Nácik által elrabolt festményt kér vissza az Uffizi

2019. január 01. 17:42

„Németország morális kötelessége a festmény visszaadása múzeumunknak" – fogalmazott az Uffizi német igazgatója.

2019. január 01. 17:42

A firenzei Uffizi Képtárak felszólította kedden Németországot, hogy szolgáltassa vissza Jan van Huysum holland festő (1682-1749) egy csendéletét, amelyet az Olaszországból visszavonuló náci csapatok vittek magukkal.

„Németország morális kötelessége a festmény visszaadása múzeumunknak. Ez a történet megakadályozza, hogy a második világháború, a nácizmus rémtettei által okozott sebek begyógyuljanak" – fogalmazott Eike Schmidt, az Uffizi német igazgatója. 

A „Vaso di Fiori" (virágváza) című, több millió dollárt érő festményt 1824-ben állították ki Firenzében, amikor II. Lipót toszkánai nagyherceg megvásárolta gyűjteményébe. Egészen 1940-ig a Pitti-palota falán lógott, a második világháború kitörésekor azonban a palota kincseit egy közeli faluba menekítették. Három évvel később a német csapatok lefoglalták és Németországba vitték a festményt, ahol csak 1991-ben, Németország újraegyesítésekor került a figyelem középpontjába, akkor egy család tulajdonában volt.

Közvetítők útján a család kártérítést kért a festmény visszaadásáért cserében, de az Uffizi elutasította azt. A festmény visszaszerzését célzó minden erőfeszítés kudarcot vallott, a német állam a 30 évnél korábbi bűncselekményekre vonatkozó elévülési törvényre hivatkozva megtagadta, hogy közbelépjen.

„Németország nem alkalmazhatja az elévülési törvényt a háború alatt ellopott műkincsek esetében" – hangsúlyozta Schmidt, aki kedden a hiányzó festményről készült fekete-fehér fotót kifüggesztette a Pitti-palotában. A fotóra olasz, angol és német nyelven rányomtatták az elrabolt szót.

(MTI)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Normális
2020. február 18. 17:22
Az olaszok ezen kísérleti perrel nemzetközi szintre emelnék a nácik általi lopás visszaigényléset , esélytelen
cutcopy
2019. január 02. 19:07
"fogalmazott Eike Schmidt, az Uffizi német igazgatója" Miről is beszélünk amikor az egész Uffizi német kézen van..? )
I_Isti
2019. január 02. 08:23
"amelyet az Olaszországból visszavonuló náci csapatok vittek magukkal." Ezen kívül még elég sok mindent vittek magukkal. Gyakorlatilag lerabolták egész Európát, csakúgy, mint manapság. Mondjuk akkor még tisztességesebbek voltak, mert fegyverrel vették el, és nem szimpla gazdasági gyarmatosítással...
Akitlosz
2019. január 02. 02:10
Amerika is visszaszolgáltatja a Németországból és Japánból rabolt holmikat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!