Kalifornia visszalép az időben: áramkimaradásokra számítanak a szakértők, így tartaléktermelésre fogják a leszerelésre szánt kapacitásokat

2022. május 29. 20:22

Kalifornia több mint 5 milliárd dollárt fordít energetikai tartalékrendszer kialakítására, mivel a jelenlegi rendszerek nem tudják kiszolgálni a keresletet. A szakértők figyelmeztették a lakosságot, hogy este 8 körül áramkimaradásokra lehet számítani, mivel addigra már nem termelnek eleget a napelemek. Az állam energia-infrastruktúráját alig fejlesztették az elmúlt években, így megszokottá váltak az áramkimaradások a forróságtól és erdőtüzektől gyakran sújtott térségben, ahol most nagy tervet készítenek arra, hogy tartalékkapacitások épüljenek fel, így áramszünet esetén is legyen mihez nyúlni.

2022. május 29. 20:22
null
Takács Zsolt

Kalifornia 5,2 milliárd dollárt fordítana „stratégiai villamosenergia-megbízhatósági tartalék” létrehozására, amely segítene az államnak elkerülni a várható áramkimaradásokat, amelyeket az elektromos hálózat túlterheltsége okoz – derült ki a 2022-2023-as költségvetés felülvizsgálatát tartalmazó dokumentumból.

Kaliforniát sok kritika érte az elektromos hálózata miatt, amely még 2020-ban is felelős volt az államban tapasztalt átmeneti áramkimaradásokért. Az állam május elején arra figyelmeztetett, hogy

idén nyáron áramhiány léphet fel,

mivel a szárazság, a hőhullámok és az erdőtüzek továbbra is megterhelik a hálózatot. A szakértői jelentések alapján a csúcsidőszakban, este nyolc körül lehet áramkimaradásokra számítani, mivel ekkor még magas a kereslet, de a napenergia-termelés már kezd leállni.

A megújuló energiaforrások arányának növekedése és a kaliforniai villamosenergia-export is megterhelte a hálózatot. A tartalékot a jelenleg meglévő, leszerelés előtt álló termelőkapacitások, új termelőkapacitások, új tárolási projektek, tiszta tartalékerőművi projektek, a hálózati vészhelyzetekben elosztható terheléscsökkentő kapacitások, valamint dízel- és földgázüzemű tartalékerőművi projektek felhasználásával alakítják ki. A költségvetési dokumentum hangsúlyozza, hogy ezek rendelkeznek kibocsátás-szabályozással és minden szükséges engedéllyel.

Kalifornia 6000 MW nukleáris és gáztüzelésű energiatermelésű kapacitást kíván nyugdíjazni,

de a tervezett tartalék akár 5000 MW-ot is képes lesz biztosítani, amely akkor áll majd rendelkezésre, amikor a hálózat túlterhelt.

Az új költségvetés öt év alatt 8 milliárd dollárt különítene el az állam energiabiztonságának növelésére és a fogyasztói áremelkedések enyhítésére.

A nagy energetikai megújításra azért van szükség, mert az állam vezetése felismert néhány tényezőt és új kihívást – mondta el Gavin Newson, Kalifornia kormányzója. Ezek közé tartozik az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának egyes délkelet-ázsiai országokból származó napelemek ellen folytatott, a dömpingellenes intézkedések kijátszására irányuló vizsgálata, amely hatással van a napenergia-alapanyagok elérhetőségére Kaliforniában. Ezenfelül nehézséget okoznak a koronavírusból fakadó megakadások az ellátási láncban, amelyek megváltoztatják a beszerzés ütemezését – tette hozzá a kormányzó.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 10. 11:39
Abból még nagy bajok lesznek, ha leszerelés előtt álló nukleáris erőműveket újra akarnak indítani. Nem is feltétlenül technikai értelemben veszélyes, hanem azért, mert ez az az iparág, ahol az úgynevezett biztonsági kultúra mindennél fontosabb. Az pedig csak akkor van, ha folyamatosan működik, a dolgozókat folyamatosan képzik, összeszokott csoportok dolgoznak a területen.
kaffogó hebrencs
2022. június 06. 16:14
Az ilyen hírek a nyolcvanas évek Romániájára emlékeztetnek.
fatman
2022. június 04. 21:45
ilyen az intelligens liberális model... nahát, ha nem süt a nap, nincs napenergia... milyen meglepő... erre nem is gondoltunk még! nem értettünk hozzá... gratulálok!
aaabbbccc
2022. június 04. 17:59
amit a Musk-ek szallitottak Ausztraiaba es roppant buszkek ra, az par masodpercre tudna biztositani Ausztralia aramszuksegletet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!