Egy afgán nő vallomása: A tálib megszállás óta mindenemet elveszítettem

2022. február 25. 08:00

Bár a tálibok augusztusban megígérték, hogy a nők továbbra is dolgozhatnak és tanulhatnak, most mégis az alapvető jogaikért küzdenek – rejtélyes módon tűnnek el az aktivista nők Afganisztánban – állítják külföldi források.

2022. február 25. 08:00
null

Megszegték ígéretüket a tálib vezetők

A tálib vezetők tavaly nyáron visszafoglalták Afganisztánt és ígéretet tettek arra, hogy a nők továbbra is dolgozhatnak, a lányok pedig iskolába járhatnak – a következő videó viszont rámutat, hogy nem sikerült betartaniuk az ígéretüket.

A Brut. egyik februári videójából kiderül, hogy valójában félelemben élnek az afgán nők a tálib megszállás óta. 

A videóban szereplő – eltakart arcú – nők arról számoltak be, hogy a szépségszalonokon kívül nem dolgozhatnak – ott is csak azért, mert a férfiak nem érhetnek a nőkhöz, ezért kénytelenek nőket alkalmazni. 

„Mióta megérkeztek a tálibok, a gazdaság összeomlott, így kevesebb vendégünk van a korábbi időszakhoz képest” – meséli a Brut. videójában egy szépségszalonban dolgozó afgán nő. 

Egy korábban újságíróként dolgozó nő is nyilatkozott: 

Az érintett nők azt is hozzáteszik a videófelvételen, hogy a tálibok szigorú törvényeket alkottak: a nők sminkben nem mehetnek utcára, sőt, egy hónapra be is záratták a szépségszalonokat. 

„Én csak azt szeretném, hogy a tálibok hagyjanak engem és a tanulóimat dolgozni. Cserébe bármilyen ruhát hajlandó vagyok viselni, amit kérnek”

 – jelentette ki a videóban szereplő szépségszalon vezetője, majd hozzátette: „Muszlimok vagyunk és egy Iszlám országban élünk, ettől függetlenül hagyniuk kellene minket dolgozni”.

Függetlenségükért harcolnak az afgán nők

Decemberben nők tucatjai tüntettek Kabulban, az oktatáshoz, a munkavégzéshez és a politikai részvételhez való jogaikért.

Az Euronews szerint nem ez volt az első tüntetés a nők részéről, hiszen továbbra is ki vannak zárva a politikai életből és nem viselhetnek hivatalt. A tálib rendőrség veréssel fenyegeti őket, ennek ellenére az afgán nők továbbra is küzdenek az alapvető jogaikért. 

Aktivista nőket hurcolnak el otthonaikból a tálib hatóságok

Ayar már a hatodik nő, akit a tálibok az elmúlt hetekben elfogtak – derül ki az Euronews februári jelentéséből. 

A szélsőséges iszlamista tálibok tagadják, hogy őrizetbe vették volna az említett nőket.

Egy januárban eltűnt aktivista,Tamana Paryani egy békés tüntetésen vett részt, majd napokkal később egy videót tett közzé a közösségi médiában, amelyen fegyveres férfiak hatoltak be az otthonába – olvasható az Euronews oldalán.

„Segítség, a tálibok eljöttek a házamhoz!” – mondta, mielőtt a videó véget ért. 

Az ügy pikantériája, hogy az ENSZ tálib nagykövete címre pályázó Suhai Shaheen szerint azonban Paryani „hamis filmjeleneteket készít, hogy külföldön menedéket kapjon”.

Borítókép: MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!