Nem jött be az USA-nak az ingyenpénz: egyes államok még most is nyomoznak a visszaélések miatt

2022. május 27. 10:27

Egyre duzzadó problémává válik, hogy a koronavírus alatt rosszul kezelték a munkanélküliségi kérelmeket az amerikai államok.

2022. május 27. 10:27
null
Takács Zsolt

A járvány idején országszerte megdöbbentő méreteket öltött a munkanélküli támogatásokkal kapcsolatos csalások mértéke. A becslések szerint az államok által

a koronavírus alatt tévesen kifizetett összeg 400 milliárd dollárra rúg,

ami az NBC jelentése szerint a teljes támogatási keret felét teszi ki. Az USA Munkaügyi Minisztériumának legfrissebb hivatalos becslése szerint 163 milliárd dollártól estek el az államok a különböző visszaélések miatt.

Illinois részesedése ebből a csalásból nem ismert, mert az állam nem adja ki a pontos összeg adatát, de a Wirepoints becslése szerint az állam vesztesége elérheti a 6,5 milliárd dollárt. 2021 júniusában a Chicago Tribune arról számolt be, hogy „ha az összeg arányos az országos becslésekkel, akkor több milliárd dollárról lehet szó”.

Néhány illinois-i újságíró hónapok óta üldözi az illetékes állami szerveket a pontos adatokért, de sem az állami Foglalkoztatásbiztonsági Minisztérium (IDES), sem a Pritzker-kormányzat nem adott használható válaszokat arra vonatkozóan, hogy mekkora volt a veszteség, miért, vagy hogyan lehet ezt a jövőben elkerülni.

„Az ügynökség megtagadta, hogy nyilvánosságra hozza a világjárvánnyal kapcsolatos munkanélküliségi csalás mértékét” – hozta le a CBS. A CBS-nek az illinois-i főügyészhez kellett fordulnia, hogy választ kényszerítsen ki az IDES-től. A bírói közbenjárás hatására az újság részleges választ kapott és kiderítette, hogy

legalább ezer esetben lettek megakasztva a visszaélés gyanúja miatt a kifizetések.

Ez az információ keveset mond, mert nem tudhatjuk, hogy hány esetben történt még megakasztott kifizetés, vagy pontosan hány csalás történt, például fiktív igénylők által. A CBS Chicago kérelme csak a 2021. március 1. és 2021. november 30. közötti időszakra vonatkozott, tehát egy olyan időszakra, amelyben az IDES-ből kiszivárgott információk alapján kiugró csalási számokat kezdtek látni.

Ohióban 5 milliárd dollárra becsülik a csalással kapcsolatos veszteségeket, és nyíltan kimondják, hogy „a rendszer szinte minden elképzelhető szinten csődöt mondott”. Kalifornia nyilvánosan közzéteszi a becsült veszteségekre és egyéb munkanélküliségi csalásokra vonatkozó adatait.

Illinois-ban azonban szinte semmilyen információ sem érhető el. Az IDES és a Pritzker-adminisztráció által közölt egyetlen számadat szerint mintegy egymillió hamis kérelem utáni kifizetést állítottak meg.

Az ingyenpénzosztás – a csalásokon felül – óriási károkat okozott az amerikai munkaerőpiacnak, mivel sokak több pénzt kaptak támogatásokon keresztül, mintha dolgoztak volna – írtuk korábban a Makronómon.

A csalás problémájával kapcsolatban nyíltan és őszintén megnyilvánuló államok legnagyobb jutalma az, hogy valószínűleg jobban tudják majd ellenőrizni a csalásokat, amikor legközelebb egy vészhelyzet miatt tömeges munkanélküli segélyt kell nyújtaniuk. Illinois-ban pedig számíthatunk arra, hogy a hibák megismétlődnek – írja Mark Glennon, a Wirepoint újságírója.

(Borítókép: MTI/EPA/David Maxwell; MTI/EPA/Eugene Garcia)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2022. május 30. 02:12
Négerek tudnak jól számolni-sok, több, még több, legtöbb.
Mandinka
2022. május 28. 22:07
Ezé sem akart a patás helikopterpénzt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!