Ijesztgeti a világot ez a svájci óriásbank

2022. október 16. 16:20

Jelenleg minden szem a Credit Suisse csoportra szegeződik. A bank átalakítana, a piacok pedig aggódnak a költségek miatt. Már néhány gazdag ügyfél elkezdte kivonni a pénzét.

2022. október 16. 16:20
null
Matus Tibor
Matus Tibor
A fejlesztés, átalakítás lesz talán a legfontosabb kifejezés idén a pénzpiacon. Ezt lefordíthatjuk úgy is, mint a befektetők, különösen a befektetési bankok által vállalt kockázatok szétválasztását vagy csökkentését. 

Jónak volt nevezhető az ezelőtti hét a Credit Suisse csoport számára, amely két év óta a legnagyobb nyereséget könyvelte el. Ez azonban nem fedi el azt a hullámvasutat, amelynél az “adósság nemteljesítés elleni biztosításának” költsége rekordszintre nőtt, miközben nőttek a találgatások, hogy a bank miképp finanszírozhatja a régóta várt szerkezetátalakítását. A vad kilengések megrémítették a gazdag ügyfeleket,

több tehetős közel-keleti és ázsiai ügyfél együttesen több százmillió dollárt vont ki.

(Százmillió dollár közel 43 milliárd forintnak felel meg – a szerk.)

A bank kapcsolati menedzserei igyekeznek az ügyfeleket maradásra bírni, miközben a rivális bankárok szurkolnak a Credit Suisse pénzügyi helyzetével kapcsolatos spekulációknak. Végül a Credit Suisse 3 milliárd dolláros kötvény-visszavásárlással lépett közbe, hogy megnyugtassa a piacot, és kihasználja adósságai közelmúltbeli eladását – számolt be a Bloomberg.

Kétségbeesett manőverezés

Az elmúlt időszak  kétségbeesett manőverezése rávilágít arra, hogy Ulrich Koerner vezérigazgatónak sürgősen végre kell hajtania – a több mint két hónapja készülő – szerkezetátalakítást. Koerner vizsgálgatja a veszteséges befektetési bank radikális megszorításait, beleértve nagy részek leválasztását is, nehogy a bajok végül a vagyonkezelési üzletágat is károsítsák. Azonban az egyik legfontosabb kérdés – miből fizessék a tervet – kevesebb, mint három héttel e grandiózus  terv bemutatása előtt, továbbra is megválaszolatlanul maradt.

Míg a befektetési bankárok azzal vannak elfoglalva, hogy felvázolják, hogyan lehetne strukturálni a tőkeemelést, ha szükség lenne rá,

a Credit Suisse vezetői határozottan nem szeretnék, ha a rekordalacsony részvényárfolyam-szint közelében bocsátanának ki további részvényeket.

Mivel azonban egy olyan szerkezetátalakítás van kilátásban, amely több elemző becslése szerint legalább 4 milliárd dollárba (mintegy 1700 milliárd forintba) fog kerülni, a cégnek több lehetőséget is meg kell vizsgálnia a friss tőke előteremtésére.

Ahogy a piaci káosz növekszik, a Credit Suisse lehetőségei romlanak

Az egyik megoldás az lenne, hogy külső befektetőket vonnának be, hogy segítsék a befektetési bank tanácsadó és tőkepiaci üzletágának First Boston név alatti kiválását – jelentette a héten a Bloomberg. A Credit Suisse már közölte, hogy érdekelt egy másik kereskedési üzletág, az értékpapírosított termékek csoportjának legalább egy részének eladásában, és hogy más eszközértékesítéseket is fontolgat.

Az elemzők szerint a Credit Suisse jövedelmező svájci üzletága egy részének tőzsdei bevezetése, illetve a tőzsdei bevezetés vagy a vagyonkezelési egység eladása a készpénzszerzés további lehetőségei, de ezek kevésbé tekinthetőek vonzónak.

Részvény-hullámvasúton: az érték 95 százaléka elveszett

Miközben a befektetők Koerner tervének részleteire várnak, a Credit Suisse részvényeinek és adósságának vad ingadozása a céget könnyű célponttá teszi a gazdag ügyfeleket elcsábítani próbáló riválisok számára. A hitelező részvényei a múlt hét elején 12 százalékkal estek, majd pár nap múlva 15 százalékkal emelkedtek. Így is idén értékük több mint a felét elveszítették, és rekordalacsony szint közelében kereskednek.

A nagy pénzügyi válság kezdete előtt, 2007 tavaszán 90 frankon jártak a cég részvényei. Most négy frank alá estek, ami 95 százalékos piaci értékvesztést jelent.

A konkurens cégek bankárai – közülük néhányan korábbi Credit Suisse alkalmazott – a héten lecsaptak. Piaci mozgásokat, negatív híreket és a bank hitel-nemteljesítési csereügyleteivel kapcsolatos információkat továbbítva a vagyonkezelő ügyfeleiknek. Az iparágban régóta folyik a vita arról, hogy az ilyen taktikák tisztességes játéknak számítanak-e, amikor egy bank a többi rivális célkeresztjébe kerül.

Szingapúrban és a Közel-Keleten egyes ügyfelek több tízmillió dolláros, sőt egyes esetekben ennél is nagyobb értékű készpénzfelvételt vagy vagyontárgyak áthelyezését kérték.

