Amerikát elbutítják az okostelefonok, már gondolkodniuk sem kell azoknak, akik nem akarnak

2022. október 09. 20:30

Manapság az okostelefon hatalmas szerepet játszik Amerika elbutításában. Ahelyett, hogy hasznos információk forrásaként tekintenének rá, inkább csak céltalanul pörgetik a különböző közösségi-médiaplatformokat, amelyek beszippantják és függővé teszik az embereket. 

2022. október 09. 20:30
null

Az 1933-ban keletkezett „dumbing down” (magyarul lebutítani) kifejezés filmipari szleng volt, amelyet forgatókönyvírók használtak. A pontos jelentése: „átdolgozni úgy, hogy a kevéssé iskolázott vagy intelligens embereknek tetsző legyen”. Valódi célok nélkül az emberek hajlamosak arra, hogy elrugaszkodjanak a realitástól, a kellemetlen valóságtól, és könnyebb utakat keressenek, ebben pedig nagy segítségükre vannak az okostelefonok által elérhető egyszerű szoftverek. Röviden: 

 – állítja a Brucewilds blog.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a függőséget okozó okostelefonok mellett más, digitális közösségi terek – például a virtuális valóság – is fejlődnek, ezek pedig társadalmi diszfunkcióhoz vezethetnek. Ez azért is veszélyes, mivel a virtuális valóság tovább károsíthatja az emberek valós interakcióit. Emellett különösen aggasztó, hogy gyerekek milliói nőnek fel okoseszköz-központú világban, és félő, hogy később ők a virtuális világot nem tudják majd elválasztani a valóságtól.

A blog szerint az okostelefonokkal kapcsolatos problémák nagy része abból ered, hogy az embereknek nem szükségük, egyszerűen csak igényük van rá. Mindenki „megérdemli”, hogy okostelefonja legyen. A korábbi amerikai kormány pedig még rá is erősített erre: egy kormányzati program keretein belül ingyenes telefonokat biztosítottak az alacsony jövedelmű polgároknak – ezeket az eszközöket hívták „Obama telefonoknak”.

Nem mindenki híve a programnak: egyre többen válnak meg okostelefonjaiktól

Minél többet használod, annál többször akarod majd használni – ebből lett elege azoknak az embereknek, akik úgy döntöttek, hogy végleg megválnak okostelefonjaiktól. 

Dulcie Cowlinga a Covid-időszak alatt ismerte fel azt, hogy valójában nincs is szüksége okostelefonra. Cowling akkor határozta el igazán magát, amikor játszótérre vitte fiait egy napon, ahol azt látta, hogy minden anyuka – beleértve saját magát is – a telefonját nyomkodja.

„Az jutott eszembe: mikor jutottunk el idáig?” – tette fel a költői kérdést Cowling -– „Az emberek nem élik meg a valós, fontos pillanatokat. 

A 36 éves nő – aki nem mellesleg kreatív igazgatóként dolgozik – nem is habozott, karácsonykor elmondta a családjának, hogy egy régi Nokiára váltott, így a telefonján már csak hívást és SMS-t tud fogadni.

2030-ra már birtokolnunk sem kell ahhoz az eszközöket, hogy használhassuk azokat

A Világgazdasági Fórum (WEF) szerint 2030-ra már nem is kell okostelefont birtokolnunk ahhoz, hogy használjuk. A 8 jóslat között azt is megemlítik, hogy 

Az Új Világtudat blog szerint ez annak köszönhető, hogy a kétezres években született fiatalok számára már nem az anyagi javak felhalmozása fontos, inkább élményeket gyűjtenek – ez pedig vásárlás nélkül is elérhető.

A WEF arra is rámutatott, hogy még csak ki sem kell mozdulnunk majd otthonról ahhoz, hogy kölcsönözzünk – egyszerűen csak meg kell rendelnünk azt, amire szükségünk van, egy drón pedig leteszi majd az ajtónk elé. 

(Azért reméljük, hogy ételeket nem csak kölcsönözni lehet majd. – A Szerk.)

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2022. november 27. 17:51
"a kétezres években született fiatalok számára már nem az anyagi javak felhalmozása fontos, inkább élményeket gyűjtenek – ez pedig vásárlás nélkül is elérhető" élményeket gyűjtenek - ez az egyik leglátványosabb baromság, ami népszerű lett az elmúlt években
ExMunkatárs
2022. november 06. 22:18
Egyben éles kontrasztban áll a cikk tartalmával.
Reszelő Aladár
2022. október 22. 12:17
Itt is csak az arany középutat kell megtalálni. Ahogy a fegyver sem öl embert, csak a használója, a kokain is csak felszippantva káros, úgy az okostelefon is csak akkor veszélyes, ha rosszul használják. Új dolog még ez és még nem alakultak ki az optimális használati szokások. Amúgy szép, hogy az új generáció élményeket gyűjt, a gond csak ott van, amikor azt is egy telefon képernyője mögül teszik, mert már nem is az a lényeg, hogy mit láttál, hanem hogy abból mit osztottál meg.
Ólat a trolloknak
2022. október 20. 14:46
Sehol nem voltak még a mobiltelefonok, amikor Amerikát már hülyék lakták...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!