Hamarosan telefonos alkalmazás segítheti az autizmus szűrését

2021. május 10. 20:50

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói által kifejlesztett iOS alkalmazás, egy közönséges telefon vagy tablet elülső kameráját használva rögzíti a kisgyermek szemmozgását, tematikus videók nézése közben. Ebből megállapítható, hogy fennáll-e az autizmus spektrumzavar a vizsgált gyermeknél. Az eddigi hasonló vizsgálatoknál egyszerűbb eszközigény, és a mindössze 10 perces időtartam, jelentősen megkönnyítheti majd a diagnózisok felállítását.

2021. május 10. 20:50
null

Az autizmus első tünetei

Az autizmus spektrumzavar (ASD) egyik korai tünete, hogy a kisgyermek figyelme társas helyzetekben a személyek helyett a tárgyakra irányul, mert egyfajta észlelési- és információfeldolgozási zavarban szenved. Az emberek általában tekintetüket a szembetűnő társas információkra irányítják, így figyelik meg mások arcát, szemét, arckifejezését és gesztusait. A csecsemők számára más emberek interakcióinak megfigyelése segíti, hogy elsajátítsák a társadalmi szokásokat és reakciókat. Ez a tanulási folyamat a születés utáni első évben a legintenzívebb, így az új alkalmazás akár már ebben a korai életkorban is kimutathatóvá teszi az ASD kockázatát. 

Nagyszámú mintát teszteltek

A vizsgálat során 993 kisgyermeken végeztek vizsgálatot, akik 16-38 hónaposak, átlagosan pedig 21 hónaposak voltak. A gyermekek a gondozójuk ölében néztek végig 4 tematikus kisfilmet, ahol a képernyő egyik oldalán egy-egy tárgyat, a másik oldalán egy-egy személyt, valamilyen cselekvés közben láthattak.

Egy következő film felmérte a beszédre való figyelmet, majd két emberek és beszéd nélküli kontrollfilmet vetítettek. Minden videót arcfelismerő algoritmusok figyeltek és emberi felügyeletet alkalmaztak az arckövető algoritmus eredményének ellenőrzésére. A gyermekek tekintetének vizsgálatakor három szempontot vettek figyelembe. Nézték, hogy a szemek nyitva voltak-e, hogy a tekintet a képernyő területére vagy annak közelében volt-e, valamint az arc stabilitását és a fejmozgásokat. 

Egyszerű és eredményes

A sikeres fejlesztés, és az azt követő tesztelés, egy olyan alkalmazást eredményezett, mely egyszerűen, különösebb eszköz és szakértelem nélkül, akár otthon is eredményesen használható. 

A kutatók szerint először bizonyították, hogy egy viszonylag olcsó, széles körben elérhető eszközön telepített alkalmazás megbízhatóan képes felismerni az ASD korai tüneteit. 

Tervezik, hogy további tekintetfigyelő funkciókkal bővítik az alkalmazást, például arckifejezések, a névre adott válasz és a szenzomotoros viselkedés megfigyelésére. Ezáltal még hatékonyabb és egyszerűbb lehet az ASD korai felismerése, akár már csecsemőkorban, de az eddigi eredmények is számos új ismeretet nyújtottak a viselkedéskutatás területén. 

A cikk szerzője Papp Helga.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!