Balkáni békefenntartóból lett sikeres napelemgyáros: amerikai cégét hozta haza

2022. február 07. 15:58

Nem mindennapi a CoreComm SI és Horváth Balázs története, aki amerikai katonai bázisokon kezdett mérnöki feladatokat végezni. Az idén 20 éves magyar tulajdonú vállalkozás 2018-ban kezdte meg saját márkájú napelemek gyártását, amelyből csak a tavalyi évben 16 ezer darabot gyártottak. A tetőcserépbe integrálható egyedi és energiatakarékos napelemeikkel versenyképesek Európában és a Távol-Keleten is. A vállalat jelenlegi helyzetéről és jövőképéről Horváth Balázs, alapító-ügyvezető beszélt a Fejlődik a hazai! c. műsorban. 

2022. február 07. 15:58
null

Amerikai céggel indult, de a honvágy hazaszólította 

„A cég története az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött. Az európai biztonságos szoftverrendszer kidolgozásában, az ún. ESSOR-misszióban kaptunk lehetőséget arra, hogy a katonai bázisok elektromos ellátását biztosítsuk. Továbbá egy gyengeáramú optikai hálózatot is építettünk, valamint a telefonhálózat programozási feladatait is elláttuk. Ezekkel a lehetőségekkel tudtunk elindulni, és 1999-ben céget alapítani Amerikában. Ezért is ilyen kacifántos a cég neve (CoreComm SI).

Itthon szerettem volna élni, itthon fejleszteni a céget. Végül 2001 januárjában hazaköltöztem Magyarországra. Úgyhogy most már itthon is elmúltunk 20 évesek” – kezdte Horváth Balázs.

Magyar, high-tech és zöld: a CoreComm SI évente 80 ezer napelemet gyárt a magyar piacra

A napelemgyártást a cég a 2010-es évek közepén kezdte el. Akkoriban szinte kizárólag saját felhasználásra gyártottak hagyományos napelemeket. Több naperőművük van saját kezelésben, közel 20 megawattos hálózatot építettek ki az évek során. Ekkoriban vált érezhetővé a megbillenés Európában: a gyártás elkezdett a Távol-Kelet, azon belül is Kína irányába tolódni az olcsóbb árak miatt. „Ekkor úgy éreztük, hogy csak úgy tudunk a folyamat nyertesei lenni, ha saját magunk kezdünk el gyártani” – kezdte az ügyvezető.

Meg kellett újulnunk a fennmaradáshoz. Találkoztunk egy német-norvég vállalattal, amelynek a mai napig tetőcserépbe integrálható, kicsi napelemeket gyártunk. Ezeket úgy kell elképzelni, hogy körülbelül akkorák, mint egy A4-es lap, és ezek kerülnek intergrálásra a tetőcserepeken” – tette hozzá annak kapcsán, hogy a siker titka az állandó megújulás.

Vége az „esztétikai környezetszennyezésnek” – a CoreComm SI jóvoltából a napelemek ma már tetőcserép méretűek
A CoreComm napelemei kisebbek a hagyományosnál, műszakilag sokkal hatékonyabbak és megbízhatóbbak. A cég stratégiája nem az, hogy bérgyártást végezzen, hanem hogy olyan tevékenységet folytasson, amivel magasabb hozzáadott értéket tud teremteni, így magasabb béreket fizetni, magasan képzett szakemberekre támaszkodni, és persze mindezt itthon, Magyarországon. 

Az innováció általi növekedés új és új kihívások elé állítja a vállalkozást. A gyár ugyanis organikusan olyan gyorsan fejlődik, hogy a megrendeléseket az infrastruktúra nem tudja kiszolgálni.

Sokkal több energiára van szükségük, mint amit a helyi szolgáltató rendelkezésre tud bocsájtani, és nem tudnak 3-4 évet várni a kapacitások bővítésére. 

