Németország 83 milliárd dollárt különít el a gáz- és villamosenergia-árplafon miatt 2023-ra

2022. november 12. 08:30

Németország 83,3 milliárd eurót, azaz a múlt hónapban indított nagyszabású védelmi program 42 százalékát fordítja a gáz- és áramárak 2023-ban bevezetendő felső határának finanszírozására, hogy megvédje Európa vezető gazdaságát – derül ki a Reuters írásából.

2022. november 12. 08:30
null

Rezsicsökkentés, ahogy a németek csinálják

Szeptember végén járulékcsökkentéssel és a gázárak maximalizálásával reagált a német kormány az elszabaduló energiaárakra. A szeptemberi javaslat szerint az állam felső határt szab a gázáraknak, majd kifizeti a megállapított plafon és a gázimportőrök által a világpiacon fizetett összeg közötti különbözetet. 

Németország nem is ült a babérjain sokáig, októberben egész Európát megdöbbentette: a Scholz-kormány úgy döntött, hogy Németország kivásárolja magát a válságból, méghozzá egy 200 milliárdos hitellel - adta hírül korábban a Makronóm.

A Reuters szerint szerencsére már vannak tervek a felvett összeggel kapcsolatban: az ország 83,3 milliárd eurót szán a gáz- és villamosenergia-árplafonra 2023-ban.

Hatalmas különbségek vannak a különböző német városok gázárai között 

A németeknek nem csupán az emelkedő gázárakkal, de az országon belüli gázár-különségekkel is szembesülniük kellett: míg egy Brémában élő család körülbelül 2800 eurót, addig Szász-Anhaltban 3851 eurót fizetnek évente a gázért – állítja a Spiegel német hírportál.

 

 

Németország-szerte a gáz jelenleg átlagosan 3558 euróba kerül évi 20 000 kilowattóra fogyasztás mellett. Brémában ugyanez az összeg 2800 euróba kerül, ami 21 százalékkal kevesebb az országos átlagnál. Berlinben 3121 euró, Hamburgban 3173 euró, Schleswig-Holsteinben pedig 3447 euró, így mondhatni, náluk olcsó a gáz.

Szász-Anhaltban a legmagasabb a gáz ára, 3851 euró. Ez nyolc százalékkal több, mint az országos átlag. Átlag felettiek a költségek Szászországban (3739 euró), Észak-Rajna-Vesztfáliában (3737 euró) és Türingiában (3732 euró).

Thorsten Storck, a Verivox energiaszakértője szerint a hálózati díjak felelősek az árkülönbségekért.

„A hálózati díjak elsősorban a szövetségi államok közötti árkülönbségért felelősek” – mondja Thorsten Storck, a Verivox energiaszakértője. „Ezeket a gázvezetékek használatáért és karbantartásáért, valamint a mérőórák biztosításáért és leolvasásáért vetik ki, a szint pedig régiónként változik.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rizsa
2022. november 12. 12:40
Dollárt!?!? Miért nem eurót ? Valamit tudnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!