A szükséges szint negyedére estek a beruházások déli szomszédunknál

2022. december 13. 21:25

Szerbia az elmúlt két évtizedben megvalósult mintegy 36 milliárd eurós (14700 milliárd forint) közvetlen külföldi befektetéssel (FDI) – a gazdasági méretéhez képest – vezető szerepet tölt be Európában, és az 5. helyen áll az új munkahelyek számát illetően, éppen a külföldi tőkének köszönhetően.

2022. december 13. 21:25
null

Ám amíg a múlt év rekordévnek számított, 2022 első félévében 3,5 százalékkal visszaestek a külföldi beruházások, emelte ki Aleksandar Ljubić (Alekszandar Lyubity), a Külföldi Beruházók Tanácsa végrehajtó igazgatója. A szerbiai közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában rámutatott, 

Ma a külföldi beruházások átlagban annak 6 százalékát teszik ki.

Rámutatott, hogy a tanács 20 éve működik, ez idő alatt a szerbiai külföldi beruházások jelentős mértékben megnőttek. Mint mondta,

Két évtized alatt több mint 36 milliárd euró beruházás érkezett az országba, éppen ezért ezek a vállalatok meghatározó szerepet játszanak Szerbia gazdasági fejlődésében.

Ljubić kiemelte, Szerbiában jelentős mértékben javultak az üzletelési feltételek, egyrészt jelentősen jobb közúti és energetikai infrastruktúrával büszkélkedhet, egyre több törvényt hangol össze az ország az Európai Unió előírásaival. És miután a külföldi vállalatok mintegy 75 százaléka az unió tagállamaiból érkezett, Szerbia unióban történő gazdasági megítélése is változott. Az amin változtatni kell Ljubić szerint, az a munkát szabályozó törvény. A járvány alatt ugyan sok minden megváltozott, ma már az otthoni munkavégzés egyre elfogadottabb, de megjelentek eddig nem ismert munkavégzési lehetőségek is, amelyeket törvényes keretek közé kell foglalni.

Ljubić elmondta, jelentősen nagyobb külföldi beruházásra van szükség ahhoz, hogy az ország gazdasági növekedést tudjon megvalósítani, ahogy a hazai beruházásokat is legalább 10 százalék fölé kellene növelni, miközben a közberuházások a GDP 6 százalékát teszik ki.

A Nemzetközi Valutaalap az idén figyelmeztette Szerbiát (is) arra, hogy várhatóan egyre kisebb lesz a fejlődő gazdaságokba történő beruházás. Ljubić elmondta, hogy a járvány megviselte az európai országok többségét, a kontinensen zajló háború pedig a recesszió kapujába kényszerítette a nagy európai gazdaságokat, így Németországot és Olaszországot is, akik Szerbia legfontosabb külkereskedelmi partnerei. Mint szemléltette, ami ezekben az országokban történik, az jó eséllyel hatással lesz Szerbiára is, hiszen az ország gazdasági szempontból nagy mértékben függ az EU-tól.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!