Beütött a gázpara: mindent megveszünk, csak fűtsön

2022. november 03. 07:22

Egyre jobban aggódunk a gázszámla miatt, nem csoda, hogy kelendő most minden olyan eszköz, amellyel a gázfűtés kiegészíthető vagy kiváltható. Mivel egyszerűen beszerelhetőek és viszonylag olcsók, nagy a forgalmuk az elektromos hősugárzóknak, radiátoroknak, fűtőpaneleknek, és bár ezek fogyasztása nagyobb, mint egy inverteres klímának vagy egy hőszivattyúnak, még így is megérheti egyes helyiségeket időszakosan fűteni velük.

2022. november 03. 07:22
null

Ódzkodnak az emberek a drágának ígérkező gázfűtéstől, ezért folyamatosan keresik az alternatív megoldásokat. A boltokban, online áruházakban egyaránt látványosan megugrott a különböző elektromos fűtőberendezések, hősugárzók, radiátorok forgalma, amellyel a vásárlók  részben ki szeretnék váltani a gázfűtést, különösen a nagyobb lakásokban, házakban, ahol a megfizethető gázszámla érdekében nem árt a  rezsicsökkentett határ alatt maradni. 

“Szeptemberben és október első három hetében kevesebben rendeltek az eMAG-tól hagyományos radiátorokat, mint tavaly ilyenkor, az elektromos fűtőeszközök eladásai ezzel szemben megsokszorozódtak” – áll a cég közleményében, amelyből az is kiderül, hogy a dizájnban erős, ám drágább elektromos kandallókat kevesebben keresik, és elsősorban a funkcionalitásban erős modelleket vásárolják.

Mindent visznek, csak elektromos legyen

“Már az energiaválság kezdetén megfigyelhető volt, hogy dinamikusan megnövekedett a kereslet a fűtőkészülékek iránt. A nyár végén, augusztusban – az akkori kánikula ellenére –

 közel háromszoros forgalmat generáltunk

az online áruházunkban. Ennek hatására már szeptemberben kihelyeztük a fűtéssel kapcsolatos termékeinket az áruházainkba is.

 

A szeptember 1. és október 23. közötti időszakban pedig közel kétszer annyi fűtőeszközt adtunk el, mint tavaly ugyanebben az időszakban

 –- válaszolta a Makronóm kérdésére Media Markt illetékes vezetője. 

Az áram sem olcsó, de még így is jobban megéri

“Már júliusban elkezdődött az érdeklődés az elektromos fűtés iránt, és ez augusztusban és szeptemberben csak fokozódott” – erősítette meg a Makronómnak Kauba Zoltán, a Somogyi Elektronic Kft. kereskedelmi igazgatója is.

Az elektronikai eszközök nagy- és kiskereskedelmével foglalkozó, hazai tulajdonú céget arról kérdeztük, mennyire ment fel ezeknek az eszközöknek az ára az elmúlt hónapokban, illetve hogy mennyire lettek energiatudatosak a vásárlók, az elektromos fűtőeszközök terén odafigyelnek-e a fogyasztásra, keresik-e az energiahatékonyabb eszközöket?

“Nagyságrendileg a 2021 évi dollár árfolyamhoz képest most 40 százalékkal magasabb az árfolyam, ami természetesen azonnal megjelenik az árakban, az árváltozás ebből kifolyólag magas, átlagosan 30 százalék. A piacon látszik, hogy 

sokan vesznek klímákat, hogy azzal fűtsenek, illetve a napelemes ingatlanoknál a klímát és az általunk is forgalmazott infra paneleket nagyon keresik. 

Jelenleg a sima egyszerű elektromos fűtőtestekkel való fűtés is költséghatékonyabb, mint a gázfűtés, ha csak bizonyos helyiségeket szeretnénk időszakosan melegíteni” – húzza alá a kereskedelmi igazgató.

 Tízszeres hősugárzó-eladások az eMagnál

Idén  nagyot mennek az elektromos radiátorok, az eMAG már júliusban, augusztusban is több száz százalékos eladásnövekedést tapasztalt ezeknél a termékeknél, de a szeptember még a nyári adatokon is túltett. 

“Az elektromos hősugárzókat tavaly és az idén is szeptemberben kezdték el keresni a vevők, ám míg 2021-ben az előző hónaphoz képest mintegy háromszorosára emelkedtek az eladásaik, addig az idén az első őszi hónapban csaknem tízszer annyi fogyott belőlük, mint a nyár utolsó hónapjában. Különösen népszerűek a fali hősugárzók: ezek előnye, hogy egyszerűen a falra rögzíthetők, elektromos bekötést sem igényelnek, konnektorról működtethetők, és hamar be lehet vele fűteni a szobát” –- húzza alá a cég közlése

Ebből az is kiderül, hogy szeptemberben az elektromos fűtőeszközt vásárlók 52 százaléka a hősugárzót preferálta, körülbelül 36 százalékuk vett elektromos radiátort/konvektort, míg 12 százalék klímaberendezést, mivel több modern típus fűtésre is alkalmas. Október első három hetében viszont az elektromos radiátorok és konvektorok lettek a legnépszerűbbek (több mint 47 százalék), a hősugárzók részaránya kissé csökkent (40 százalék körülire), a klímáké pedig 13 százalék fölé emelkedett.

