Nem árnyékol a múlt: Japán újra hisz az atomerőművekben

2022. augusztus 28. 12:11

Míg Németországban a kormány az utolsó reaktorok lekapcsolásáról vitatkozik, addig Japánban, Fukusima ellenére, Kishida miniszterelnök új reaktorokról döntene - adta hírül hitetlenkedve a Spiegel. A németek számára azért is érdekes a hír, hiszen ők is a fukusimai baleset miatt döntöttek a német atomerőművek leállításáról

2022. augusztus 28. 12:11
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Jó tizenegy évvel a fukusimai reaktorkatasztrófa után Japán ismét az atomenergiára támaszkodik - számolt be a Spiegel. Ezzel az atomenergia részesedése az ország energiaellátásában több mint egyötödére nőhetne.

Fumio Kishida miniszterelnök kormánya a következő generációs atomerőművek fejlesztését és építését fontolgatja. Kishida bejelentette, hogy a kormány az év végéig szeretne a kérdésben dűlőre jutni. Ez egyértelmű elmozdulás lenne Japán korábbi politikájától, miszerint nem építenek további atomerőműveket.

Ráadásul,

A világ harmadik legnagyobb gazdasága, amely megelőzi Németországot, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030. április 1-jéig a villamos energia mintegy 22 százalékát atomenergiából állítsa majd elő. Fukusima előtt ez az arány 30 százalék körüli volt, 2020-ban pedig alig haladta meg az öt százalékot.

Japán visszakapcsolná az összes régi reaktort

Az új japán nukleáris politika tehát nagyban eltér a németekétől. Németországban az energiaválság ellenére a kormány a még csak a hálózatra kapcsolt atomerőművek élettartamának rövid meghosszabbításáról vitatkozik. Különösen a Zöldek viselik nehezen ezt a lépést - vagy akár a már leállított atomerőművek újraindítását. Általában a technológia kockázataira mutatnak rá. Bár Fukusima után Németország úgy döntött, hogy 2022 végére teljesen kivonul az atomenergiából, de időközben a lakosság hozzáállása is változóban van a szűkösebb és drágább energia miatt.

A katasztrófa után, amelyhez 2011-ben egy súlyos földrengés és egy hatalmas szökőár vezetett, Japán szigorú biztonsági előírásokat vezetett be. A reaktorok üzemeltetését alapvetően 40 évre korlátozták. Folyamatos biztonsági fejlesztésekkel azonban további 20 évre kitolható az üzemeltetés.

Kishida elmondta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fennmaradó hetet is újra üzembe helyezzék.

Japán nincs egyedül a fordulattal a nukleáris politikában. Európában is egyre több ország fordul újra az atomenergia felé. Nagy-Britanniában a Hinkley Point C az első atomerőmű, amelyet több mint 20 év után építenek, és a Sizewell erőmű is kap egy új blokkot. Franciaországban és más uniós országokban is épülnek új reaktorok. Svédországban a liberális politikusok a szeptember közepén esedékes parlamenti választások előtt a magas energiaárak miatt az atomenergia bővítése mellett kampányolnak.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. október 25. 00:50
És ráérő parasztok hordják föl kosárban a hűtővizet mi?
patópál
2022. augusztus 29. 11:08
Miért ne tenné? Németország talán lebontotta a vasúthálózatát az eschedei ICE-baleset után?
Reszelő Aladár
2022. augusztus 29. 10:48
A németek vajon a bajor cunamitól félnek? Mert azt ne feledjük, hogy egy alapvetően műszaki tudományokból profitáló nép (amikor elmélkedtek, abból gyakran baj lett) at atomenergia kapcsán egy elvi-érzelmi döntést hozott, mert a 10% alatti zöldek ék akart benyalni, azaz ezt diktálta a korszellem. De ez persze egy olyan arculcsapás, amit otthon meg sem ír a sajtó. A végén tényleg csak náluk meg néhány velük önként függőségben lévő ország fog csak befaragni.
amca
2022. augusztus 29. 00:27
Idióta japcsik. Már 1941 ben is ájdióták voltatok. Fukushimát 50 méterrel magasabb dombra építitek , no problem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!