető.

 

A mostani kedvező helyzet tehát nem jelenti azt, hogy állandósulni is fog a jobb ár. A gázárak alakulása jelenleg – és az idén még biztosan – több olyan tényezőtől függ, amelynek a befolyásolására nagyon csekély esélyünk van. Bár az enyhülés a lehető legjobbkor jött, a válságnak még messze nincs vége.

Fotó: a Mol algyői gázüzeme 2022. november 28-án
MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. január 08. 19:57
Az idei tél csak akkor lesz kritikus Sátániának, ha beüt ne egy több hetes fagyos időjárás. A következő tél viszont mindenképpen az lesz. A németek már kőolaj terén visszatáncoltak. 2023-ra nagy mennyiségű orosz olajat kötöttek le..:)
masikhozzaszolo
2023. január 07. 13:55
Szerintem rettentő tévedések vannak itt. Tudományosan, közgadaságisan, meg időjárás, meg kereslet-kínálat, meg kitermelés mennyisége, meg hideg-meleg-tél nyár, üdülési szezon fűtési szezon, tárolótöltöttség, szállítás díja, megamittudomén. Mindenre tudok, tudunk példát mondani, és annak ellenkezőjére. Mennyi az ár? Ennyi! Miért? Mert azt mondtam. Pont.
SzabóGéza
2023. január 07. 07:28
Majd a NINCS, fog sokba kerülni!!!:))
pandalala
2023. január 07. 04:26
Persze. Kereslet-kínálat. Ebben az időszakban még minden évben csökkenőben vannak az árak. A tározók viszonylag még tele, és a nagy fogyasztók is mérsékelt fogyasztással mentek az ünnepek miatt .... A fogyasztók felé számlázott árakat pedig jelentős mértékben meghatározza az is h milyen áron lettek megtöltve a tározók korábban!! Sz'al, nix ugribugri, nem olyan ecccerű ez .. ;-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!