A baloldal torkán akadt a csirke far-hát: először lenyelni, most kiköpni nem tudják

2022. január 23. 17:20

A csirke far-hát lett a magyar politika viszonyítási pontja, a szociális és gazdasági programok illetve filozófiák alfája és omegája. Büttl Ferenc igyekszik rendet vágni far-hát ügyben a Mércén, de a far-hát által a baloldal egységén ejtett sebek begyógyítása még várat magára.

2022. január 23. 17:20
null

Büttl nekimegy a far-hát kérdéskörben az ellenzéket kritizáló ellenzékieknek: „ha van olyan mérvadó közszereplő, akinek a viselt dolgaival bajunk van, akkor annak tessék nekimenni nyilvánosan – ha elém kerül ilyesmi, ígérem, én is így fogok eljárni –, de ne általában az ellenzéken éljük ki bizonyos konkrét személyek vagy szervezetek viselkedése (viselt dolgai) miatti frusztrációnkat! (...) Nevesítsünk és konkrétan fogalmazzuk meg, hogy mivel mi a bajunk!” – üzeni az ellenzéket kritizáló baloldali szociológusnak, Szalai Erzsébetnek. Büttl egyébként azt a komikus nézetet vallja, hogy az árstop senkinek nem növeli majd a jólétét semmilyen szinten, ezt a nézetét már többször fejtegette a Mércén.

Büttl a cikkben mentegeti még az ellenzéket, amely szerinte nem is kommunistázik versenyt az árstop kapcsán. A közgazdász felszólítja az ellenzék önkritikus elhajlóit, hogy tessenek neveket mondani, ne csak úgy a levegőbe kritizálni.

Végül arról ír, hogy az ellenzék sokszínű, így nem is kérhetünk rajta számon túl sokat, de azért igenis vannak szociális üzeneteik, még ha nem is látszik. Viszont ha a kormánynál látszik is ilyen intézkedés (ez lenne az árstop), az nem több egyszerű propagandánál.

„Az ellenzék pontosan elmondta, hogy mit csinálna másképpen: kedvezményes, 5%-os áfakulccsal adóztatná az alapvető élelmiszereket. Nem ezt a hat (hét) terméket, hanem ennél egy jóval szélesebb kört. Igaz, három most is így adózik, de másik harminc meg nem. Soroljam? Mondják azt is, hogy az alacsony jövedelműek jövedelmeinek növekednie kell. Beszélnek a családi pótlék megduplázásáról,  nyugdíjminimum-emelésről, ha jól emlékszem, éppen aláírásokat gyűjtünk, hogy az álláskeresési járadék ne csak három, de kilenc hónapig járjon. Nem értem, hogy mit nem mondanak, mit nem mondunk? Lehet, hogy az utóbbi hónapokban az ellenzéki üzenetek súlypontja nem szociális tematikájú, hogy nem a szegénység felszámolása az első számú mondás – teccettek volna megnyerni az előválasztást, ugyebár? De azt mondani, hogy nincs és/vagy számonkérni, hogy mi az? Ez tájékozatlanság, és nem kritika. Az ármaximálás nem megoldás, pusztán propaganda” – ismétli végül önmagát a közgazda.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2022. március 01. 14:29
"2. Kicseszek Orbánnal,hadd kinlódjon még legalább 4 évig ." Én jobban kicseszek vele, nyolc évig kínlódtatom! Én győztem.:)))))
APA152
2022. március 01. 14:29
"Mondják azt is, hogy az alacsony jövedelműek jövedelmeinek növekednie kell. Beszélnek a családi pótlék megduplázásáról, nyugdíjminimum-emelésről, ha jól emlékszem, éppen aláírásokat gyűjtünk, hogy az álláskeresési járadék ne csak három, de kilenc hónapig járjon " Az ellenzék majd Április után elhozza nekünk a kánaánt. Magas lesz a jövedelmünk,olcsó lesz minden kaja,megduplázzák a családi pótlékot,és megemelik a nyugdjjminimumot. Emellett nem emelnek adókat,nem bontják le a határkerítést. Én valahogy mégsem szavazok rájuk. Két okból is : 1.Azért mert nem mondják meg hogy ezt a kánaánt miből finanszíroznák. 2. Kicseszek Orbánnal,hadd kinlódjon még legalább 4 évig .
roughneck
2022. január 24. 09:46
Ugyan mar, melyik kozgazsag-tudomanyi intezmenyben vegzett ez az elmebeteg? Nem ciki ez a diplomat kibocsato intezmenynek? Mikor hatarolodnak el tole? Az egesz szakmat lejaratja ez a barom. Mar a viz kiver, ha meghallom azt a szot, hogy kozgazdasz vagy elemzo, vagy kozvelemeny-kutato. Hogy nem sul le a bor a pofajukrol!
Európai téridő
2022. január 24. 09:45
"Köszönjük, nem kérünk az ellenzék ötleteiből, az előzőeket is alig éltük túl 2002 és 2010 között." és ott volt az 1994-1998 közötti "ámokfutásuk" is, ami még ennél is durvább volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!