Figyelem! Vallaniuk kell a magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak, íme a legfontosabb részletek

2022. május 18. 15:00

Május 20-ig kell beküldeni a személyi jövedelemadó bevallásokat a NAV felé. Jelentős kiegészítések szükségesek idén: mutatjuk mire érdemes figyelni.

2022. május 18. 15:00
null
Takács Zsolt

A NAV a digitalizációt követve már 2017 óta  – egyre pontosabban – készíti el a magánszemélyek adóbevallás tervezetét a munkáltatóktól, bankoktól és egyéb szervezetektől év közben kapott adatok alapján. A tervezetek legkésőbb március 16-án éjfélig kiküldésre kerültek és elérhetővé váltak az adózók számára.

Ha az adózók egyetértenek a tervezetben látott adatokkal, akkor csak el kell fogadniuk a NAV által összeállított bevallást,

amelyet az eszja.nav.gov.hu oldalán találhatnak meg. Fontos megjegyezni, hogy míg a magánszemélyek esetében a tervezet automatikusan elfogadásra kerül május 20-án éjfélkor, addig az egyéni vállalkozóknak – bevallani való összegtől függetlenül – manuálisan kell elfogadni vagy módosítani a tervezetet.

1+1 százalék felajánlása

Idén is lehetősége van az adózóknak felajánlani az adójuk 1+1 százalékát az általuk választott civil szervezetnek és vallási közösségnek. Fontos megemlíteni, hogy a vallási közösségeknek nyújtott támogatás automatikusan az előző évben tett nyilatkozat szerint kerül folyósításra, kivéve, ha módosítani akarjuk a támogatni kívánt közösséget. Az 1+1 százalékra jogosult szervezeteket a NAV oldalán található listában lehet megtalálni. Az egyes civil szervezeteknek, illetve vallási közösségeknek minden forint számít, így érdemes nyilatkozni az adó 1+1 százalékáról.

2021-ben több mint 10,5 milliárd forint került civil szervezetekhez a személyi jövedelemadó felajánlásokból.

SZJA-visszatérítés

A kormány a családok támogatására 2021-ben bevezette maximum 809 ezer forintig az egyszeri szja-visszatérítés lehetőségét azoknak a gyermekes szülőknek, akik családi kedvezményre jogosultak. Az intézkedés értelmében minden jogosultnak visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont teljes adó, ekho és a katások esetében a tételes adó negyede: ez körülbelül 1,9 millió embert érint. A legtöbb jogosultnak a NAV automatikusan kiutalta a visszatérítendő adót február közepéig. Azok, akik valamilyen okból kimaradtak az első körből, de jogosultak a visszatérítésre még, péntek éjfélig igényelhetik azt a bevallás „D” lapján. Érdemes a visszatérítés igényének bejelentése előtt ellenőrizni az adófolyószámlát az ebev.nav.gov.hu oldalon, mert előfordulhat, hogy a NAV rossz számlaszámra utalta az összeget, vagy esetleg nem vette észre az adózó az adóelőleg kifizetését.

Egyéb adóköteles tevékenységek, kripto

A NAV a digitalizációnak köszönhetően nagyszámú kontroll adattal dolgozik, amikből össze tudja állítani az szja-tervezetet. Ezek az adatok azonban nem teljeskörűek, mivel csak a belföldön folytatott tranzakciókat tartalmazzák, és abból sem mindent (például az ingatlan eladást, ingatlan bérbeadást nem). Egyre elterjedtebbek a fintech megoldások, így az adózók közül bárki könnyen tud kriptovalutákat és külföldi értékpapírokat adni-venni. Ezeket az adatokat azonban a NAV nem kapja meg a külföldi szervezetektől, így azt az adózónak saját magának kell bevallania május 20-ig. A kriptovaluták esetében sokáig szinte teljesen szabályozatlan volt az adózás, és egyszerűen az egyéb bevételek közé kellett sorolni, azonban 2022-től (2021-re is lehet már alkalmazni az új szabályokat) megváltozott a szabályozási környezet, a magánszemélyeknek csak az eladásból – amikor hagyományos pénzzé teszik a kriptovalutákat – származó bevétel 15 százalékát kell megfizetniük. Ez alól is mentesül az adózó, ha az ilyen ügyletből származó árbevétele nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát, ilyen esetben teljesen adómentes az ügylet. Enyhítés az eddig szürke zónában mozgók számára, hogy

ha eddig nem adóztak a kriptobevételeik után, akkor 5 évre visszamenőleg adóamnesztiát kapnak,

amelyet a 2022-es bevallásban érvényesíthetnek. Ez lényegében azt jelenti, hogy a korábban szerzett nyereségeiket az új, jóval kedvezőbb szabályok szerint adózhatják le most, illetve a következő év május 20-ig (ez lesz a 2022-e adóbevallás).

Átalányadó vs. Kata

Az ország legegyszerűbb adózási formája 2021-ben jelentős változásokon esett át A változtatások szükségességét az indokolta, hogy sok munkaadó és munkavállaló élt vissza az adónemmel, és ezáltal jelentősen megnőtt a bújtatott munkaviszonyok és kényszervállalkozások száma. Ennek megoldására 2021 január elsejétől kezdve azt a szabályt hozta a magyar kormány, hogy az egy kifizetőtől származó, 3 millió forintot meghaladó részre 40 százalékos különadót kell fizetnie a katás vállalkozót „foglalkoztató” partnernek.

A kormány a változtatás miatt elvett, de átalányadó formájában adott is, mivel bevezették

az átalányadózóknak az évi 2 millió forintos adómentes határt,

ami alatt gyakorlatilag nem kell megfizetniük semmilyen adót. Természetesen főfoglalkozás esetén meg kell fizetni a társadalombiztosítási és a szociális hozzájárulási adó minimumát, de a sáv alatt semmilyen egyéb kötelezettség nem terheli az adózót. Ennek fényében az évi 2 millió forintos bevételt elérő egyéni vállalkozóknak érdemes elgondolkodniuk a váltáson, amit ugyancsak az éves SZJA-bevallásban tudnak megtenni a 13-01-es lap (D) pontjában. Ahogy már korábban megírtuk a Makronómon, az átalányadó esetében magasabb az ellátási alap, mint a katánál, valamint igénybe lehet venni a családi adókedvezményt, a fiatalok szja-mentességét, valamint a személyi kedvezményt is. Az egyéni vállalkozóknak nem zárul le a bevallási időszak május 20-án, mivel május 31-ig bevallást kell beküldeniük azokhoz az önkormányzatokhoz, ahol a tevékenységüket folytatják. Fontos megjegyezni, hogy szinte minden eset egyedi, így érdemes könyvelővel felvenni a kapcsolatot a váltáskor, mert könnyen nagyobb adóteherrel találkozhat az adózó a tájékozódás hiánya miatt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!