Szijjártó: az európai-kínai gazdasági együttműködés nem roppanhat meg

2022. október 20. 15:26

Egy ilyen forgatókönyv ugyanis tragikus következményekkel járna, ezért Magyarország minden erre irányuló kezdeményezést visszautasít – mondta csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2022. október 20. 15:26
null

MTI/Makronóm

A tárcavezető a II. Hungarian Battery Day konferencián rámutatott: új korszak kapujában áll a világ, így rengeteg bizonytalansággal kell számolni. Egy dolog ugyanakkor biztos, napjaink legmeghatározóbb gazdasági folyamata, az autóipari forradalom töretlenül halad előre

A magyar gazdasági teljesítmény mintegy 30 százalékát a gépjárműipar adja, ez pedig hazánk számára sok feladatot, de egyben óriási lehetőséget is jelent – emelte ki. Emlékeztetett, hogy az európai gazdaság recesszió felé halad, a kormány célja azonban az, hogy Magyarország ebből kimaradjon, és lokális kivétel lehessen. Ehhez

a lehető legtöbb beruházást kell az országba vonzani, márpedig az elektromobilitás ezen a téren is hatalmas lehetőségeket tartogat.

A kormány ezért az elmúlt öt évben 44 beruházáshoz nyújtott finanszírozást ebben a szektorban. „Világossá tettük 2010 óta, hogy a stratégiánk az, hogy mi legyünk a találkozópont a nyugati és a keleti befektetők és gazdaság között” – fogalmazott.

Szijjártó Péter példaként hozta fel, hogy

Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van mind a három nagy prémium német autómárkának gyártóbázisa, miközben hazánk jelenleg a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik,

az exportban pedig a ranglista ötödik helyén áll. Hozzátette: a világ hat vezető elektromos akkumulátorgyártója közül kettő már jelen van, a valaha volt legnagyobb magyarországi beruházást meghirdető kínai CATL esetében pedig ez épp folyamatban van. 
„Az, hogy tavaly és idén is megdőlt a beruházási rekord, jól mutatja, hogy egyelőre sikerül kimaradni a recesszióból” – mondta a miniszter.

Az ukrajnai háború negatív következményeit említve rámutatott, hogy sorra vágják el Oroszország és az Európai Unió között az együttműködés szálait, azonban

el kell kerülni, hogy ez a legnagyobb kereskedelmi partnernek számító Kína esetében is megtörténjen.

„Mi, akik a józan ész alapján működünk, és sokkal kevésbé vergődünk az ideológiai vagy politikai megközelítések csapdájában, mindent megteszünk annak érdekében, hogy visszautasítsuk az olyan kezdeményezéseket, amelyek az európai-kínai gazdasági együttműködés tönkretételére irányulnak” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. október 30. 13:33
Ne légy ennyire pesszimista. Bízz a honunkba települő tőkében, mert annak az érdekei adják a kormány mozgásterét. Minél több van itt, annál jobb az ilyen szélsőséges helyzetekben. Addig is nyugodtan lehet hízlalni a magyar gazdasági önerőt és önellátást. Amíg nincs saját tőke, addig olyan környezetet kell kialakítani, ami kedvez a kutatással idetelepülőknek, mert abból tudunk tőkét kovácsolni magunknak...
Giorgione
2022. október 30. 13:32
Semmi esélyünk. Minden ász az USA kezében van. Semmink nincs. Se nyersanyag, se terület se lakosságszám se tudományos kiválóság. Simán leembargóznak, kizárnak mindenhonnan bármikor. Csak az a rejtély, hogy eddig miért nem tették meg.
minekkellregisztralni
2022. október 21. 01:25
Nekünk stratégiai látásmódunk van, nem csivavaként rohanunk a bot végén lógó jutifalat után. Nekünk lesz igazunk, Eurázsia integrálódni fog, az USA meg polgárháborúzzon odahaza.
Camael
2022. október 20. 20:29
naivság azt gondolni, hogy meg tudjuk védeni a keleti és nyugati gazdasági kapcsolatok működését, tessék a térképre nézni, azok az országok amelyek a választóvonalon vannak mind támadásnak vannak kitéve, ukránokat nem kell ecsetelni, fehéroroszoknál a választások után zavargások szítása, török puccskisérlet, ha híd akarunk lenni akkor mindent meg fognak azért tenni hogy rombadöntsenek minket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!