A megoldást a Zöld Nemzeti Bajnokok program gyorsította fel, amelynek keretében lehetőségük volt önálló energiatároló kapacitás kiépítésére, így a tárolt szél- és napenergia felhasználását most már maximálisan képesek szabályozni. Ebből nyerik például a reggeli gépindításokhoz szükséges plusz energiát, így sosem áll le a gyártás, illetve függetlenek az energiaszolgáltatóktól.  

Mindenkiben megbecsülni azt, amihez ért

„Nálunk szerencsére nagyon kicsi a lemorzsolódás, most 110-en vagyunk a cégnél. Több kutatás-fejlesztési projektünk is van, mérnökeinket izgalmas és innovatív feladatokkal próbáljuk megtartani. Rendkívül érdeklik őket a napelemmel kapcsolatos fejlesztések. Fontos megemlíteni, hogy nálunk a mérnöki csapatnak elsősorban nem terméket kell fejleszteni, hanem gyártástechnológiát kidolgozni, tehát sokszor a legkisebb csavarokat is ők tervezik meg. Mindig azt szoktam mondani, hogy fiatalos a csapat, de tapasztalt. Az elmúlt években a kollégák olyan, teljesen egyedülálló kompetenciákra tettek szert, amellyel értéket tudnak teremteni.

mégpedig egyedi, személyre szabott gyártással. Tavaly például 160 ezer darab napelemet gyártottunk le, amely elsőre nagy számnak tűnik, de kínai léptékhez képest elhanyagolható mennyiség” – mondta Horváth Balázs. 

Az ügyvezető szerint nem a vezető átlagon felüli hozzáértése, tehetsége vagy IQ-ja az, ami egy céget sikeressé tehet. A cég működésének kulcsa a csapatszellem, az együttműködés, és az, hogy a vezetés meglássa, a munkatársak pedig megbecsüljék azt, ami a másikban érték, a takarítótól az operátorokon át a mérnökökig.

Arra a kérdésre, hogy mi tölti el az elmúlt 20 évben a legnagyobb büszkeséggel, nem a cég növekvő mutatóival válaszolt:

Az évek során meg tudtuk tartani a családias hangulatot, és hozzánk tényleg mindenki örömmel jár be dolgozni. Azt tudom mondani, hogy talán erre vagyok a legbüszkébb.” 

A CoreComm SI is előre megy, nem hátra

A jövőtervek kapcsán nyilvánvaló, hogy maga a fejlődés óriási kihívás a vállalkozás számára.

Most is olyan magas a megrendelésállományuk, hogy háromszorozni kell a gyártást, a következő évben pedig ötszörözni.

Ezek olyan feladatok még egy tapasztalt cégvezető számára is, hogy biztos segítségre lesz szükségük a menedzsmentben. A következő nagy lépés emellett a töltőhálózatok energiatárolása, amelyben komoly tapasztalatuk van, ebből fejlődött ki a zöld energiával való kapcsolatuk is, de ez még nem az út vége számukra.

A harmadik nagy kihívás, egyben előrelépési lehetőség, hogy a nemzetközileg egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt lassan minden építkezésnél, felújításnál kötelező lesz megújuló energiaforrások használata, amely most elsősorban a napelemeket jelenti. Egyre többen adnak a házak esztétikájára, külsejére, amelyre a CoreComm által gyártott, tetőcserépbe integrálható napelem lehet a megoldás. A piaci felmérések alapján egyre nagyobb az igény az ilyen napelemekre, vagyis a vállalkozásnak minden esélye megvan arra, hogy a közeljövőben magyar multivá váljon a zöldgazdaság területén.
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. február 09. 08:15
ahol nincs mas energiaforrasra lehetoseg a legjobb valasztas, kombinalva a szelenergiaval
csulak
2022. február 09. 08:14
nos elnezve az emelkedo energia arakat, ugy nezz ki hogy jo befektetes a napelem
szemlelo
2022. február 08. 13:13
Ezeket az állításokat jó lenne bizonyítani. Nem lesz könnyű, mert nem igazak.
B_kanya
2022. február 08. 13:12
"ahol nincs mas energiaforrasra lehetoseg " A Holdon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!