Dráma: sörhiány elé nézhet az USA

2022. augusztus 13. 09:50

Az amerikaiak kedvenc sörei Mexikóból érkeznek, ám a vízkészlet zsugorodása miatt veszélybe került a teljes ottani ágazat.

2022. augusztus 13. 09:50
null

Mexikóban állandósulni látszik a vízhiány. Az extrém szárazság miatt még jobban zsugorodnak az amúgy is szűkös vízkészletek, ez pedig kihat a legendás mexikói söriparra is. A helyzet Észak-Mexikó folyamatosan aszály sújtotta részein, többek között a sörgyártás fellegváraként számon tartott, a Heineken gyárának is helyt adó Monterrey-ben annyira kritikussá vált, hogy Andrés Manuel López Obrador elnök

felszólította a gyárakat: költöztessék a termelést az ország déli területeire, ahol nem okoz problémát az ipari vízigényük. 

A városban hónapok óta tart a vízhiány, így érthető, hogy a lakók is egyre ingerültebbek a sörgyárak miatt, amelyek szerintük előlük használják el a vizet. A probléma nagyságát jól jelzi, hogy a Heineken saját vízkészletéből ajánlott fel jókora mennyiséget az aszály sújtotta városnak. Éppen ezért az elnök ötlete – amely ráadásul kormányzati segítséget ígért a gyárköltözésekhez – osztatlan sikert aratott. „Ez nem azt jelenti, hogy nem gyártunk több sört, csak azt, hogy északon nem gyártunk többé. Nem adunk engedélyt olyan területre, ahol egyébként sincs megfelelő mennyiségű víz” – mondta az elnök. 

Költözik a Constellation Brands is, a világ egyik legnagyobb sörbeszállítója. A cég éppen új gyáregységet készült építeni Észak-Mexikóban, de az elnöki utasítás után délen kezdték el az újratervezést. A CB portfóliójában szerepel többek között az egész világon forgalmazott Corona Extra és a Corona Light sör is.

Hogy milyen hatásai lennének a mexikói söripar mélyrepülésének, ahhoz elég vetni egy pillantást az USA sörfogyasztási statisztikáira:

a tavalyi sörimport 76 százalékát az Államok mexikói beszerzésből oldotta meg.

Ha zavarok támadnának a sörgyártásban, az az árak ugrásszerű emelkedését, rosszabb esetben sörhiányt okozna. 

Fotó: coronausa.com

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kitalátor
2022. augusztus 15. 18:34
Az egész emberiség jobban járna!
Akitlosz
2022. augusztus 15. 18:33
Drámai lőszerhiánnyal jobban járna az USA.
Morton
2022. augusztus 15. 18:33
Nem tréfa ez! Őszinte részvétem a nedű nélkül maradt sörissza kollégáknak! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!