A Credit Suisse június 30-án világszerte 763 milliárd frankot (325 ezer milliárd forint )  kezelt, szemben az év eleji 856 milliárd frankkal, mivel a részvény- és kötvénypiacok visszaestek, és a bank megszakította kapcsolatait néhány tehetős orosszal.

Egy ázsiai családi iroda ügyfelének, aki készpénzfelvételt kért, a bank azt mondta, hogy a tranzakciók sora még feldolgozásra vár, ami átmeneti elmaradásokat eredményezett.

A privátbankárok igyekeznek beszélgetni az ügyfelekkel, hogy megnyugtassák őket a bank szilárd tőkepufferéről és likviditásáról. Elkezdtekolyan megoldásokat is javasolni az esetleges kitettség korlátozása érdekében, mint például a vagyon áthelyezése harmadik félhez, vagyonkezelőhöz, illetve a készpénz rövid lejáratú amerikai kincstárjegyekbe történő befektetése.

A Credit Suisse CET1 tőkemutatója június 30-án 13,5 százalék volt, ami jóval meghaladja a 8 százalékos nemzetközi szabályozói minimumot és a 10 százalék körüli svájci követelményt. A likviditási fedezeti mutatója az egyik legjobb és az egyik legmagasabb az európai és amerikai banki versenytársak között. Még ha mélyebb bajba is kerülne, a svájci kormány egy új törvényen dolgozik, amely állami likviditási fedezetet biztosítana a rendszerszinten releváns bankok számára. A tavalyi mérlegfőösszeg nagysága alapján a világ 45. legnagyobb bankja volt.

Nem egyedi eset?

Amikor a pénzügyi piacok helyzete pozitívnak tűnik, a bankok kockázatos ügyleteket kötnek, amelyeket saját eszközeikkel fedeznek, így tisztességes nyereséget termelnek. Ha azonban romlik a helyzet a pénzpiacon, befektetéseik veszteséget mutatnak – ügyletek megkötésére kényszerülnek, és megtörténik a hitelállomány leépítése. 

Ez fájdalmas folyamat a bankok számára. Azok, akik nem tudják kezelni a helyzetet, nagy veszteségeket könyvelnek el spekulációikból. Kudarcot szenvednek, mint például 2008-ban a Bear Sterns és a Lehman Brothers amerikai bankoknál. A nagy európai bankok akkor nem mentek csődbe, de a felszámolás folyamata nagyon megütötte őket.

Amikor a világ nem növekszik, akkor a bankok sem. A banktörténelem is azt mutatja, hogy nem mindegyik kereskedelmi bank volt képes alkalmazkodni a megváltozott valósághoz.

A Credit Suiss áldozata lett a romló pénzügyi viszonyoknak, amit most a tőkeemelés mellett eszközeladással vagy saját adósságvásárlásával kell kompenzálnia. Pénteken bejelentette, hogy 3 milliárd dollárnyi saját adósságot vásárol, ami hasonló, mint amit 2016-ban a bajba került Deutsche Bank tett.

Ha a helyzet romlik, nem a Credit Suisse lesz az egyetlen befektetési bank, amely a peremen billeg. Csatlakozhatnak hozzá más befektetési házak is, amelyek túlságosan optimisták voltak a jövőt illetően. Tekintettel arra, hogy a világ milyen erősen épül a bankok által finanszírozott adósságra, az adóssághelyzet romlása számukra sem lesz túl örvendetes.

Valószínű, hogy nem a Credit Suisse az utolsó nagy bank, amelyik bajban van.

(Foto: The New York Times)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rollotomasi
2022. október 18. 11:27
Ez az ügy világosan megmutatja azt, hogy a pénzügyi rendszer mennyire piramisjátékszerűen épül fel, és hogy a valós gazdasági teljesítmény és a pénzügyi szektor kettévált. A pénzügy az egész gazdaság, sőt, a poitika fejére nőtt, lásd Gyuri bácsi és társai manipulációit. Alaposan meg kéne reformálni az egészet, és a gazdaság teljesítményével szinkronba kéne hozni, és meg kéne szüntetni a tőzsdei spekulációkat is, mert a válság így folyamatosan újratermeli önmagát, és a politikai forrongások, háborúk is mindennaposak lesznek. De hát - mivel az összes olyan politikus, aki tehetne az ügy érdekében, a pénzügyi világ farzsebében van - erre vajmi kevés az esély.
Autofocus
2022. október 18. 11:27
Nem fogunk utánuk krokodilkönnyeket hullatni. A világ orgazdái.
szemlelo
2022. október 18. 11:26
A Crédit Suisse az egyik nagy, svájci bank, amelyik az 1990-es években amerikai bankokkal és befektetési csoportokkal gyakorlatilag fuzionált. Ez volt a feltétele annak, hogy beengedjék az amerikai tőzsdékre. (a másik az UBS)
Akitlosz
2022. október 18. 11:25
"Az iparágban régóta folyik a vita arról, hogy az ilyen taktikák tisztességes játéknak számítanak-e, amikor egy bank a többi rivális célkeresztjébe kerül." Mit mondanak a jogszabályok? Annál többet nem kell betartani, mint ami jogszabályban vagy szerződésben le van írva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!