Modern Mintaüzem Program: egy igazi win-win helyzet

2022. november 22. 10:59

Hatodik alkalommal rendezték meg a Modern Gyárak Éjszakáját. A program sikerességéről és népszerűségéről Dobos Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium vállalkozásfejlesztésért felelős helyettes államtitkára beszélt a Trend FM adásában.

2022. november 22. 10:59
null

A Fejlődik a hazai című műsor november 15-ei adásának vendége Dobos Balázs helyettes államtitkár, az idén hatodik alkalommal megrendezett Modern Gyárak Éjszakája kapcsán elmondta:

73 gyár csatlakozott az eseményhez, amelyen 5500-an vettek részt.

A program a ModeM, azaz a Modern Mintaüzem Program keretein belül valósult meg, amit eleve azért hoztak létre, hogy a hazai kis- és középvállalkozásokat sokrétű gyakorlati tudással lássa el technológiai és szervezeti megújulás szempontjából.

Azért gyakorlati, mert mindezt vállalati sikertörténeteken, alkalmazott technológiákon, bevett eljárásokon, üzemlátogatásokon, élményszerű tréningeken és műhelymunkákon, tanácsadásokon, rendezvényeken és egyéb interaktív eszközökön keresztül adja át. Ebbe a folyamatba remekül illeszkedik a Modern Gyárak Éjszakája.

Tavasszal egyébként a Makronóm is írt az egyik ilyen hazai mintaüzemről, érdemes elolvasni a Gellért család vállalkozásának röviden összefoglalt, de inspiráló történetét.

, érdemes elolvasni a Gellért család vállalkozásának röviden összefoglalt, de inspiráló történetét.

„Annak érdekében, hogy a cégek előre tudjanak lépni, jobban tudják alkalmazni az élvonalbeli technológiákat, szervezettebben tudjanak működni, nem pusztán finanszírozásra és beruházásra van szükség, hanem tudásátadásra is. A ModeM egyik célja az volt, hogy ne unalmas diasorokon át beszéljünk innovációról és technológia-fejlesztésről, hanem a vállalkozók valódi példákon keresztül, egymástól tudjanak tanulni” – fogalmazott Dobos Balázs. 

Célközönség és tudásbővítés

A műsorban elhangzott: a Modern Gyárak Éjszakája alapvető célja lehetőséget teremteni a vállalkozók és a lakosság számára, hogy közvetlen közelből megtapasztalhassák, milyen példaértékű vállalatok működnek Magyarországon. 
A látogatói csoportok több területről érkeznek: ott voltak a pályaválasztás előtt álló fiatal generáció tagjai, akik számára az ipari szektor vonzó és versenyképes fizetést biztosító karrierlehetőségként mutatkozik be, a fejlődő és fejlődni vágyó kkv-k képviselői, akik példaértékű, modern eszközöket és technológiákat alkalmazó vállalatokat ismerhettek meg. De voltak köztük álláskeresők, akik így képet alkothattak a környezetükben működő üzemek mindennapi működéséről, álláslehetőségeiről – és természetesen az általánosságban kíváncsi közvélemény, hiszen a Modern Gyárak Éjszakája családi programnak is kiváló volt. 
      
Dobos Balázs a programban részt vevő vállalatok kapcsán elmondta: mind a Modern Gyárak Éjszakáján, mind a Modern Mintaüzem Programban 

a multik és azok legjobb high-tech megoldásai éppúgy jelen vannak, mint azok a hazai kkv-k, amelyek egy-egy technológiai megoldást már felső szinten alkalmaznak, 

az eredményeik eléréséhez szükséges tudást pedig meg is osztják másokkal.

„Az elmúlt bő egy évben 600 milliárd forintnyi forrást biztosítottunk a kkv-k számára új technológiára, munkavállalói képzésre, a digitális megoldásaik fejlesztésére és szakértői szolgáltatások igénybevételére. Mindezeken túl ott van az egyik legfontosabb: a tudásbővítés, az innovációból fakadó ismeret beépítése a napi működésbe. A ModeM-hez hasonló tudásátadó programok kulcsfontosságú kiegészítő elemei a beruházásösztönző támogatásoknak, hogy termelékenyebben, szervezettebben tudjanak működni a vállalkozások” – hangsúlyozta a KIM helyettes államtitkára.

Sokan, sok helyen – sok előnnyel

Országosan immár szinte teljes lefedettség mutatható ki a Modern Gyárak Éjszakáján résztvevő települések és helyszínek vonatkozásában. A korábbi évekhez hasonlóan idén is olyan hazai cégek mutatkoztak be, amelyek innovatív, high-tech, zöld, valamint okos megoldásokat alkalmaznak működésük során, és ezzel versenyképessé teszik Magyarországot. 
Dobos Balázs úgy fogalmazott: olyan sokszínű a paletta, és olyan kiváló innovatív megoldások születnek minden területen, hogy ki sem lehet emelni közülük egyet-egyet. 2022-ben 

az autóipartól és az egészségügytől kezdve az élelmiszeriparon, energiatermelésen és gépiparon át a napelemgyártásig, vagy akár a repüléstechnikáig, gyakorlatilag valamennyi szektor képviseltette magát.

A helyettes államtitkár azt is hangsúlyozta: a ModeM klasszikus win-win helyzetet teremt, hiszen olyan kölcsönös előnyöket kínáló lehetőség, ahol a felek az értékmaximalizálás érdekében működnek együtt. A résztvevő vállalatoknak alkalma nyílik az eddig elért eredmények bemutatására, ismertséget és elismerést szerezhetnek megjelenésükkel Magyarország vezető, példaértékű vállalatai között. Üzleti kapcsolatokat is tudnak építeni, hiszen gyakorlatilag minden látogató potenciális partner, beszállító vagy éppen leendő vásárló. 

Mintagyár, mintaüzem, mintaműhely

„A program eredetileg öt nagy mintagyárral indult, ám a hazai kkv-k előtt elég sok lépcső áll, mire a felső szintre eljutnak. Ezért tartottuk fontosnak, hogy megmutassuk azokat a középvállalatokat, amelyek példaértékűen veszik ezeket a lépcsőfokokat. Mostanra több mint száz mintagyár, mintaüzem és mintaműhely vesz részt a programban” – mondta Dobos Balázs. 
A mintagyár és a mintaüzem között alapvetően méretbeli különbség van, a mintaműhelyek azonban olyan demonstrációs helyszínek, amelyet egy-egy technológiai megoldásszállító szeretne bemutatni, afféle referenciaprojektként. 

A helyettes államtitkár rámutatott, hogy az utóbbi években a magyar kkv-k a technológiai fejlesztéseken túl különösen nagy hangsúlyt fektetnek

a munkavállalók képzésére és a különböző hr-folyamatok fejlesztésére. 

A kormány a munkáltatók a vállalkozások igényeit szem előtt tartva ezért alakította át a szakképzési és a felnőttképzési rendszert. „Egy nagyon gyors reagálású, a valódi munkaerőpiaci igényekre reagáló képzési rendszerre van szükség, amely csak a vállalkozásokkal szoros együttműködésben, az ő elképzeléseiket is alapul véve valósítható meg” – mondta.

A Modern Gyárak Éjszakáját jövőre is megrendezik, a szervezők reményei szerint még több helyszínnel és résztvevővel.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!