Az áramszolgáltató bebukása után a távhő cégek lehetnek az újabb áldozatok Szlovákiában

2021. október 26. 14:08

Azóta, mióta beadta a kulcsot a legnagyobb alternatív áram- és gázszolgáltató a szlovák energiapiacon, viszonylagos nyugalom van. Az Árszabályozó Hivatal szerint egyelőre nem számít további energiaszolgáltató csődjére, bár a helyzetet folyamatosan figyelni fogják. Viszont figyelmeztettek, hogy a szlovákiai távhőszolgáltatók gondba kerülhetnek.

2021. október 26. 14:08
null
Matus Tibor írása a Makronómon.

Az Árszabályozó Hivatal ezt azzal indokolta, hogy nem mindegyik alternatív szolgáltató spekulált az energiaárak csökkenésére, jelentős részük időben bebiztosította a szükséges energiát. Mindenesetre a Slovakia Energy csődjét, amely 300 ezer ügyféllel bírt, valószínűleg az egész ágazat megérzi.

Nem volt ördögtől való ötlet a Slovakia Energynek spekulálni az árcsökkenésre. Az ügyfeleknek alacsonyabb árakat kínáltak, remélve, hogy árcsökkenés időszakában nyereségesen is be tudják szerezni az energiát, és ez az elmúlt 12 évben 75 százalékos eséllyel be is jött. Csak most más időket élünk, így most befuccsolt a liberalizált szlovák energiaszolgáltatás és cégeket végez ki a magas energiaár.

Összehasonlításképp, a most becsődölt Slovakia Energy a nyugat-szlovákiai régióban 2020-ban kétszer akkora hasznot tudott kitermelni, mint a háromszor annyi ügyféllel rendelkező nagyszolgáltató. A vállalat tulajdonképp azért adta be a kulcsot, mert 2016-ban és 2018-ban is a második félévben emelkedtek az energiaárak, és a fenti stratégia akkor is veszteséget termelt.

és cégeket végez ki a magas energiaár. Összehasonlításképp, a most becsődölt Slovakia Energy a nyugat-szlovákiai régióban 2020-ban kétszer akkora hasznot tudott kitermelni, mint a háromszor annyi ügyféllel rendelkező nagyszolgáltató. A vállalat tulajdonképp azért adta be a kulcsot, mert 2016-ban és 2018-ban is a második félévben emelkedtek az energiaárak, és a fenti stratégia akkor is veszteséget termelt.

A hoppon járt ügyfeleknek már a megbízott szolgáltatók kezdték el biztosítani az energiát, a gázellátásra egy vállalat, illetve az áramszolgáltatásra három regionális vállalat.

Bár a háztartások számára az energiaár szabályozott, az elkövetkező három hónapban, míg a megbízott szolgáltatók adják az ellátást,

a háztartásoknak jóval magasabb árakon számlázhatnak, mint a beszabályozott ár.

Ennek az a logikája, hogy nem kényszeríthető senki sem, hogy veszteséges szolgáltatást nyújtson, márpedig jelenleg a háztartások ellátását veszteségesnek tartja az ágazat.  Ezért is érdekük a befürdött klienseknek, hogy minél előbb új szolgáltatót találjanak maguknak.  

Jelenleg a távhő szolgáltatóknál látja a legnagyobb gondot az Árszabályozó Hivatal,

főleg azoknál, akik a hő előállítására földgázt használnak.  A Hivatal próbálja felmérni, hogy a mintegy 200 ilyen szolgáltatónak mekkora mértékben sikerült lekötnie az idei évre a földgázt, és melyek azok, akiknek ez még nem sikerült. A hivatal egyelőre még nem merte megbecsülni az idei télre mennyivel drágul a távhő, de nem zárta ki, hogy akár jelentősen, a felével is megugorhat a számla.

Szlovákia liberalizálta az energiapiacot

A szlovák energiapiacon 2008 óta vannak jelen alternatív szolgáltatók. A gáz és áramellátásban

egy vállalat végzi az energia disztribúcióját, amelytől minden alternatív szolgáltató megvásárolhatja a disztribúciós szolgáltatást,

hogy eljusson az energia az ügyfélhez.  A kisvállalatoknál, illetve a háztartásoknál az energiaárak szabályozva vannak. Az évente 30 megawattóránál nagyobb energiafogyasztással rendelkező vállalatok juthatnak hozzá az áram- és gázszolgáltatáshoz az aktuális piaci árakon.

Reálisan az áramár 58 százalékát teszi ki a disztribúció, illetve a gázár 45 százalékát. A többi árrészt maga az energia teszi ki, és

annak ára attól függ ki milyen ügyesen, milyen stratégiával szerzi azt be az energiabörzéken.

Jelenleg a szlovák kormány indítványából az Árszabályozó Hivatal a disztribúciós költségek leszorításán dolgozik, erre van hatása, magára az energiaárra nincs.

Gondban néhány nagyfogyasztó is

Eddig három nagyvállalat jelentette be a termelése korlátozását. Egyik a garamszentkereszti Slovalco (alumínium), a vágsellyei Duslo (vegyipar), illetve az árvaváraljai OFZ (autóipari vasöntvények). Mind jelentős foglalkoztatók.

Az egyik szlovák gazdasági lapban ezzel kapcsolatban is kérdezték a Szlovák Erőművek vezérigazgatóját, aki szerint a vállalatoknak is meg volt a lehetőségük, akár három évre előre lekössék az áramszolgáltatást.  

Jelenleg azt tapasztalja, hogy a jövő évre már a Szlovák Erőművek eladta a teljes kapacitását 50 euró/MWh-ás áron, a 2023-as évre a kapacitásuk majdnem 40 százalékát és 2024-re pedig a 15 százalékát. Elmondása szerint idénre a vállalatoknak csupán a 40 százaléka kötötte le előre a számukra szükséges áramot.

A vállalatok 60 százaléka pedig inkább óriási rizikót vállalt, persze döntésüket az is befolyásolta, hogy

a járvány után nem mertek ekkora fellendüléssel kalkulálni.

A vállalatok egyelőre az állami támogatásokban látják a kiutat. Tény az, hogy mindenki, így a vállalatok is, az energiaárak egy részét (elsősorban a CO2 kvótára eső részét) a környezetvédelmi alapba utalják. Azzal számolnak, hogy idén legalább 300 millió euró beérkezik ilyen címen, és az eltelt években az alapba összegyűlt összeg már majdnem egymilliárd euróra hízott. Ebből szeretnének némi kompenzációt elérni a veszteségeikre.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!