Kiderült: az Ukrajnából érkező menekültek között rengeteg a valóban kiskorú

2022. március 03. 09:06

A harcok elől Romániába menekült ukrán állampolgárok csaknem egyharmada kiskorú, mutatott rá a szerdai kormányülésen Nicolae Ciuca miniszterelnök. Emlékezetes, hogy a közel-keleti, 2015-ös migrációs hullámban érkező felnőtt férfiak döntő többsége kiskorúnak hazudta magát.

2022. március 03. 09:06
null

A menekültek harmada kiskorú

A fegyveres konfliktus kezdete óta eltelt hét napon 118 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába, közülük 70 ezren elhagyták az országot, de csaknem 40 százalékuk Romániában maradt. Eddig 1070 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániától, ismertette a román kormányfő.

A román területen tartózkodó 46 ezer ukrán menekült közül 18 ezer kiskorú. Ciuca jelezte: az oktatási, a családügyi, a pénzügy- és belügyminiszterrel közösen, az önkormányzatokkal és Ukrajna bukaresti nagykövetségével együttműködve próbálnak megoldást találni arra, hogy a román területen lévő gyermekek mozgását kövessék, és ellátásukat, oktatásukat meg tudják szervezni.

Románia az Európai Unió menekültügyi és migrációs alapjához fordult, valamint az Unió polgári védelmi mechanizmusát is aktiválta, hogy uniós pénzalapokat szerezzen az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére.

A kormányfő azt is bejelentette: szerdán sürgősségi rendelettel módosítják a légi közlekedési törvényt, oly módon, hogy a NATO-tagországok katonai gépei díjfizetési kötelezettség nélkül használhassák a román légteret.

A migránsok 90 százaléka kiskorúnak hazudta magát

A fenti számokkal kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a Franciaországba kísérő nélkül érkezett „kiskorú” migránsok több mint 90 százaléka felnőtt. Mindez utólag derült csak ki, adta hírül korábban a Vasárnap.hu.

Mindez a francia nemzetgyűlés jelentésből derült ki.

2019-ben a Franciaországban kísérő nélkül tartózkodó kiskorú migránsok 75 százalékát algériaiak, marokkóiak és tunéziaiak tették ki. A jelentésben Rémy Heitz és Aude Groualle ügyészek leszögezték, hogy sok felnőtt használ ki egy 1945-ös törvényt, mely különleges jogokat és védelmet garantál a kiskorú bevándorlóknak. Éppen ezért, ha hazudnak az életkorukról, egyszerűen vissza tudnak élni a francia jogrendszer nyújtotta lehetőségekkel, írta a lap.

A párizsi ügyészség 2019-ben végzett elemzéséből kiderült, hogy a hivatalosan kiskorúként azonosított 154 személyből álló csoportban az orvosi vizsgálatok alapján valójában 141 felnőtt volt, ami 91,6 százalékot jelent, tette hozzá a Vasárnap.hu.

(Címlap: MTI/Czeglédi Zsolt)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!