Az egyetemisták is komolyan megszenvedik a válságot: egyesek már az utcán állnak sorban az ételcsomagokért Franciaországban

2021. március 01. 18:27

A koronavírus-járvány okozta globális válsághelyzetet az egyetemisták is keményen megsínylik. Sokan közülük mentális betegségekben szenvednek, a gazdasági kilátástalanság pedig többüket a nincstelenség küszöbére sodorta – derül ki a Le Monde videóriportjából.

2021. március 01. 18:27
null
Admin

A francia Le Monde hírportál vasárnap tett közzé egy videóriportot arról, hogy hogyan érinti a koronavírus válság a lassan egy éve online tanulásba kényszerített egyetemistákat. Az elemzés lesújtó képet ad a francia helyzetről: sokan újonnan kialakult mentális betegségekkel küzdenek, mely a tanulmányi eredményeikre is hatással lehet. Emellett sokaknak komoly problémát jelent a puszta megélhetés is, hiszen a legtöbb bevételi forrásuk megszűnt, így pedig néha már önmaguk ellátása is nehézségekbe ütközik.

Szorongó diákok ülnek reggeltől estig a képernyők előtt

A Le Monde adatai szerint a diákok több, mint egynegyede szenvedett erős szorongástól a 2020 tavaszi időszakban – ez közel háromszorosa az egészségügyi válsághelyzet előtti adatoknak. Emellett megnőtt azok száma is, akik stresszesnek mondják magukat, s nem mellesleg

az öngyilkosság gondolata is 10-ből 1 francia egyetemistát foglalkoztatott a tavaszi lezárás alatt.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Ezekkel a problémákkal pedig rendszerint egyedül maradnak a diákok. A lap által megszólaltatott egyik hallgató azt mondta, neki személy szerint két hónapot kellett várnia arra, hogy az egyetemtől hivatalos keretek között pszichológiai segítséget kaphasson. Így pedig sokak számára egyedül a civil szervezetek által nyújtott telefonos szolgáltatások jelenthetnek lelki segítséget – így pedig nem meglepő, hogy az egyetemisták segítésére létrejött Nightline csak 2021 januárjában már több mint kétszer annyi hívást kapott, mint 2020-ban összesen.

Felütötte a fejét a diákéhezés

A mentális egészség romlása azonban csupán egy a járvány okozta számos negatív hatás közül. A francia lap ugyanis arról számolt be, hogy számos egyetemista számára az elhúzódó lezárások egyenesen a megélhetésük teljes felborulásához vezettek, s így 2021-re már többeknek is külünböző segélyszervezetekhez kell fordulniuk, hogy el tudják látni magukat élelemmel.

Egy ilyen szervezet például a párizsi Co'p1 (kiejtve franciául barát, haver), ami heti kétszer ad ingyenes élelmiszercsomagokat a rászoruló egyetemistáknak. Elmondásuk szerint az utóbbi időben igazi robbanás volt a hozzájuk fordulók számában: míg régebben napokba is beletelt, hogy mind az 500 csomagra felregisztráljanak, addig ma már alig néhány óra alatt elkapkodják őket.

Így állnak sorba az ételcsomagokért a francia egyetemisták Párizsban.

Az egyetemisták éhezése – tavasszal a 10 százalékuk számolt be arról, hogy a korábbinál csak kevesebb élelem jut az asztalára – pedig már a francia kormány fülét is megütötte. Éppen ezért január végén

Emmanuel Macron francia elnök azt ígérte a rászoruló diákoknak, hogy az állam mindenki számára napi kétszeri étkezést biztosít majd az egyetemi menzákon egy jelképes, egyeurós áron.

Habár ez a probléma tüneti kezelésére megfelelő intézkedés lehet, azonban a dolog hátterében egy talán ennél is nagyobb válság áll, mivel a Le Monde elemzése alapján Franciaországban a diákmunkások 36 százaléka vált munkanélkülivé a járvány hatására.

Vajon mennyit ér az online diploma?

Ahogy a Le Monde-nak nyilatkozó hallgatók is kifejtették, sokaknak aggályaik vannak azt illetően, hogy vajon valóban a jelenléti oktatással egyenértékű-e az online egyetemi képzés. Sőt, többekben az is felmerült, hogy a munkáltatók a későbbiekben esetleg azt feltételezhetik majd, hogy az online oktatás során rosszabb minőségű tudást tudtak csak megszerezni a hallgatók, ez pedig a diplomák munkaerőpiaci értékére is kihatással lehet.

A francia diákok pedig nincsenek egyedül ezzel az érzéssel. Ahogy arra a Chegg.org kérdőívének elemzése is rávilágított, „hallgatók több mint fele érzi úgy, hogy a lezárások és a távoktatás negatívan hatottak a mentális egészségükre”. Emellett pedig sokan kritizálták már az online oktatás minőségét is, az viszont még mindenképp a jövő zenéje marad, hogy a munkaerőpiac hogyan árazza be az így megszerzett okleveleket.

Ahogy a Le Monde-nak nyilatkozó hallgatók is kifejtették, sokaknak aggályaik vannak azt illetően, hogy vajon valóban a jelenléti oktatással egyenértékű-e az online egyetemi képzés. Sőt, többekben az is felmerült, hogy a munkáltatók a későbbiekben esetleg azt feltételezhetik majd, hogy az online oktatás során rosszabb minőségű tudást tudtak csak megszerezni a hallgatók, ez pedig a diplomák munkaerőpiaci értékére is kihatással lehet. A francia diákok pedig nincsenek egyedül ezzel az érzéssel. Ahogy arra a Chegg.org kérdőívének is rávilágított, „”. Emellett pedig sokan már az online oktatás minőségét is, az viszont még mindenképp a jövő zenéje marad, hogy a munkaerőpiac hogyan árazza be az így megszerzett okleveleket.

Címlap: Francia diákok állnak sorban a Co'p1 ételadományaiért 2021. január 21-én Párizsban. (Association Co'p1 - Solidarités Étudiantes Facebook)

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petkó Zsigmond
2022. március 24. 22:34
Hát igen. Ilyesztő ez a sújos írni-sem-tudás. Fálydalmas.
Alexis de Tocqueville
2021. szeptember 30. 09:30
Ide ne jöjjenek!!!!!!!
zrx8
2021. március 10. 14:23
drága a fű, kajára nem futja mellette..
Frankie Bunn
2021. március 10. 14:18
Ez semmi, Magyarországon négymillió gyerek éhezik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!