A magyar űripari tőkebefektető is beszállt a német startup vállalkozásba

2022. július 01. 17:05

A Herius tőkebefektető elsősorban közép-kelet-európai űripari befektetésekre koncentrál, de a németek műholdakkal kapcsolatos fejlesztésében globális lehetőséget lát.

2022. július 01. 17:05
null

A Herius Capital alapkezelő kezelésében lévő magyar űripari befektetési alap Németország egyik feltörekvő űripari startup vállalatába, az OKAPI: Orbitsba fektetett be. Mint arról Sárhegyi István, a Herius alapítója a Makronómot tájékoztatta: a befektetési kör teljes értéke 5,5 millió euró volt, amellyel a Herius 10 százalék alatti befektetője lett a német strartup társaságnak.

A Herius Capital budapesti székhelyű, űripari fókuszú kockázati tőkebefektető, amelynek küldetése, hogy támogassa a kialakulóban lévő űrökoszisztémát. Az űriparban felhalmozott szerteágazó kapcsolatrendszerén, valamint rugalmas befektetési stratégiáján keresztül a Herius támogatja az európai űrszektor meghatározó úttörőit, különös tekintettel a közép-kelet-európai régióra. 

Az OKAPI: Orbits egy olyan űrforgalom-irányító szoftvert fejleszt, amely – a felbocsátott műholdak számának növekedéséből következő problémákra adott válaszként – megakadályozza a végzetes ütközéseket az űrben és optimalizálja a műholdak működését, így biztosítva, hogy fenntartsák orbitális pályáikat. A vállalat 2018-ban kezdte el működését, és meghatározó know-how-val rendelkezik a pályadinamika és az űrszemetek pontos helymeghatározásának területein. 

„Mi fejlesztjük az első olyan platformot, amelyet az űrkörnyezet megőrzésének biztosítására terveztek. Az OKAPI: Orbits segítségével mindenki, aki az űrszektorban dolgozik, egyetlen kattintással kritikus információkhoz férhet hozzá. A platform segítségével a műhold-üzemeltetők pontos adatokat kapnak, amely által elkerülhetik más eszközökkel történő interferenciát vagy ütközéseket” – mondta Kristina Nikolaus, az OKAPI: Orbits társalapítója és vezérigazgatója.

Sárhegyi István a befektetés kapcsán úgy nyilatkozott: az OKAPI csapatának technológiai és űriparban szerzett mélyreható ismeretei meggyőzőek, a befektetést pedig a Herius tanácsadói, Johann-Dietrich Wörner, az Európai Űrügynökség korábbi főigazgatója, és Pedro Francisco Duque, Spanyolország korábbi innovációs minisztere és egyben első űrhajósa is támogatták.

A következő évtizedekben több mint 70 ezer műhold kering majd alacsony Föld körüli pályán, amely majdnem hétszer annyi műholdat jelent, mint amennyit 1957 és 2020 között bocsátottak fel a szolgáltatók.

Nyitókép: 
MTI/EPA/Christian Bruna

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. július 02. 21:06
Űrállomás! Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak. Kérem, a fakockát nem az ajtó sínjébe tenni. A huzat miatt.
Muki46
2022. július 02. 13:14
Ezekkel akarják tönkretenni a Földet. Hogy szakadna rájuk az ég.
Matocska
2022. július 02. 13:13
Űrszemetes :) Látod, Karácsony Gergely, nem leszerelni kell a kukákat, hanem még az űrbe is telepíteni.
Jajdejónekünk
2022. július 01. 20:24
A következő szöveg stílusgyakorlat. Ez is csak a Órbán mániája, mint a foci. Persze, Magyarország űrnagyhatalom, közben meg a magyar kórházban/iskolában nem jut a WC-be budipapír. Különben is olvastam egy történetet (amit én írtam) arról, hogy egy szívműtét előtt megkérdezték a pácienst, hogy tud-e varrni, mert neki kell majd összevarrnia magát, amikor hazaküldik a műtét után! Állítólag nem lehet időpontot kapni rákszűrésre, mert a Sajó-katasztrófa miatt nem elég a folyami rák, még a legrászorulóbbak számára sem, mint pl a transznemű facebook-cenzorok!! És pedig 2022-ben élünk! De Magyarország űrnagyhatalom akar lenni és már van is, egy cég, akik gondolkodnak rajta, hogy befektetnének!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!