Most újra megnézzük a fogyasztást

“Egyéb háztartási eszközöknél például mosógép, szárítógép, hűtő, stb. egyre inkább előtérbe kerül az eszköz energiafogyasztása a vételárral szemben, és sokszor a drágább készüléket választják a fogyasztók az olcsóbb üzemeltetési költség miatt —  mondta el az energiatudatosság kapcsán Kauba Zoltán. 

Ezt támasztja alá a GFK felmérése, amely szerint a magyar vásárlók a korábbi energiabesorolás szerint elsősorban az A++-os készülékeket keresték – ezt követték népszerűségben az A+-os eszközök. Az energiabesorolási osztályzatok megújult rendszere szerint immár magasan az E kategória a legnépszerűbb, amit a második helyen a D besorolású gépek követnek. Ez azt jelentheti, hogy

a magyar vásárlók körében egyre fontosabb szempont az energiahatékonyság,

hiszen míg a korábbi A++ energiaosztálynak nagyjából megfelel a jelenleg legnépszerűbb E besorolás, a második helyen immár a D, azaz egy kedvezőbb kategória szerepel, nem pedig egy magasabb fogyasztású.

“Nemrég készült friss reprezentatív kutatásunk eredményei azt mutatják, hogy előkerült egy olyan – a potenciális vásárlók bő egyharmadát adó – vásárlói réteg, akik már a vásárlás pillanatában kiszámolják a várható fogyasztás mértékét, kifejezetten a rezsiemelkedéssel összefüggésben. A kutatásunkból kiderült továbbá, hogy azok körében, akik most terveznek nagygép-beruházást, a válaszadók a legnagyobb arányban (77 százalékban) az energiafogyasztást veszik figyelembe a vásárlásnál; ez tehát fontosabb mint az ár (a válaszadók 71 százaléka tekinti a termék árát elsődleges szempontnak)” – derül ki a Media Markt Makronómnak küldött válaszából. 

Az eMAG is hasonló tapasztalatokról számol be korábbi közlésében, mint írják, a július közepi kormánybejelentés nyomán ideiglenesen nagyjából ötödével visszaestek az eladások, a hónap utolsó hete óta azonban olyan stabil a növekedés, hogy  augusztus első hetében már ötödével több gépet rendeltek az eMAG-tól, mint a bejelentés előtt. Beszédes, hogy a tíz legnagyobb számban rendelt modell között csak mosógépeket találunk, mosó-szárítógépeket nem, és a top 10 mosógép között csupa B, C, D, E energiaosztályú van, csupán egy G-s (ami a korábbi A++-nak felel meg, tehát szintén elég kedvező fogyasztású). A cég azt is hozzáteszi, sokan ennél egyszerűbb módon terveznek spórolni, amit jól jelez, hogy az eMAG hatszor annyi konnektorba dugható fogyasztásmérő aljzatot adott el, mint a megelőző napokban, de csaknem 80 százalékkal több okos konnektor is gazdára talált.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus
2022. december 07. 09:27
1 m3 gáz hasznosítható energiatartalma 10 kWh.Tehát a kedvezményes áramárral is 400 Ft-ba kerül 1 m3 gáz helyettesítése. Nyilván fatüzelésre áttérni meglehetősen korlátozott a városi lakosság számára. Viszont 1 m3 gáz =10 kWh = 3-4 kg légszáraz fa (17 %) 1 kg fa = 60-70 Ft/m3 (30 000 Ft/m3 +fuvar+hasítás,darabolás =20-30 000Ft/m3) Tehát 1 m3 gáz kb. 280 Ft értékű fával váltható ki.
falcatus
2022. december 07. 09:14
Ez még mindig a foxi-maxi örökségből maradt?
Ólat a trolloknak
2022. november 09. 12:56
Aztán panelban miért kellene a gázszámlától parázni?
Ólat a trolloknak
2022. november 09. 12:56
Ezzel csak az a "baj" drága elvtársam, hogy ha átszámolod egy szigetelt, hőmennyiségmérővel, termosztátokkal ellátott 70 négyzetméteres panellakás havi fűtési energiáját földgázra, akkor a leghidegebb hónapra sem lesz több, mint 80-100 köbméter..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!