Világviszonylatban is jól áll az átlag magyar jövedelmi helyzete

2022. december 11. 13:44

A vásárlóerő-paritást nézve Magyarország a 12. helyen áll a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Natixis éves, az anyagi jólétet elemző listáján. Tíz évvel ezelőtt a huszonötödik helyről indultunk meg felfelé.

2022. december 11. 13:44
null

A Natixis, amely a világ tizenötödik legnagyobb eszközkezelője, a napokban adta ki új jelentését, amelyben a Nemzetközi Valutaalap, az OECD és a BRICS tagországait rangsorolja a nyugdíjbiztonságot befolyásoló tényezők, többek között az egészség- és pénzügy, életminőség és anyagi jólét szempontjából. A listán Magyarország összességében a 32. helyen áll, ám van olyan szegmens, ahol a tíz évvel ezelőtti helyezéshez képest tizenhárom pozíciót javított.

Komoly előrelépés

Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője a lista kapcsán a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában rámutatott: a Natixis alapvetően három szempont alapján alakítja ki rangsorát. Ezek egyike a vizsgált ország munkanélküliségi rátájának és jellemzőinek alakulása. Ebből a szempontból Magyarország kifejezetten jól áll, hiszen 2010-től kezdve folyamatosan csökken a munkanélküliség, a számok alapján pedig az EU-ban mindössze Málta előzte meg a területen végbemenő pozitív változásokban.

A másik vizsgálati szempont a jövedelem koncentráltságára vonatkozik, amely során azt elemzik, hogy egy ország különböző társadalmi rétegeiben mennyire egyenletes a jövedelem eloszlása. Sebestyén úgy fogalmazott: adott országon belül természetesen mindenki látja és érzi a különbségeket az egyes rétegek jövedelme között, ám a Natixis nemzetközi összehasonlítást végez, ennek alapján pedig a magyar helyzet nagyon jónak mondható: a lista adatai szerint

az egyenlőtlenség alacsonyabb, mint Németország, Írország vagy akár Franciaország esetében.

A vizsgált adatok harmadik területe az, ahol Magyarország hatalmas lépést tett előre. Ez a vásárlóerő-paritás elemzése, amelynek során azt számolják ki, hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy nemzeti valutával egy másikhoz mérten, vagyis egy adott országban a többihez képest milyen árak vannak. Mint arra Sebestyén Géza rámutatott: a fizetések összehasonlítása – az eltérő szempontok és rendszerbeli különbségek miatt – nem túl informatív, a vásárlóerő-paritást azonban egyértelmű adatok alapján lehet elemezni. Magyarország ezt figyelembe véve kiválóan teljesít, a 12. hely egyben azt is jelzi, hogy az átlag magyar jövedelmi helyzete – összehasonlítva a többi országéval, és beleértve a középosztályt, illetve a leszakadó réteget is – világviszonylatban is jól áll. 

Pesszimista előrejelzés

Az Európai Unió gazdaságának jövője kapcsán Sebestyén Géza már nem volt ennyire derűlátó. Mint mondta, minden prognózis azt mutatja, hogy a háború és a szankciós politika miatt csillagászativá vált energiaárak hosszabb távon is velünk maradnak. Az árak az EU iparát tekintve – az USA-hoz vagy az ázsiai piachoz képest – egyértelműen gazdaságromboló hatásúak, hiszen drágítják a termelést, ami a versenyképesség csökkenését húzza maga után. Nem véletlen, hogy az energiaáraknak – valamint Biden inflációcsökkentő és az amerikai gazdaságot élénkítő brutális összegű csomagjának – köszönhetően egyre több vállalat dönt úgy, hogy a

termelését az USA-ba költözteti, óriási kárt okozva ezzel az EU-s iparnak. 

Sebestyén kiemelte: a szankciós politika hívei büszkén hangoztatják az oroszországi GDP csökkenését (a várt 20 helyett ez mindössze 4 százalék környékén mozog), de azzal nem számolnak, hogy a háború után az Oroszországból kivonuló vállalatok minden valószínűség szerint vissza fognak térni az üres piacra, ellenben az európai cégek tengerentúlra költözése már hosszú távú döntés, amely óriási befektetésekkel jár, így ezek a vállalatok előreláthatóan akkor sem térnek már vissza Európába, ha időközben normalizálódnának az energiaárak. Ez az elvándorlás természetesen az EU-s GDP süllyedésével, a gazdaság romlásával, a foglalkoztatottság és a jövedelem csökkenésével jár együtt, ami a közeljövőben máris óriási problémákat fog generálni.

Európa ipartalanítási folyamatának a kezdetét látjuk éppen 

– fogalmazott az MCC elemzője, hozzátéve: minden egyes vállalat és munkahely elvesztése a lehető legérzékenyebben fogja érinteni az EU-s gazdaságot.

Fotó: 123RF

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. március 28. 16:56
a Natixis Eszközkezelő. Vagyis szerszámraktáros. Nem NGO-s ezek szerint, hogy ilyen listára tesz minket? Mindenkinek legyen Torx és imbusz készlete! Külső, belső!
masikhozzaszolo
2023. március 28. 16:56
Rendszert tulajdonságai Hardver Eszközkezelő Ha neked csak ennyire futja.
az ember
2022. december 15. 15:21
Itt átlagot hasonlítottak össze átlaggal. Ráadásul amiről beszélsz, a jövedelemegyenlőtlenségek nálunk kisebbek közé tartozik.
jetta84
2022. december 15. 15:21
igazi kontramagyar vagy. Ha a világsajtóban valami jót mondanak Magyarországról akkor az biztos hazugság, vagy valami népbutítás, de ha a rosszat hallod arra egyből bólogatsz és helyesled.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!