Növényzet a buszmegállók tetején: helyzetjelentés Leicester utcáiról

2021. július 25. 19:42

Leicester város önkormányzata növényeket telepített a buszmegállók tetejére, hogy odavonzzák a méheket és egyéb rovarokat.

2021. július 25. 19:42
null

Köztudott, hogy a méhek nagyon fontos szerepet játszanak a növények beporzásában, ezzel az emberek ellátását is biztosítva. Igaz, Magyarország szerencsésnek mondhatja magát, hiszen nálunk egyelőre megnyugtatóak a populációt illető számok. Azonban vannak országok, akik ezt nem mondhatják el és nem gondolom, hogy meglepődnek, ha azt mondjuk, hogy az Egyesült Államok is ezen a listán szerepel. A probléma viszont nem csak a mennyiségben jelenik meg, hanem a porzó rovarok egészségét tekintve sem túl biztatóak az adatok. Mindennek hátterében a légszennyezés, a rovarirtó szerek és a globális felmelegedés is megjelenik. 

Ezek az események sarkallták cselekvésre a leicesteri önkormányzatot, akik most úgynevezett Bee Bus Stop-okat, azaz méhek számára hasznos buszmegállókat telepítenek szerte a városban. Ezek a várakozóhelyek tehát „élő tetőt” kapnak, ami csupán annyit tesz, hogy zöld- és egyéb a porzó rovarok számára vonzó növények kerültek rá. 

A projekt részletei

Az „élő tetők” (The Living Roofs) a Clear Channel hirdetőoldal közreműködésével lettek megtervezve és jelenleg 30 buszmegálló kiépítése van tervben szerte a városban. Maga a növényzet vadon élő virágok és varjúhájfélék keverékéből áll össze. A The Living Roofs egy szervezett kezdeményezés, melynek célja, hogy Leicesterben mind a 479 buszmegállót ökobaráttá varázsolják a lehető legminimálisabb költségekkel. A projekt részeként tervben napelemek telepítése is, ezzel leárnyékolva a megállók területét. Szóval itt két legyet üthetnének egy csapásra. 

Ráadásul a város biodiverzitásának fejlesztése érdekében a Bee Bus Stop-ok lekötik az esővizet is, sőt ez a telepített növényzet nem csak egy kis színt visz a betonrengetegbe, hanem elnyeli a hőt a nyári hónapokban, illetve megszűri a levegőt, ezzel segítve a városi hőhatások mérséklését. 

Pozitívumok

A Clear Channel szóvivője elmondta:

Ezek a gondosan megtervezett buszmegállók reményeink szerint pozitívan fognak hatni a biodiverzitásra és a klímaváltozásra, elnyelik az esővizet, segítik csökkenteni a városi hősziget hatást, megszűrik a levegőt és segítenek egy zöldebb, boldogabb környezetet teremteni a helyiek számára.

Ezek az élő növényzettel ellátott tetők napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Különböző típusú épületek alapvető részeit képezik, ezen kívül pedig bizonyos passzív fűtő- és hűtőrendszerek komponenseiként is megjelentek. 

Szerintünk nagyszerű kezdeményezés, szívesen látnánk hasonlót a magyarországi nagyvárosok utcáin is. Önök mit gondolnak róla?

A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.
 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alexis de Tocqueville
2021. szeptember 30. 09:30
Kiirtani, elpusztítani, betiltani, felnégyelni. Nem akarunk "méhlegelőt"!!!!
matykox
2021. augusztus 04. 21:09
Azt gondolom, hogy ez egy baromság.
Bátya62
2021. augusztus 03. 21:39
Nagyvárosainkban a meglévő zöldterületeket sem tudják mindenhol megfelelően gondozni! Amúgy meg a beporzás hiánya pl. a gyümölcsösökben valóban gond lehet, de a belvárosban nincs gyümölcsös. Ja, és ezeket leárnyékoljuk napelemekkel? Nem értem.
Mikediver
2021. augusztus 03. 21:39
Kurva kiváncsi leszek, hogy meddig lesz ez életképes, fogják-e gondozni, öntözni egyáltalán?...A szándékot értem, de nem életszerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!