Kamatemelésről dönthet az MNB

2022. június 28. 11:32

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatmeghatározó ülést tart. A kamatemelést indokolná, hogy előző nap a forint 404 feletti értéket is mutatott az euróval szemben, de még ma reggel is 402 környékén teljesített a magyar deviza.

2022. június 28. 11:32
null

Új negatív rekordot döntött a tegnapi nap folyamán a forint euróval szembeni árfolyama, június 27-én délután 404,77-nél járt. Az utóbbi időszakban a forint a szokásosnál is gyengébben teljesített a régiós devizákkal összevetve, de a feltörekvő piacokon is kiugróan gyengén teljesített. A gyengélkedés fő oka a magyar kormány és az Európai Bizottság közt feszülő vita az uniós források folyósításáról, így nem nehéz kitalálni, hogy egy megállapodás hirtelen erősödést hozhatna a magyar devizának, amiről egyelőre még szó sincs.

Ezen a ponton egyre nagyobb figyelem irányul a Magyar Nemzeti Bankra, hiszen a Monetáris Tanács a mai napon tart kamatmeghatározó ülést.

Az előző hónapban a jegybank 50 bázispontos emeléshez folyamodott az irányadó eszközében az egyhetes betéten.

Már ez az emelés is rendkívülinek számított, hiszen egy ideje csak a Monetáris Tanács hó végi ülésein változtatott a jegybank a valódi irányadó eszközén. Az 50 bázispontos emeléssel így az egyhetes betéti tenderrel felkínált kamat mértéke 7,25 százalékra változott.

Az előző emelést az inflációs nyomás fokozódása tette szükségessé, és bár jelenleg is érvényesül ez a nyomás, erre jött még rá a forint euróval szembeni árfolyamának beesése is, így nem lenne meglepő, ha a Monetáris Tanács újabb emelés mellett döntene. Ezt a feltételezést erősíti az a tény is, hogy a forint a dollárral és a fonttal szemben is gyengébb, mint az utóbbi időszakokban. Ugyanakkor kérdés, hogy a múlt havi 50 bázispontos szigorítást folytatják vagy az az előtti 100 bázispontos alapkamat-emelési ütemhez térnek vissza.

A mai napon kora délutánra várható az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntése, amelyről a Makronóm azonnal beszámol majd.

Borítókép: MTI/ Koszticsák Szilárd
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. augusztus 13. 03:38
Későn és kevés. Első alkalommal kellett volna 8 %-ra emelni, az aprózásnak pedig nincs hatása. Aztán mi van az árfolyam védelemmel, a US 40%-al, az Unió 32 %-al romló pénzét kívülről támogatja az MNB vagy felértékeli végre a forintot, akár Orbán ellenére is?
ehun
2022. június 28. 18:33
minden dollárt eladni...szart sem ér!
foldizs
2022. június 28. 18:33
A környező országok egyikének sem gyengül úgy a pénze, mint épp nekünk...
szodabár
2022. június 28. 18:32
A negyedik negyedévben Európa legnagyobb növekedését érte el Magyarország – derül ki az Eurostat kedden közölt adataiból. Az adatbázis szokás szerint még nem teljes, vagyis néhány ország megelőzhet, de egyelőre az éves összevetésben is a második helyen állunk a lengyelek mögött. Ehhez képest szar a forint. Kilóg egy nagy szőrös zsidó lóláb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!