Benzinhisztéria tört ki a szerb töltőállomásokon

2022. március 09. 09:47

A szerbiai kormány ideiglenesen befagyasztotta a földgáz árát. Rendeletet alkotott annak kapcsán is, hogy megtéríti a beszerzési és az eladási ár közötti különbséget, hogy ezzel elkerülje az energiaellátásban felmerülő esetleges zavarokat. Az ukrán-orosz válság miatt az energiaválság elmélyülésére számít mindenki, így Szerbia lakossága körében is pánikhangulat uralkodott el. Egyik napról a másikra hosszú sorok alakultak ki a töltőállomásokon.

2022. március 09. 09:47
null

Az intézkedésre, mint a kormány megindokolta, a földgázpiacon kialakult helyzet miatt volt szükség, illetve amiatt, mert Európában a földgáz ára jelentős mértékben megugrott. Az áremelés elkerülésével pedig szavatolni tudjáka biztonságos gázellátást., Közlésük szerint ezzel a lépéssel megkímélik a gazdaságot és a fogyasztókat a be nem tervezett drágulástól. Rámutattak:

szeretnék elhárítani a földgáz áremelkedés okozta gondokat és enyhíteni az energiaválság következményeit annak érdekében, hogy a fogyasztók ellátása zavartalan legyen.

De hogy ezt meg tudják tenni, a kormány indoklása szerint a gázforgalmazó vállalatok számára elengedhetetlen volt, hogy az állam magára vállalja a beszerzési és a fogyasztói ár közötti árkülönbséget, ugyanis a vállalatok a 2021 novemberi árhoz képest a földgázhoz többszörös áron tudnak csak hozzájutni.

A kormánydöntést követően  Dušan Bajatović, az állami gázszolgáltató vállalat, a Srbijagas igazgatója a szerb médiának azt nyilatkozta, hogy Szerbia rendelkezik kellő mennyiségű földgáztartalékkal, így május 31-éig nem kell drágulásra számítani. A hétvégén arra is rámutatott, hogy a világpiaci folyamatok miatti esetleges árkülönbséget az állam és a Srbijagas vállalja magára, ezért a fogyasztóknak nem kell amiatt aggódniuk, hogy hirtelen megemelkedik a gáz ára.

 Lesz elég üzemanyag?!

 Az idén a kormány már hozott olyan döntést, amivel az energiaválságra reagált. Február közepén döntött arról, hogy üzemanyag árát befagyasztja, azóta a BMB 95 benzint 171 dináros literenkénti áron, míg az euródízelt 179 dináron tartja. Miután

az erről szóló kormányrendelet 30 napra szólt, ami március 14-én jár le,

néhány benzinkúton korlátozni kezdték az üzemanyag eladását: a személyautóknak legfeljebb 20 liter üzemanyagot adtak csak el, a mezőgazdasági munkagépek számára 50 literben határozták meg a megvásárolható felső határt , míg a teherautók legfeljebb 100 liter üzemanyagot vásárolhattak.

Azt látva, illetve tudva, hogy a világban kialakult energiaválság elmélyülésére lehet számítani az ukrán-orosz válság miatt,

Szerbia lakossága körében pánikhangulat uralkodott el, így egyik napról a másikra hosszú sorok alakultak ki a töltőállomásokon.

Attól tartva, hogy nem lesz elég üzemanyag, sokan az autók tartályának megtöltésével próbáltak tartalékolni maguknak. A jelenségre az energiaügyi tárca illetékesei is reagáltak. Kiemelték, Szerbia felkészült az előttünk álló időszakra, van elég üzemanyag az országban.

„Van elég kőolajszármazék Szerbiában, így nincs szükség az üzemanyag felhalmozására” – üzente  a polgároknak Raša Kojčić, energetikai segédminiszter. Rámutatott: miután az energiaválság nem most kezdődött, az állam felkészült az előttünk álló időszakra, vagyis rendelkezik kellő mennyiségű kőolajszármazékkal. Napokra lebontva: az ország 60 napra elegendő gázolaj, benzin, ólommentes benzin tartalékkal rendelkezik, 122 napra elegendő fűtőolaj áll a rendelkezésére, illetve 23 napra elegendő cseppfolyósított földgáz, és 180 napra elegendő kerozin.

Tatjana Matić kereskedelmi miniszter a szerb sajtó megkeresésére kiemelte: az üzemanyag korlátozásával a kiskereskedelmi kutak megsértették a fogyasztóvédelmi törvényt, így az illetékes felügyelőszerveknek reagálniuk kellett és a hétvégén négy töltőállomáson: Újvidéken, Belgrádban, Babusnicában és Kragujevácban megbüntették a törvényt sértő kiskereskedőket. A kirótt büntetés 50 ezer és 2 millió dinár (425-16978 euró) között mozog, ám amint arra a tárcavezető rámutatott, akár 6 hónapra is bezárhatják az adott kutat.

(Fotó: Magyar Szó online)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KEde
2022. március 09. 16:21
Lehet, hogy Magyarországon nincs pánik, de tegnap több kút mellett is elmentem és mindenhol hosszú sorok voltak.
h040183
2022. március 09. 15:33
Szerbeknek van tapasztalatuk! A 90-es évek erről szólt, tudják milyen az amikor egyik napról a másikra vagy elérhetetlen, vagy háromszoros áron beszerezhető valami.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!